Prijatelji in družina Pjotra Verzilova menijo, da je bil zastrupljen. Foto: Reuters
Prijatelji in družina Pjotra Verzilova menijo, da je bil zastrupljen. Foto: Reuters
Dejan Lovren in Pjotr Verzilov
Verzilova je hrvaški branilec Dejan Lovren grobo odrinil in nato izjavil, da je bila tekma prekinjena v nepravem trenutku za njegovo ekipo, ki je prevzemala pobudo, zato je želel "vsiljivca zabrisati s stadiona". Foto: Reuters

Njegova nekdanja soproga in članica Pussy Riot Nadja Tolokonikova je za nemški časopis Bild izjavila, da je bil Verzilov "namerno zastrupljen" z razlogom "ustrahovanja ali celo namernega uboja", poroča BBC.

Pjotr Verzilov je sicer glasen nasprotnik kremeljske politike in podpornik opozicije. Med drugim aktivno sodeluje z aktivistično punkovsko zasedbo Pussy Riot - med zadnjimi akcijami skupine so 5. julija vdrli na finale svetovnega prvenstva v nogometu med Francijo in Hrvaško. Oblečeni v policiste so vdrli na zelenico stadiona Lužniki in pretekli približno 50-metrsko razdaljo, nato pa so jih varnostniki polovili in odpeljali na hladno. Članica skupine je takrat celo izmenjala "petko" s francoskim nogometašem Kylianom Mbappejem, Verzilova pa je hrvaški branilec Dejan Lovren grobo odrinil in nato izjavil, da je bila tekma prekinjena v nepravem trenutku za njegovo ekipo, ki je prevzemala pobudo, zato je želel "vsiljivca zabrisati s stadiona". Četrtega člana so varnostniki ustavili že ob robu igrišča.

"Zagotovo gre za zastrupitev, in sicer z antiholinergiki, z atropinom, ki se uporablja v medicini, le da je šlo v tem primeru za prevelik odmerek," je prepričana njegova zdajšnja sopotnica Veronika Nikulšina.

Na zdravljenje v Berlin
Kot je znano, se je Pjotr Verzilov začel slabše počutiti 11. septembra po sodni obravnavi. Veronika Nikulšina je dejala, da se je doma okoli 18. ure odpravil k počitku, dve uri kasneje pa je začel izgubljati vid, nato ni mogel več govoriti in premikati udov. Verzilov je reševalcem zatrdil, da ta dan ni ničesar jedel ali užil. Ko so ga prepeljali v bolnišnico, zdravniki sprva niso ugotovili ničesar posebnega, nato pa so ga prestavili na oddelek za zdravljenje zastrupitev.

Po večdnevnem ležanju na intenzivnem oddelku naj bi se 30 let star Verzilov zbudil iz nezavesti. Zdaj so ga s pomočjo fundacije Cinema for Peace prepeljali na zdravljenje v Berlin. Fundacija Cinema for Peace sicer sodeluje in pomaga ruskim aktivističnim skupinam in njenim članom.

Od Voine do Pussy Riot
Pjotr Verzilov je postal ruski javnosti znan pred desetletjem kot član umetniško aktivistične skupine Voina, v sklopu katere je s svojo tedanjo soprogo Tolokonikovo izvajal demonstracijske nastope proti ruski oblasti, med drugim so imeli javne spolne odnose. Leta 2012 so Tolokonikova, Marija Aljokina, Nadežda Samučevič postale mednarodno prepoznavne, ko so pod imenom Pussy Riot v moskovski katedrali izvedle punkrock koncert, na katerem so kritizirale ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruske oblasti so jih zaradi huliganstva obsodile na zaporno kazen.

Verzilov se je med sodnim postopkom opredelil kot producent skupine, ki je skrbel za to, da je bilo delo Pussy Riot prepoznavno tudi v tujini. Ko so bila dekleta obsojena, pa je iskal podporo tudi pri glasbenikih po svetu. Leta 2014 sta Tolokonikova in Aljokina ustanovili novičarsko spletno stran Mediazona, na kateri objavljata sporne odločitve ruskega sodnega sistema, Verzilov pa je producent strani.