Mugabejeva stranka ZANU-PF je umik sankcij nemudoma označila za zanemarljiv dogodek in pripomnila, da se niso zavzemali le za
Mugabejeva stranka ZANU-PF je umik sankcij nemudoma označila za zanemarljiv dogodek in pripomnila, da se niso zavzemali le za "delni umik imen s seznama". Foto: EPA
Zimbabve
Referendum prav tako odpira pot normalizaciji razmer v državi in volitvam, ki naj bi jih izvedli še letos. Foto: EPA

Sankcije še vedno ostajajo proti desetim osebam, med njimi proti predsedniku Robertu Mugabeju, in še dvema podjetjema.

EU je sankcije, med njimi zamrznitev sredstev in prepoved izdaje vizumov, uvedel leta 2002, in sicer zaradi kršitve človekovih pravic in svoboščin ter političnega nasilja, ki se je izvajal pod vladavino Mugabeja, poleg tega pa niso izvedli svobodnih volitev.

Mugabejeva stranka ZANU-PF je umik sankcij označila za zanemarljiv dogodek in pripomnila, da se niso zavzemali le za "delni umik imen s seznama". "Želimo si celotno in nedvoumno ukinitev sankcij, ki že pri uvedbi niso bile upravičene," je dejal tiskovni predstavnik ZANU-PF-ja Rugare Gumbo.

Močna podpora spremembi ustave
V Zimbabveju so 16. marca izvedli referendum o spremembah ustave, ki jih je podprla velika večina zimbabvejskih volivcev - za novo ustavo je glasovalo kar 95 odstotkov volivcev.

Omejitev predsednikovega mandata
Ustavne spremembe med drugim prinašajo omejitev pristojnosti predsednika, čigar mandat bo omejen na dva petletna mandata. Predsednik ne bo več mogel sprejemati zakonodaje. Oblast bo decentralizirana na deset provinc v državi. Ustanovili so komisijo za ohranjanje miru in sprave, uvedli neodvisno sodno oblast, protikorupcijsko komisijo ter zagotovili neodvisno volilno komisijo.

Med drugim so v ustavo vključili tudi človekove svoboščine in pravice ter svobodo medijev in uvedli ženske kvote.