Protesti potekajo od decembra. Foto: Reuters
Protesti potekajo od decembra. Foto: Reuters

Tudi tokrat so se protestniki zbrali na ploščadi pred filozofsko fakulteto, kjer je igralec Branislav Lečić zbrane pozval k mirnemu protestu in jim dejal, naj ne nasedajo na morebitne provokacije.

Kot je dejal, so zahteve protestnikov odstop državnega vrha, torej predsednikov države, vlade in parlamenta, ter vodstva RTS-a in regulatornega organa za elektronske medije, zahtevajo pa tudi pogoje za poštene volitve v roku od šestih do devetih mesecev. Zahteve naj se izpolnijo do 13. aprila, sicer bo v Beograd prišla "celotna Srbija", je dejal.

Protestnike je nato po poročanju portala b92.net nagovoril upokojeni general Sreto Malinović, ki je spomnil na jutrišnjo 20. obletnico napada zveze Nato na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo. Današnji protest se je začel s himno Srbije in minuto molka zaradi žrtev 78-dnevnega bombardiranja.

Malinović je dejal, da državo vodijo ljudje, ki govorijo o evropskih vrednotah, obenem pa državo rušijo.

Nato so protestniki odšli do stavbe RTS-a, kjer so izvedli performans "Dnevnik svobodne Srbije", v katerem so gostovali študenti, ki jih je policija prijela zaradi vpada v RTS.

Danes so pred vhodom v RTS nekaj časa stali tudi predstavniki opozicijske Zveze za Srbijo Dragan Đilas, Borko Stefanović in Boško Obradović ter še nekateri drugi, ki pa množice niso nagovorili. Policistov se ni videlo.

Prejšnjo soboto je skupina protestnikov, ki so jih vodili nekateri opozicijski politiki, predvsem Đilas in Obradović, na silo vstopila v poslopje RTS-a in zahtevala, da jih vključijo v katerega izmed programov. Po nekaj urah in prerivanju je policija protestnike odstranila iz stavbe. Dan pozneje je sledil množični protest pred predsedniško palačo v času, ko je imel v njej Vučić novinarsko konferenco na temo dogodkov prejšnjega dne.