Evropa
Haag
Sedež prvega stalnega mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu. Foto: EPA
Jean-Pierre Bemba
ICC je leta 2016 obsodil na 18 let zapora in junija letos preklical obsodbo nekdanjega podpredsednika DR Kongo zaradi posilstev in pobojev njegove milice v Srednjeafriški republiki med letoma 2002 in 2003. Foto: EPA
Sodišče
Urad tožilca pri ICC-ju trenutno vodi 11 preiskav, z izjemo Gruzije se vse nanašajo na afriške države, v teku je tudi deset preliminarnih preiskav. Foto: EPA

Dodaj v

Dopolnilo ICC-ja: državni in vojaški voditelji odslej osebno odgovorni za napade

123 članic ICC-ja, med njimi ni ZDA, Rusije, Kitajske ...
17. julij 2018 ob 08:50,
zadnji poseg: 17. julij 2018 ob 10:11
Haag - MMC RTV SLO, STA

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je ob 20-letnici delovanja aktiviralo pristojnost za kaznivo dejanje agresije, s čimer bodo državni in vojaški voditelji osebno odgovarjali za invazije in napade.

Trditve o uporabi oborožene sile proti "suverenosti, ozemeljski celovitosti ali politični neodvisnosti" se bodo odslej lahko vložile na sodišče v Haagu, navaja Guardian. Novega ukrepa sicer ni mogoče uveljavljati retrospektivno, denimo za ameriško invazijo na Irak leta 2003.

Doslej je zakonsko dopolnilo ratificiralo le 35 izmed 123 članic ICC-ja, s čimer so njihovi voditelji postali kazensko odgovorni v primeru začetka vojne. Nekatere svetovne velesile, kot so Združeno kraljestvo, Francija in Japonska, dopolnila še niso podpisale in so lobirale, da bi preložile aktivacijo. Uradno iz razloga, da naj bi dopolnilo potrebovalo "več jasnosti" preden stopi v veljavo, še poroča Guardian.

Prvo stalno mednarodno kazensko sodišče medtem prav danes praznuje 20. obletnico od ustanovitve. Pravno podlago za njegovo ustanovitev, rimski statut, je 17. julija 1998 sprejelo 120 držav. Statut je začel veljati 1. julija 2002, ko ga je ratificiralo 60 držav.

Ustanovitev pred 20 leti
Mednarodna skupnost si je vse od nürnberških in tokijskih procesov po drugi svetovni vojni prizadevala ustanoviti stalno mednarodno kazensko sodišče. Pot v to smer je bila v 90. letih prejšnjega stoletja začrtana z ustanovitvijo Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo in Mednarodnega kazenskega sodišča za Ruando.

Ker sta bili ti sodišči ustanovljeni le za sojenja za zločine, ki so bili storjeni znotraj točno določenega časovnega obdobja in določenega oboroženega spopada, je bilo pozneje doseženo splošno soglasje, da je treba ustanoviti stalno mednarodno kazensko sodišče. Mednarodni skupnosti je to uspelo po burni diplomatski konferenci v Rimu 17. julija 1998.

ICC je neodvisna mednarodna organizacija, katere naloga je pred roko pravice pripeljati odgovorne za hude mednarodne zločine, vključno z vojnimi zločini, zločini proti človečnosti in genocid, ko državna sodišča tega ne morejo ali ne želijo storiti. Sodišče s sedežem v Haagu ni del sistema Združenih narodov.

V teku 11 preiskav
Na spletni strani ICC-ja so ob obletnici nastanka spomnili, da lahko dajo glas in obraz neštetim žrtvam, rimski statut pa je postavil najvišje pravne standarde. Urad tožilca pri ICC-ju trenutno vodi 11 preiskav, z izjemo Gruzije se vse nanašajo na afriške države, v teku je tudi deset preliminarnih preiskav. Sodišče je doslej zaprlo šest primerov, v štirih primerih je sojenje v teku, v enem je bil obsojeni v prizivnem postopku oproščen.

Afriški voditelji ICC-ju očitajo pristranskost
Statuta mednarodnega sodišča sicer velesili Rusija in ZDA nista ratificirali. Tudi vplivne države, kot so Kitajska, Indija, Pakistan in Turčija, pa tudi od vojne razdejani Irak, statuta niso podpisali oz. niso člani sodišča. Sodišče se je obenem znašlo pod kritikami nekaterih afriških držav, da je pristransko in da je orodje zahodnega imperializma, saj kaznuje le voditelje manjših, šibkih držav, medtem ko ignorira zločine bogatejših in vplivnejših držav.

