Navalni v zadnjih letih redno poziva k protestom proti korupciji in vladi. Foto: Reuters
Navalni v zadnjih letih redno poziva k protestom proti korupciji in vladi. Foto: Reuters
ESČP: Rusija kršila pravice Navalnega

Sodišče je sporočilo, da je bil Navalni med letoma 2012 in 2014 prijet sedemkrat, v vsaj dveh primerih pa je bil razlog za njegovo aretacijo zatrtje političnega pluralizma. Rusija bo morala Navalnemu plačati skupaj več kot 51.000 evrov odškodnine, pa tudi sodne stroške.

Sodišče je v z napetostjo pričakovane sodbe med drugim poudarilo, da je politična motiviranost pri aretacijah Navalnega "temeljni vidik" zadeve. Cilj dveh aretaciji Navalnega je bil namreč po mnenju ESČP-ja prav "zatreti politični pluralizem", poleg tega je bila 42-letnemu političnemu aktivistu kršena tudi njegova pravica do prostosti, svobode združevanja in pravičnega sojenja.

Navalni zadovoljen s sodbo
Navalni, ki se je danes udeležil javnega zaslišanja na sodišču, je izrazil veliko zadovoljstvo s sodbo. "Sem zelo zadovoljen, celo zelo srečen," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencija AFP. Sodniki na prvi stopnji namreč niso prepoznali politične motiviranosti njegovih aretacij. "Zelo smo zadovoljni. Danes smo dobili pri vseh zadevah, najpomembneje pa je, da so bile aretacije prepoznane kot politično motivirane," je pred predstavniki medijev še dejal Navalni.

Kot smo poročali, so ruskemu oporečniku ruski pristojni organi v torek preprečili pot v Strasbourg, ker da ni plačal kazni v višini dobrih 27.000 evrov, povezane z obsodbo iz leta 2013. V sredo je potem vendarle odpotoval na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Oktobra letos so Navalnega izpustili iz pripora v Moskvi, potem ko je moral za zapahi zaradi organizacije protivladnih protestov nazadnje preživeti 20 dni, že septembra pa je prestal 30-dnevno zaporno kazen zaradi organizacije protestov ob začetku leta.

ESČP: Rusija kršila pravice Navalnega