Vprašanje ostaja, ali bodo Srbi na severu Kosova sprejeli rešitev, za katero so se dogovorili predstavniki Prištine in Beograda. Foto: EPA
Vprašanje ostaja, ali bodo Srbi na severu Kosova sprejeli rešitev, za katero so se dogovorili predstavniki Prištine in Beograda. Foto: EPA

V Bruslju se je v petek zvečer končal osmi krog pogajanj med Beogradom in Prištino, po katerem sta Evropska unija in Kosovo trdila, da je bil dosežen dogovor, Srbija pa, da ni bil.

Dodatna zagotovila prepričala Srbijo
"Nismo zagnali preplaha, sinoči ni bilo dogovora, a smo medtem dobili zagotovila in predstavili so nam podrobnosti, tako da zdaj lahko rečem, da je bil dogovor dosežen in bo začel veljati, ko ga bodo sprejeli pristojni državni organi in ko bo mogoča njihova uresničitev," je Stefanović obrazložil zaplet glede interpretacije petkovih pogajanj.

Po koncu zadnjega kroga je Stefanović, v nasprotju z EU-jem in delegacijo iz Prištine trdil, da dogovora še ni, da pa so Srbi pripravljeni na nadaljnja pogajanja. "Kljub vsem prizadevanjem dogovor danes ni dosežen. Čeprav smo že bistveno približali stališča, je treba dati še piko na i," je po koncu petkovih pogovorov dejal vodja srbske delegacije.

EU razkriva podrobnosti (ne)dogovora
Medtem so iz Sveta EU-ja sporočili, da naj bi na pogovorih pod pokroviteljstvom Evropske unije dosegli dogovor o konceptu celovitega upravljanja mejnih prehodov, ki ga je predložil EU, kar pomeni, da naj bi obe strani postopoma oblikovali skupne, integralne, posamezne in varnostne izpostave na vseh skupnih mejnih prehodih. Ob tem so tudi napovedali, da naj bi na naslednjih pogovorih govorili o regionalnem sodelovanju.

Tudi vodja kosovske delegacije Edita Tahiri je potrdila, da so na petkovih pogovorih z Beogradom dosegli dogovor o mejnih prehodih.

"Po treh dneh maratonskih pogovorov smo končno dosegli dogovor o celovitem upravljanju mejnih prehodov. Obe strani sta se strinjali, da na vseh šestih mejnih prehodih uveljavimo evropski model," je po koncu pogovorov dejala Tahirijeva. Na vprašanje za komentar Stefanovićeve izjave, da dogovor še ni dosežen, pa je dejala, da je "ta izjava neresna".