Afriška unija je lani podprla načrte več afriških držav o množičnem izstopu iz ICC-ja, vendar sta za zdaj izstopili dve državi, Južna Afrika in Burundi. Gambija je po menjavi vlade lani spremenila odločitev in ostala članica sodišča. Potem ko je ICC napovedal preiskavo zunajsodnih pobojev v vojni proti mamilom na Filipinih, je kontroverzni predsednik Rodrigo Duterte prav tako sprožil postopek izstopa in napovedal "konec sodišča".

HRW poziva h krepitvi podpore sodišču
Pri organizaciji za človekove pravice Human Rights Watch so ob obletnici izpostavili, da bi morale države članice zaradi naraščanja izzivov okrepiti podporo sodišču. Njegova dejavnost bi bila namreč po mnenju HRW-ja potrebna še v številnih drugih krajih. S prstom so pokazali tudi na nezadostno finančno podporo držav članic, ki pokrivajo proračun sodišča, na nezadostno podporo vlad pri izvajanju preiskav in aretacij, prav tako pa na napake predstavnikov sodišča.

Ob 20. rojstnem dnevu ICC-ja bodo na sedežu sodišča v Haagu in na sedežu ZN-a v New Yorku pripravili niz dogodkov, današnji dan pa je tudi dan mednarodnega kazenskega pravosodja.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 17.07.2018 ob 09:19
@levibober

ne celi balkan. Albanci so imuni, "ne može jim niko ništa", dokler imajo protekcijo USA

Drugače je pa to sodišče ena velika sramota, če ga ne priznava ZDA, kot največja storilka vojnih zločinov od leta 2001 naprej
levibober
# 17.07.2018 ob 09:00
To je sodišče za Afriko in Balkan.
levibober
# 17.07.2018 ob 09:18
In ko bodo naslednjič domoljubi predavali, da moramo varovati krščansko Evropo - za zahodno Evropo smo mi v isti skupini kot Afričani. Azijske države imajo več samoodločbe od nas, slovanov.
Bivši uporabnik
# 17.07.2018 ob 11:05
Pričakujem obsodbo vseh ameriških predsednikov.
Kobalt
# 17.07.2018 ob 10:41
Po mojem mnenju je dopolnilo nično. Zakaj:
Statuta mednarodnega sodišča sicer velesili Rusija in ZDA nista ratificirali. Tudi vplivne države, kot so Kitajska, Indija, Pakistan in Turčija, pa tudi od vojne razdejani Irak, statuta niso podpisali oz. niso člani sodišča. Sodišče se je obenem znašlo pod kritikami nekaterih afriških držav, da je pristransko in da je orodje zahodnega imperializma, saj kaznuje le voditelje manjših, šibkih držav, medtem ko ignorira zločine bogatejših in vplivnejših držav.
jurlin
# 17.07.2018 ob 10:31
Sodišče se je obenem znašlo pod kritikami nekaterih afriških držav, da je pristransko in da je orodje zahodnega imperializma, saj kaznuje le voditelje manjših, šibkih držav, medtem ko ignorira zločine bogatejših in vplivnejših držav.
---------------------
Točno tako. Sodišče ščiti in spodbuja zahodni kolonializem in z vojnami in nasiljem agresivno, zločinsko zahodno politiko
mataj-finance
# 17.07.2018 ob 11:43
ICC je pristojen samo za sojenje pripadnikom manjvrednih narodov in nižjih ras.

Vse ostale ščiti Zakon o invaziji na Haag.
janezi
# 17.07.2018 ob 10:43
kitajci rečejo temu brezzobi tiger.
levibober
# 17.07.2018 ob 09:22
Hijena

Njihova elita morda, dokler je to v interesu ZDA. Narod na Kosovu pa je po mojih opažanjih med najbolj revnimi v Evropi.
el CARTEL
# 17.07.2018 ob 11:37
Trditve o uporabi oborožene sile proti "suverenosti, ozemeljski celovitosti ali politični neodvisnosti" se bodo odslej lahko vložile na sodišče v Haagu

torej francosko bombardiranje sirije je kršitev,
macrona v haag.

