Zaradi spopadov je iz države zbežalo že na tisoče Sircev. Foto: EPA
Zaradi spopadov je iz države zbežalo že na tisoče Sircev. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Asad upornike ves čas imenuje 'teroristi'. Foto: EPA

Ministri za zunanje zadeve Karl Erjavec (Slovenija), Eamon Gilmore (Irska), Villy Sövndal (Danska) in Michael Spindelegger (Avstrija) so izrazili skrb zaradi dogodkov v Siriji in podprli prizadevanja sirskega prebivalstva, da svobodno izbere vlado, ki bo spoštovala človekove pravice, demokracijo in pravno državo. Obsodili so nasilje režima v Damasku in poudarili potrebo po kaznovanju zločinov in hudodelstev.

Nasilje se mora takoj končati
Skrb vzbujajo nedavni dogodki, ko so bili ob napadu na konvoj sil mirovne operacije UNDOF hudo ranjeni pripadniki mirovnih sil, prav tako krožijo informacije o pripravah režima v Damasku na uporabo kemičnega orožja. V strahu pred stopnjevanjem nasilja ministri vse sprte strani pozivajo k spoštovanju mednarodnega prava, skupaj s predstavniki Arabske lige pa ostro obsojajo nasilje režima predsednika Bašarja Al Asada nad sirskim prebivalstvom. Vse strani tudi pozivajo, naj nemudoma ustavijo nasilje in resnično podprejo prizadevanja ZN-a za dosego politične rešitve.

Prenos bi prispeval k iskanju politične rešitve
Preiskovalna komisija Združenih narodov za Sirijo je ugotovila, da so bili med sirskimi spopadi storjeni hudi zločini, storilci pa so ostali nekaznovani. "Prav za takšne primere je mednarodna skupnost pred desetimi leti ustanovila stalno Mednarodno kazensko sodišče. To neodvisno telo lahko zahteva pravico, kadar država ni zmožna ali pripravljena preganjati največjih hudodelstev. Ker Sirija ni država pogodbenica Statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, mora o pristojnosti sodišča odločiti Varnostni svet Združenih narodov. Ker nas vse to zelo skrbi, Sirija pa v zvezi s pregonom ne stori ničesar, Varnostni svet pozivamo, naj primer čim prej prenese pred Mednarodno kazensko sodišče," so še zapisali. To bi bilo po mnenju štirih zunanjih ministrov jasno sporočilo udeleženim na obeh vpletenih straneh, da bodo največja hudodelstva kaznovana.

"Sodišče je nevtralna in nepristranska institucija, ki preiskuje in preganja večino hudodelstev, storjenih na vseh straneh. Prenos bi bil za vodje sirske opozicije dober vzvod za strnitev njihovih vrst, med pripadniki Asadovega režima pa dodaten razlog za razmislek o njihovi nadaljnji pripadnosti tej strani. Prispeval bi lahko k iskanju politične rešitve spora: kakor se je izkazalo pri drugih krizah, se vzporedni politični in sodni proces vzajemno podpirata; ne moremo izbirati med mirom in pravičnostjo - za trajno in dolgoročno rešitev sta namreč potrebna oba," še menijo štirje ministri.

Zunanji ministri Avstrije, Danske, Irske in Slovenije s svojim pismom podpirajo sklepe Sveta za zunanje zadeve Evropske unije, ki so bili sprejeti decembra lani, in švicarsko pobudo v ZN-u za prenos primera pred Mednarodno kazensko sodišče, ki jo je do zdaj podprlo več kot 50 držav. Pismo bo skupaj z omenjeno pobudo predano generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu.