"Angeli Merkel je uspelo, da se je sama odločila za odhod s položaja vodje stranke, to želim tudi kolegu Horstu Seehoferju," je dejal ministrski predsednik Posarja Tobias Hans. Foto: Reuters
Fatah Abdel Al Sisi in Angela Merkel
Kanclerka v Berlinu gosti egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker in Angela Merkel
Juncker je v ponedeljek zvečer po telefonu govoril z Merklovo, je sporočila govorka komisije Mina Andreeva in spomnila, da se voditelja poznata že desetletja. "Vselej sta tesno sodelovala, se vzajemno spoštovala in cenila," je še poudarila. Foto: Reuters

"Mislim, da se moja pogajalska moč v mednarodnih pogajanjih ne bo spremenila," je povedala Merklova in dodala: "Lahko bi rekli, da bom imela celo več časa za posvečanje izpolnjevanju nalog kanclerke."

Analitiki v to niso tako prepričani. "Kanclerka bo težko prepričala svet, da je še lahko zagotovilo določene stopnje stabilnosti v Evropski uniji," je povedal Lüder Gerken s Centra za evropske politike iz nemškega Freiburga.

Predsednik nemškega bundestaga in nekdanji finančni minister Wolfgang Schäuble (CDU) je ob tem posvaril, da so do konca zakonodajnega obdobja še tri leta. "Bomo videli, ali bo res tako," je povedal za portal Deutsche Welle. "Morda ni več tako močna, kot je bila na vrhuncu," je povedal.

Merklova je v ponedeljek oznanila, da se na decembrskih volitvah ne bo potegovala za mesto predsednice CDU-ja. Prav tako je napovedala, da je njen četrti kanclerski mandat tudi zadnji – položaj bo zapustila po izteku mandata leta 2021, tudi ob morebitnih predčasnih volitvah pa se za vnovično izvolitev ne bi potegovala.

Veliko strankarskih kolegov je pohvalilo presenetljivo odločitev kanclerke, da je pripravljena sprejeti posledice vedno slabše podpore stranke, kar se je med drugim pokazalo tudi na volitvah na Bavarskem pred dvema tednoma in na nedeljskih volitvah v Hessnu. Evropski komisar za proračun Günther Oettinger (CDU) je presodil, da je Merklova s svojo odločitvijo pridobila avtoriteto.

Pritiski na Seehoferja
Kanclerkino oznanilo je sprožilo pritisk na predsednika sestrske Krščanskosocialne unije (CSU) in notranjega ministra Horsta Seehoferja. Po mnenju nekaterih strankarskih kolegov Merklove, Seehofer ne želi uvideti, da tako ne gre več naprej.

Ministrski predsednik Posarja Tobias Hans (CDU) meni, da je Merklova postavila zgled, kako je treba ravnati po slabih volilnih izidih, in da bi moral o tem razpravljati tudi CSU. "Angeli Merkel je uspelo, da se je sama odločila za odhod s položaja vodje stranke, to želim tudi kolegu Horstu Seehoferju," je dejal.

Poslanec CDU-ja v bundestagu Michael Brand je bil ostrejši. "Kdor postavlja svoj ego pred odgovornostjo in deluje bolj patološko kot politično, se ne sme čuditi, ko se ljudje odzovejo jezno in ogorčeno," je dejal. Po njegovem mnenju morajo biti posledice, saj položaji niso zasebna lastnina.

Seehofer bo načrte predstavil v času dveh tednov
Seehofer je v ponedeljek za bavarsko radiotelevizijo sporočil, da bo načrte za prihodnost Krščanskosocialne unije (CSU) predstavil do sredine novembra. Načrte za vsebinsko, strateško in kadrovsko prihodnost stranke namerava predstaviti najpozneje v dveh tednih, ni pa omenjal svoje prihodnosti v stranki.

V CSU-ju že vse od deželnih volitev na Bavarskem, ko je stranka doživela hude izgube, razpravljajo o sklicu izrednega kongresa stranke na začetku decembra, na katerem naj bi odločali tudi o vodstvu stranke. Več lokalnih odborov CSU-ja je po volitvah pozvalo Seehoferja k odstopu. Uradno se mu mandat izteče konec prihodnjega leta.

Nemška vlada odvisna od novega vodstva CDU-ja
Deutsche Welle medtem poroča, da je rok trajanja vlade Angele Merkel odvisen od izbire njenega naslednika na čelu stranke. Za zdaj še ni jasno, kdo jo bo nasledil. Za ta položaj se bosta zagotovo potegovala generalna sekretarka CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer ter zdravstveni minister in kritik Merklove Jens Spahn. Kandidaturo je napovedal tudi nekdanji vodja poslanske skupine unije CSU/CDU Friedrich Merz. O kandidaturi naj bi razmišljal še namestnik vodje CDU-ja Armin Laschet.

Merklova je na ponedeljkovi novinarski konferenci oznanila svojo odločitev, ki naj bi jo sprejela že pred meseci. Odločitev je sicer v nasprotju z njenimi nekdanjimi trditvami, da mora biti kancler(ka) tudi na čelu stranke. "Pri tem gre nedvomno za tveganje," je dejala na konferenci in dodala, da je po premisleku sklenila, da je njena odločitev upravičena. "Želim, da ima stranka možnost, da se svobodno pripravi za prihodnost," je poudarila. S potezo se je Merklova tudi izognila napadu nasprotnikov znotraj lastne stranke na decembrskem kongresu, še poroča DW.

Za Junckerja Merklova ostaja vplivna igralka
Tiskovna služba Evropske komisije je poudarila, da za predsednika Jean-Clauda Junckerja kljub napovedi umika Angela Merkel ostaja vplivna igralka v Evropi in drugje. Za Junckerja Merklova ostaja "ena glavnih in prvih sogovornic", "ona in Nemčija pa ostajata vplivni igralki v evropskem projektu in nasploh" -, zaradi česar se zanj kljub umiku nič ne spreminja, je poudarila govorka Komisije Mina Andrejeva.

V Nemčiji se medtem ugiba, ali bo Merklova lahko obstala na kanclerskem položaju do konca mandata ali bo odločitev, da se umakne z vodstvenega položaja CDU-ja, to ogrozila in jo prisilila v zgodnejši umik. V zraku je tudi vprašanje, ali bo Merklova morda zasedla katerega od visokih položajev v institucijah Evropske unije. Prihodnje leto se namreč sprostita predsedniška položaja v Evropskem svetu in Evropski komisiji.