Že prva uvedba carin oktobra letos je skoraj prepolovila uvoz iz Srbije in BiH-a. Foto: Reuters
Že prva uvedba carin oktobra letos je skoraj prepolovila uvoz iz Srbije in BiH-a. Foto: Reuters
Ramush Haradinaj
Kosovski premier Ramush Haradinaj je sporočil, da carine začenjajo veljati nemudoma. Foto: Reuters
Kosovo
Srbija in BiH ne priznavata neodvisnosti Kosova. "Ti dve državi povzročata Kosovu politično in gospodarsko škodo in celo ogrožata njeno državnost," meni kosovsko ministrstvo za trgovino in industrijo. Foto: Reuters

Kosovski minister za trgovino Endrit Shala je v utemeljitvi odločitve dejal, da Srbija in BiH na regionalnem trgu Kosova še vedno ne obravnavata enakopravno, poroča spletni portal Balkan Insight nevladne medijske organizacije BIRN. Shala je v torek sporočil, da je Kosovo prepovedalo uvoz blaga iz Srbije z oznako "Kosovo in Metohija", "Kosovo UNMIK" ali "Kosovo resolucija (ZN) 1244".

Kosovski premier Ramush Haradinaj je dejal, da bo zvišanje carin z desetih na sto odstotkov začelo veljati takoj. Tiskovni predstavnik kosovskega ministrstva za trgovino in industrijo Elhami Ismaili je za BIRN pojasnil, da želi Priština ohraniti višje carine, ker Srbija in BiH škodita pobudam Kosova za članstvo v mednarodnih mehanizmih. "Ti dve državi povzročata Kosovu politično in gospodarsko škodo in celo ogrožata njeno državnost," je izpostavil.

Namestnik kosovskega premierja Enver Hoxhaj je na Twitterju pojasnil, da se je Priština za zvišanje carin odločila zaradi "agresivne kampanje Srbije proti Kosovu" na mednarodni ravni. Beograd je obtožil, da spodkopava proces normalizacije odnosov.

Vučić sklical sestanke z veleposlaniki
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi najnovejših ukrepov Prištine za popoldne sklical sejo sveta za nacionalno varnost in izredne sestanke z več veleposlaniki, med drugim Kitajske, Rusije, Evropske unije ter peterice, v kateri so ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija, so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdili v uradu srbskega predsednika.

Priština je nove trgovinske ukrepe proti Beogradu in Sarajevu uvedla po tem, ko je Kosovu v torek spodletel že tretji poskus včlanitve v mednarodno policijsko organizacijo Interpol. Na nobenem od dveh glasovanj v okviru generalne skupščine Interpola v Dubaju Kosovo ni dobilo potrebne dvotretjinske večine. V Prištini krivdo za to pripisujejo Beogradu, ki je članstvu ves čas odločno nasprotoval.

Zunanji minister BiH-a Igor Crnadak je za portal klix.ba odločitev Kosova označil za nesmiselno in revanšistično - kot posledico tega nesprejetja Kosova v Interpol. Meni, da si BiH tega "neposrednega sovražnega dejanja" ni zaslužil, saj je z glasovanjem proti ravnal načelno. Tako kot že leta namreč glasujejo za članstvo Kosova v tistih organizacijah, ki so določene v dialogu Beograda in Prištine in drugih, s katerimi soglaša Beograd. BiH se bo o ukrepih odločil po odzivu EU-ja, je še dejal.

Bruselj zahteva preklic carin
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je medtem pozvala Prištino, naj takoj prekliče odločitev o zvišanju carin. Kot je dejala, gre za kršitev srednjeevropskega sporazuma o prosti trgovini (CEFTA) in sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju EU-ju. Ukrep po njenih še dodatno zaostruje razmere po nedavni uvedbi desetodstotnih carin na blago iz Srbije in BiH-a – tudi takrat pa je Bruselj zahteval umik ukrepa.

Kosovska vlada je carinske ukrepe proti Srbiji in BiH-u začela 6. novembra. Tedaj je uvedla desetodstotne carine na vse proizvode iz Srbije in BiH-a zaradi njunega "negativnega odnosa do Kosova". Niti Srbija niti BiH sicer ne priznavata državnosti Kosova, ki je neodvisnost razglasilo leta 2008.

Izvoz se je že prepolovil
Zaradi prvega zvišanja carin na deset odstotkov se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že znatno zmanjšal izvoz srbskega blaga na Kosovo. Po besedah srbskega ministra za trgovino Rasima Ljajića je upadel za 40 odstotkov, po navedbah kosovskih oblasti pa se je celo prepolovil. Prepolovil se je tudi uvoz iz BiH-a.

Lani je Srbija na Kosovo izvozila za okoli 400 milijonov evrov blaga, uvozila pa za okoli 40 milijonov evrov. BiH je na Kosovo lani izvozil za okoli 80 milijonov evrov.