Z novičokom zastrupljeni Britanec je v stik z živčnim strupom prišel prek stekleničke za parfum, je povedal njegov brat. Foto: EPA
Z novičokom zastrupljeni Britanec je v stik z živčnim strupom prišel prek stekleničke za parfum, je povedal njegov brat. Foto: EPA

"Preiskovalci menijo, da so identificirali domnevne storilce napada z novičokom s pomočjo nadzornih kamer. Te so preverjali in primerjali s podatki o ljudeh, ki so v tistem obdobju prišli v državo," je povedal neimenovai vir po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Agencija AP pa poroča, da naj bi za napadom stalo "več Rusov, ki so jih identificirali prek nadzornih kamer CCTV".

Po navedbah britanskega Sky Newsa je policija v okviru preiskave zastrupitve Skripalov v Salisburyju zbrala 5.000 ur posnetkov nadzornih kamer. 66-letnega Sergeja Skripala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so nezavestna našli na klopi v mestu Salisbury 4. marca. Takrat so ju namestili na oddelek za intenzivno nego v mestni bolnišnici. Skripalova sta po večtedenskem zdravljenju že zapustila bolnišnico.

Scotland Yard trditve ne komentira
Navedene, sicer nepotrjene, ugotovitve bi bile sicer v skladu s trditvijo Londona, da naj bi za zastrupitvijo stala Rusija, ki bi lahko tudi izgubila nadzor nad strupom – tega po podatkih znanstvenikov izdelujejo samo v Rusiji oziroma nekdanji Sovjetski zvezi. Moskva očitke odločno zavrača. Scotland Yard, ki vodi preiskavo, trditve ni želel komentirati.

Z novičokom sta se konec junija zastrupila tudi dva britanska državljana v kraju Amnesbury nedaleč od Salisburyja. Ženska je umrla. Moški, na čigar domu so našli strup v steklenički, je še v bolnišnici, a je pri zavesti. Ni še znano, ali gre za strup iz iste zaloge kot tisti, s katerim sta se zastrupila Skripalova. Morebitna povezava med obema primeroma je glavni predmet policijske preiskave.

Obsojen na zapor
Skripal je bil častnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU, leta 2006 pa je bil v Moskvi obsojen na 13 let zapora zaradi izdaje, ker je od 90. let britanski obveščevalni službi MI6 za plačilo posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin.

Leta 2010 ga je Moskva s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki so delovali v ZDA, Skripal pa se je zatekel v Veliko Britanijo. Julija je živela v Moskvi in je očeta redno obiskovala.