Na shodu v podporo premierju Abiyu se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na shodu v podporo premierju Abiyu se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Abiy Ahmed
Premier Abiy si prizadeva urediti odnose s sosednjo Eritrejo, napoveduje privatizacijo državnih podjetij, upornike poziva, naj položijo orožje. Foto: Reuters
Etiopski vojak
Etiopijo so leta pretresali protesti, nova vlada pa prinaša novo upanje, da se bodo razmere v državi umirile in uredile. Foto: Reuters
Eksplozija na zborovanju v Etiopiji

tiopska uporniška skupina Ginbot 7 prekinila 10-letni oboroženi boj proti vladi.

Na shodu, ki se ga je udeležilo več deset tisoč ljudi, je do bombnega napada prišlo nekaj minut po premierjevem govoru na trgu Meskel. Član organizacijskega odbora dogodka je dejal, da je nekdo odvrgel granato na oder, premier pa je za državno televizijo takoj po napadu dejal, da je bil incident "neuspešen poskus sil, ki ne želijo videti združene Etiopije".

Očividci so po poročanju Reutersa dejali, da so premierja varnostniki hitro odstranili s prizorišča. Napadalca, ki je vrgel granato, naj bi policista zrušili na tla, še preden je ta eksplodirala.

Etiopski zdravstveni minister Amir Aman je po predhodno različnih navedbah zdaj sporočil, da je en človek umrl, 154 je ranjenih, med njimi je deset ljudi v kritičnem stanju.

Ginbot 7 prekinja oboroženi boj
Medtem so uporniki iz skupine Ginbot 7 sporočili, da jih reforme 41-letnega premierja navdajajo z upanjem, da je "resnična demokracija" mogoča. Prejšnje vlade so skupino, ki deluje iz sosednje Eritreje, označevale za teroristično organizacijo, nova etiopska vlada pa je 29. maja pomilostila generalnega sekretarja skupine Andargachewa Tsegeja, ki je bil prijet v Jemnu leta 2014 in poslan v Etiopijo, kjer je bil že leta 2009 v odsotnosti obsojen na smrt zaradi domnevnega načrtovanja državnega udara.

Tsege, ki je po pomilostitvi odpotoval v Veliko Britanijo, kjer živi njegova družina, je za BBC dejal, da je do njegove izpustitve iz zapora prišlo po tem, ko je premier Abiy, ki je aprila prevzel položaj, zagrozil z odstopom.

Ginbot 7 je bil ustanovljen leta 2005, imenovan pa je po datumu takratnih volitev, ki so jih zaznamovali protesti zaradi domnevne goljufije. Umrlo je okoli 200 ljudi. Uporniki so trdili, da miroljuben boj ni deloval. Skupina je sporočila, da se ne bori za oblast, ampak da si prizadeva za demokratični sistem, ki bi spoštoval pravice državljanov. BBC poroča, da naj bi v dialog z vlado medtem stopile tudi druge uporniške skupine.

Sprememba odnosa do medijev
Pred odločitvijo skupine Ginbot 7 je nova vlada sporočila, da je razonemogočila 264 spletnih strani in televizijskih kanalov. Med prepovedanimi televizijskimi postajami sta bili tudi Etiopska satelitska televizija (ESAT) in Oromska medijska mreža (OMN), obe s sedežem v ZDA. Prejšnje oblasti so ju obtoževale hujskanja k nasilju. Številni novinarji so bili obsojeni na zaporne kazni zaradi njihovega dela, drugi so pobegnili iz države.

Etiopijo s 100 milijoni prebivalcev v zadnjih letih pretresajo protesti pripadnikov dveh največjih etničnih skupnosti v državi, Oromo in Amhara. Demonstracije so se začele leta 2015, ko so protestniki zahtevali politične in gospodarske reforme in konec korupcije. Medtem je bila vlada obtožena kršitev človekovih pravic, vključno z mučenjem in zunajsodnimi uboji političnih nasprotnikov. Novi premier Abiy, ki je predhodnika Halemariama Desalegna nasledil po nepričakovanem odstopu februarja, je sicer šele prvi premier iz skupnosti Oromo.

Gre za še eno od sprememb, do katerih je prišlo po tem, ko je Abiy prevzel položaj in napovedal številne reforme. Med njimi je tudi dopuščanje dela medijem. Abiy je tako pozval opozicijske TV-kanale, ki imajo sedež v tujini, naj začnejo delovati v Etiopiji. Iz premierjevega urada so sporočili, da je "svoboda izražanja temeljna pravica" in da bo zgolj "prosti trg idej pripeljal do resnice". Nova vlada je pred nekaj tedni tako opustila obtožbe zoper ESAT in OMN.

Abiy je med drugim napovedal tudi delno privatizacijo podjetij v državni lasti, prizadeva si stabilizirati odnose s sosednjo Eritrejo, končal pa je izredno stanje, ki so ga vzdrževale prejšnje vlade.

Eksplozija na zborovanju v Etiopiji