Po otoplitvi odnosov med Kubo in ZDA se odnosi izboljšujejo tudi med Kubo in EU-jem. Foto: Reuters
Po otoplitvi odnosov med Kubo in ZDA se odnosi izboljšujejo tudi med Kubo in EU-jem. Foto: Reuters

Do sporazuma je prišlo osem mesecev po tem, ko so Kuba in Združene države Amerike obnovile diplomatske vezi po 54-letni zamrznitvi odnosov. Pogajanja so trajala dve leti, sam podpis pa je Federica Mogherini, visoka zunanjepolitična predstavnica Unije, označila za zgodovinskega. Sporazum sta sicer podpisala Christian Leffler, glavni pogajalec EU-ja, in Abelardo Moreno, namestnik zunanjega ministra Kube. Pri podpisu sta bila še Federica Mogherini in kubanski zunanji minister Bruno Rodríguez.

Kot poroča BBC, gre za velik korak stran od slabih odnosov med Unijo in Kubo. Havana je namreč nasprotovala politiki EU-ja, ki je zahteval politične spremembe na otoku, EU pa je prekinil odnose s Kubo po množičnem zaprtju oporečnikov leta 2003.

Sporazum mora zdaj ratificirati vseh 28 članic, pri čemer nekatere, kot recimo Francija in Španija, nikoli niso prekinile odnosov s Kubo.

Obama v Havano
Kuba postaja tako spet sprejemljiva za Zahod. Marca (21. in 22.) bo Havano tako obiskal ameriški predsednik Barack Obama, ki bo Kubo obiskal kot prvi ameriški predsednik v skoraj 90 letih. Obama bo Kubo sicer obiskal v okviru širšega obiska Latinske Amerike.

Zadnji ameriški predsednik, ki je obiskal Kubo v času predsednikovanja, je bil Calvin Coolidge leta 1928. Harry Truman je leta 1948 obiskal zaliv Guantanamo, ki je pod nadzorom ZDA, Jimmy Carter pa je Kubo obiskal večkrat, toda po prenehanju mandata.