Makedonija je etnično zelo polarizirana. Foto: EPA
Makedonija je etnično zelo polarizirana. Foto: EPA
Policisti v Skopju se branijo pred kamni, ki so jih nanje metali albanski protestniki. Foto: Reuters

Zaradi umora makedonskih ribičev aprila leta 2012 je bilo na dosmrtno ječo obsojenih šest Albancev, vse od obsodbe pa etnični Albanci v Makedoniji protestirajo. Tudi danes so se zbrali na skopskem trgu Bit Pazar. Opremljeni so bili z albanskimi simboli in transparenti, vzklikali pa so "OVK". Gre za kratico, ki označuje Osvobodilno vojsko Kosova. Zahtevali so razveljavitev dosojenih kazni. Hujših incidentov ni bilo, protest pa je nadziralo veliko policistov.

Spletni portal v albanskem jeziku ShqipMedia, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, sicer poroča, da so bili na poti v Skopje tudi Albanci iz Albanije in s Kosova, ki so želeli pomagati svojim rojakom v "protestu proti montiranim sodnim procesom in policijskemu nasilju". Policija je po poročanju njihove avtobuse ustavila in poslala nazaj.

Protesti drugje po Makedoniji, tudi v Evropi
Lokalni mediji sicer poročajo, da je položaj napet tudi v drugih večjih mestih v Makedoniji. Proteste v znak solidarnosti so poleg tega pripravili Albanci v Bruslju in Tirani. Pri tem so protestniki poudarjali, da so Albanci pod makedonsko okupacijo, makedonski premier Nikola Gruevski pa da je "monstrum za Albance" in bi moral odstopiti.

Nova kriza na obzorju?
Kot je za Tanjug dejal srbski politični analitik Dušan Janjić, pošiljajo protesti v Makedoniji "nevarna sporočila" in nakazujejo prihod nove politično-varnostne krize, ki bo zajela ne le Makedonijo, ampak tudi jug Srbije in Kosovo. Mednarodna skupnost bi se morala zbuditi, je opozoril.

Med drugim protesti po njegovih besedah kažejo, da se skrajna islamistična gibanja krepijo in da prihaja nova faza "vsealbanskega zedinjenja", kar utegne že kmalu voditi tudi v nove zahteve po federalizaciji Makedonije. Dokaz za to je med drugim dejstvo, da proteste spremljajo slogani, kot so "Alah je velik" in "velika Albanija", je dejal Janjić, ki napoveduje tudi krepitev protiprotestov Makedoncev.

Protesti zaradi obsodbe zaradi umorov
Spomnimo, večkratni umor blizu nekega jezera v vasi Smiljkovci severno od Skopja je močno pretresel makedonsko javnost in sprožil strahove, da bi se odnosi med Makedonci in etničnimi Albanci lahko ponovno zaostrili. Četrtina prebivalcev Makedonije je namreč etničnih Albancev, ki imajo status konstitutivnega naroda.