skupaj s trumpom.
generacija56
# 17.07.2018 ob 12:20
Še ena parodija, smešnica, ki bi naj služila resničnim zločincem, ZDA, EU,NATO pakt za pritiske na svoje žrtve...
A bi zapirali predsednike potem, ko so našteti izvršili agresijo na državo, domačini pa bi se branili?
Kje je pamet......
Bivši uporabnik
# 17.07.2018 ob 10:43
Afera Praljak jih je dobro načela, afera Gadafi (ko bo Gadafi 2 zmagal na volitvah) jih bo pa pokopala.
zeus-zengg
# 17.07.2018 ob 10:42
in da je orodje zahodnega imperializma, saj kaznuje le voditelje manjših, šibkih držav, medtem ko ignorira zločine bogatejših in vplivnejših držav.
--------------
to je sodišče nevladnih organizacij vodenih z dolgo roko neo liberalnega kapitala . Navidezno se namreč zavzema za vse vrste agresij na suverene države v resnici pa brani zahodni neoliberalizem ter napada vse država , ki tako ali drugače branijo svojo suverenost . Aktivisti takih organizacij ( predvsem soroševih ) se nahajajo dandanes povsod : v tisku , TV , internetu , na ulici posebno v gospodarskih lobijih . Do tega bo potrebno biti precej bolj kritičen drugače bodo uničili civilizacijo . sicer pa danes poslušamo njihovega aktivista na prvem programu radija ko napada Putina , Nogometno prvenstvo in na splošno vse kar je ruskega ...
cgn
# 17.07.2018 ob 12:14
Afričani imajo prav. Izraela to sodišče ne sme procesirat.
UPOR
# 17.07.2018 ob 12:09
Kakšna sodišča in odgovornosti vojaških poveljnikov neki -

Sojenje v imenu ljudstva na ulicah in trgih!

Se vidimo v hostah - kmalu!

#UPOR
Adanos
# 17.07.2018 ob 12:00
Sodišče, ki velja samo za tiste, ki ga priznavajo?
To pa ni slabo, če si kriminalec.
el CARTEL
# 17.07.2018 ob 11:35
Sodišče se je obenem znašlo pod kritikami nekaterih afriških držav, da je pristransko in da je orodje zahodnega imperializma, saj kaznuje le voditelje manjših, šibkih držav, medtem ko ignorira zločine bogatejših in vplivnejših držav.

točno tako,
in selektivna pravica ne more biti pravica.

to smo imeli nekoč, ko plemstvo ni bilo sploh predmet obravnave sodišč (oz v mnogih primerih je plemstvo bilo sodnik). francoska revolucija je imela eno od glavnih zatev enakost pred zakonom.

sedaj pa v mednarodnem pravu imamo zopet situacijo, kjer le to ne velja za velike države (še posebej pa ne veljajo pristojnosti sodišč za vojne zločine)
Bivši uporabnik
# 17.07.2018 ob 11:03
No za Busha in Saudskega kralja to sicer ne velja.
zeus-zengg
# 17.07.2018 ob 10:46
levibober
za zahodno Evropo smo mi v isti skupini kot Afričani.
------
je že res , vendar tega naši levi , desni in liberalni politiki nočejo vedeti . Je že kdo od njih v zadnjih 20 lletih dvignil glas nad sramotnim ponižanjem Slovenije iz suverene v banana republiko .. ??'
anity
# 17.07.2018 ob 12:35
Me pa res zanima kdaj bomo videli zahodne voditelje in "prijatelje" na mestih obsojenih. Ker za vse druge se zmeraj najdejo neke "resitve", za te "nase prijatelje in zahod" pa nic.
Hardworker
# 17.07.2018 ob 12:36
Vse po starem.
Zahodni zločinci in njihovi hlapci imajo še vedno imuniteto in lahko počnejo kar jim je volja.
Homer.
# 17.07.2018 ob 13:34
To sodišče je zgolj show za ljudi.
Največje kršiteljice sploh niso članice in za njih nobena sodba ne velja.
generacija56
# 17.07.2018 ob 13:18
Svetovni red je zelo preprost.
Imamo samooklicanega vodjo tolpe, ki se celo predstavlja, kot policaj in imamo gang.
V gangu je skoraj celotna EU, Japonska, ter nekaj lizunov iz bližnjega vzhoda, kjer prednjači Izrael, ki pa je spet v zanki z vodjo tolpe.... Najbolj zvest oproda.
V Evropi imamo nato sodišče za mednarodne zločine, ki ga sestavljajo člani tolpe.
Pa še raznane druge, ekonomske forume, sodišča...
Vsi ti služijo IZKLJUČNO vodji tolpe.
Celo komisija OPCW...
In sedaj so ustanovili še KAJ???
Hopi
# 17.07.2018 ob 12:41
»Dopolnilo ICC-ja: državni in vojaški voditelji odslej osebno
odgovorni za napade«.

Je res skrajno namerno nedorečeno pravilo.

