Hrvaški policisti so letos prijeli že 600 tihotapcev ljudi. Foto: EPA
Hrvaški policisti so letos prijeli že 600 tihotapcev ljudi. Foto: EPA

Kot poroča portal Index, je bila ministrica pripravljena tudi odstopiti. "Kar se je na žalost zgodilo v prometni nesreči, bi se lahko zgodilo tudi komu drugemu. To, da ni imela podaljšanega vozniškega dovoljenja, po mojem mnenju ni takšnen prekršek, zaradi katerega bi od nje zahteval odstop," je dejal hrvaški premier Andrej Plenković in pohvalil delo ministrice, rekoč, da je pod njenim vodstvom resor dobil 65 odstotkov odobrenih evropskih sredstev, prej jih je devet odstotkov.

Plenković je dodal, da bo ministrica plačala kazen in podaljšala vozniško dovoljenje.

Deklica dobila hujšo poškodbo noge

Prometna nesreča se je zgodila v soboto zjutraj, ko je deklica poskusila prečkati dolgo in prometno cesto, na kateri v bližini ni prehoda za pešce. Dobila je hujšo poškodbo noge, zaradi česar so jo morali prepeljati v bolnišnico v Osijeku in jo operirati. Zdravniki pričakujejo, da jo bodo do konca tedna spustili domov.

Ministrica iz vrst HDZ-ja ni bila pod vplivom alkohola, a ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja ‒ ta ji je potekel leta 2016.

Policija ni želela odgovoriti na novinarska vprašanja o tem, s kakšno hitrostjo je peljala 40-letna ministrica, ko je trčila v deklico. Na tem delu ceste je sicer hitrost omejena na 50 kilometrov na uro.

Pretresena ministrica

Gabrijela Žalac je imela danes novinarsko konferenco, na kateri je izjavila, da se je do zdaj izogibala medijem, ker je bila v šoku. Tudi danes je vidno pretresena dejala, da se je v soboto poskusila izogniti deklici, ki je prečkala cesto, a ji ni uspelo. Ocenila je, da ni peljala hitreje kot 40 kilometrov na uro. Povedala je, da je najpomembneje, da bo z deklico, ki je sicer njena soseda, vse v redu.

Potrdila je, da je njeno vozniško dovoljenje poteklo 9. junija 2016, a se je tega zavedela, šele potem ko jo je na to opozoril policist po sobotni nesreči. Dejala je, da je osebno vozila avtomobil samo ob koncih tedna doma v Vinkovcih.

Koalicijski partnerji HDZ-ja v vladi naj bi se sicer strinjali, da naj Plenković in ministrica Žalčeva presodita, ali lahko ostane na ministrskem položaju kljub nesreči in temu, da ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja.

Dogodke je komentirala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je dejala, da gre za "vprašanje moralne in etične odgovornosti uradnice in državljanke". V opoziciji soglašajo, da bi ministrica morala odstopiti.