Poleti se je govorilo, da bo moral Assange zapustiti ekvadorsko veleposlaništvo, a se to za zdaj še ni zgodilo. Foto: Reuters
Poleti se je govorilo, da bo moral Assange zapustiti ekvadorsko veleposlaništvo, a se to za zdaj še ni zgodilo. Foto: Reuters

47-letni Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu zatekel leta 2012, potem ko je britansko sodišče odredilo njegovo izročitev Švedski, kjer so mu očitali spolno nadlegovanje in posilstvo. Sam je očitke zavračal kot politično motivirane zaradi tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov ZDA, ki jih je WikiLeaks objavil leta 2010.

Čeprav je Švedska lani opustila preiskavo proti Assangeu, britanski zaporni nalog zanj ostaja veljaven zaradi kršitev pogojnega izpusta, kar pomeni, da ga lahko britanska policija aretira takoj, ko stopi z veleposlaništva. Assange se je odločil, da veleposlaništva tudi po švedski opustitvi pregona ne zapusti, saj se boji izročitve ZDA.

Odnosi med Assangeem in ekvadorskimi oblastmi so se poslabšali v zadnjih mesecih. Lani je Ekvador v nejevoljo spravila Assangeeva podpora separatistom v Kataloniji, marca pa je ekvadorsko veleposlaništvo Assangeu odklopilo spletno povezavo, ker je prekršil dogovor o nevmešavanju v zadeve tujih držav v času, ko biva pri njih. Assange je namreč tvitnil, da dvomi o britanski odločitvi, da krivdo za napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala 4. marca pripiše Rusiji.

Dokončno je Assange nehal uživati naklonjenost Ekvadorja po majski izvolitvi novega predsednika Lenina Morena, ki je Assangea označil za "hekerja", "podedovano težavo" in "kamenček v mojem čevlju". Nedavno so ga tudi opozorili, da mora bolje čistiti svoje stranišče in skrbeti za svojo mačko. Poleg tega mora Assange tri dni vnaprej pridobiti dovoljenje za vsak obisk, prepovedane pa so vse dejavnosti, "ki bi lahko bile politične narave ali s katerimi bi se lahko vpletal v notranje zadeve drugih držav".