Tako je lahko kaznovan nek voditelj, ki BRANI svojo državo pred
raznimi militantnimi terorističnimi vpadi plačancev, plačanih (pa
tudi podtaknjenih) iz tujine. Primer: Sirska vojna z ISIS-ovci in s
Kurdi. Kjer so bili ISIS-ovci celo od zunanjega Agresorja
poimenovani z "Uporniki". In zadnje vojne v Iraku z ISIS-ovci in s
Kurdi.

Zunanji Agresor pa ostaja nedotaknjen in celo pohvaljen!
In bog si ga varuj, da bi se ga kaznovalo, ali pa tudi uvedba že
popularnih "sankcij", zaradi tolikšne povzročitve resničnih
Beguncev.

Še zadnji napad trojčka "ZDA, GB, Francija" na Sirijo je bil celo
pohvaljen s strani drugih voditeljev držav. Napad pa se je dogajal
tik ob prihodu OPCW preiskovalcev dokazov.
OPCW pa ni našel NIČESAR, za kar je bil Asad obdolžen.

glej:
MMC: 6. julij 2018
guglaj:
Duma: OPCW ni našel živčnega strupa, je pa našel sledi klora

Nihče od "zaslužnih" ni bil še nikdar sankcioniran!
Agresor je pohvaljen. Militantne teroristične skupine pa, preko že
"sto" preimenovanj, imenovane z »Uporniki«.

Ni čudno, da je tako malenkostna 123 / 35 ratifikacija ICC
dopolnila.

Tako dopolnilo ne odgovarja niti Napadenim, niti zunanjim
Agresorjem.

ICC se s tem dopolnilom samo še lahko nekam obriše.
Mednarodno veljavo - Avtoriteto - je že tako ali tako do pod'na
izgubil. In naj še kar naprej hvali zunanje in notranje Agresorje.

Pozitivni legalo izvoljeni »kontraverzni???« predsednik Rodrigo
Duterte je prav tako sprožil postopek izstopa in napovedal
"konec sodišča".
In prav ima!

Tudi pri državnem udaru v Turčiji ni bil nihče od zunanjih
izvajalcev kaznovan. Raje Erdogana diskreditirajo, ko skuša
preprečiti nadaljnje, iz tujine, podtaknjene državne udare.
Pravilno, da NE podpiše.

Tudi Afriške države imajo prav pri izstopanju iz ICC-ja. Oziroma
ICC močno kritizirajo.

Tudi Srebreničani ne bodo pozabili razsodbe o ne-genocidu.
Tam je sodila specializirana veja sodišča ICC-ja z ICTY
(Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje
Jugoslavije) imenovana.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) se upravičeno lahko
preimenuje v MedRovtarsko kazensko sodišče.

Celo, ICC bi moral biti sankcioniran zaradi tihe podpore agresije
po legalno priznanih državah!

Saj Agresorske Države tovrstne Agresije izrabljajo za kamuflažo
VOJNE BREZ NAPOVEDI.
HOR
# 17.07.2018 ob 14:27
Noam Chomsky o Nurnbergu...
mataj-finance
# 17.07.2018 ob 13:52

generacija56 je napisal(-a)

Kje je pamet......
Povsod. Problem je v tem, da je po nenapisanem mednarodnem pravu prepovedana. Kazen za uporabo pameti je droniziranje.
Krimsky
# 17.07.2018 ob 12:57
Gandi je dejal:
~
»Vsak ima sodnika v sebi.«

No, … bil je malce površen, … nima ga ravno vsak, … in tisti, ki ga nima, ga pač nima, in nihče ga k temu ne more prisiliti.

Za tiste, ki ga nimajo, sicer obstajajo pravne mreže, v katere se male ribe resda ujamejo, velike mrežo raztrgajo. Sodišče, ki bi moralo soditi najmočnejši vojaški sili na svetu – ne obstaja iz preprostega razloga: moralo bi biti še močnejše …
mb128
# 17.07.2018 ob 14:28
Opa to pa bi rad videl kako bo to delovalo v praksi! Ena prvih držav na tapeti bo zagotovo Izrael. Saj vesete kibucarji pa to.
Robin Lood
# 17.07.2018 ob 19:50
Seveda Usra ne bo pristopila. Zakrši namreč največ vojn po svetu.
Rasta75
# 17.07.2018 ob 16:10
Seveda največji svetovni klavci z ZDA in Izraelom na čelu, s tem sodiščem ne sodelujejo, niti ga ne priznavajo. Kot je že nekdo pred mano zapisal, to sodišče je namenjeno tretjemu svetu.
x1ijn
# 17.07.2018 ob 17:38
Svet nima vlade. Sodelovanje med državami je "prostovoljno". ICC je korak v pravo smer.
Kazalo