Reuters Foto: EPA
Reuters Foto: EPA

Dvig mesečne minimalne plače naj bi vplival na približno polovico od skupno 220.000 zaposlenih v turizmu. To je samo eden izmed ukrepov, pravijo avstrijski sindikati. Če Avstrija ne želi odhajanja delovne sile v turistični panogi, bo morala storiti še več. In to ne samo na področju plač, temveč tudi pri delovnih pogojih, ko gre za delovni čas, porodniški dopust in proste dni.

Sindikati želijo, da bi delavci imeli najmanj en prost konec tedna v mesecu. To ne velja samo za domače zaposlene, temveč tudi za delavce, ki prihajajo iz drugih držav, tudi iz Slovenije, pa naj gre za sezonske delavce, ki delajo v turizmu, ali redno zaposlene. Trenutno tečejo pogajanja z delodajalci o novi zakonski ureditvi in o pogojih dela. Ne gre zgolj za preživetje, temveč tudi za motivacijo zaposlenih, še poudarjajo v sindikatu, zdaj še toliko bolj, ko Avstrija v zadnjem času dosega rekorde v turizmu.

Lani so našteli 143 milijonov prenočitev, letos jih pričakujejo še več, saj se vse več Avstrijcev odloča dopust preživeti doma. Kuharji, natakarji, sobarice in drugi kadri v hotelih in gastronomiji so trenutno profili, ki jih v Avstriji iščejo in mnogi so za nekatere, denimo kuharje, pripravljeni odšteti veliko več kot zgolj minimalno plačo.