Ashtonova se je srečala z začasnim predsednikom Mansurjem. Foto: EPA
Ashtonova se je srečala z začasnim predsednikom Mansurjem. Foto: EPA
Egipt
Mursijevi privrženci želijo njegovo vrnitev na oblast. Foto: EPA

Spopadi so izbruhnili, potem ko se je več sto Mursijevih podpornikov zbralo pred vladnim poslopjem v egiptovski prestolnici in protestiralo proti začasni vladi.

Pred dvema dnevoma je bilo v spopadih med privrženci odstavljenega predsednika ubitih sedem ljudi, več kot 200 jih je bilo ranjenih.

Egipt je medtem obiskala visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je najbolj poseljeno arabsko državo pozvala k čimprejšnji vrnitvi k demokratični tranziciji.

"Poudarila bom, da se mora Egipt čim prej vrniti k demokratični tranziciji. EU je odločen egiptovskim ljudem pomagati na poti v boljšo prihodnost resnične svobode in gospodarske rasti," je dejala.

Ashtonova se je sešla z začasnim egiptovskim predsednikom Adlijem Mansurjem in in njegovim namestnikom za mednarodne odnose Mohamedom El Baradejem. Pozneje je govorila tudi z vojaškim poveljnikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, ki je bil tvorec Mursijeve odstavitve.

Glavni temi pogovorov sta bili razmere v državi in pomoč Evropske unije med tranzicijo.

Bratovščina z jasno zahtevo
Tiskovni predstavnik Mursijeve Muslimanske bratovščine Gehad El Hadad je medtem sporočil, da se bosta z Ashtonovo srečala tudi dva predstavnika njihove skupine. "EU mora odkrito obsoditi vojaški udar," je prek Twitterja sporočil El Hadad.

Egiptovska vojska je 3. julija odstavila Mursija in za začasnega predsednika države dan pozneje imenovala Adlija Mansurja. Pred Mansurjem je nato prisegla začasna vlada, ki jo vodi premier Hazem Al Beblavi.

Mursijeva Muslimanska bratovščina je sodelovanje v prehodni vladi zavrnila. Mursijevi privrženci trdijo, da njegova legitimnost izhaja iz volitev. Napovedujejo demonstracije, dokler se Mursi ne vrne na oblast.