Lavrov je v BiH prispel v četrtek zvečer, v Sarajevu pa se je sestal tudi s člani predsedstva BiH-a. V Banjaluki se je sestal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Foto: Reuters
Lavrov je v BiH prispel v četrtek zvečer, v Sarajevu pa se je sestal tudi s člani predsedstva BiH-a. V Banjaluki se je sestal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Foto: Reuters
Lavrov v BiH-u

"Naši izbranci so ljudje, ki bodo glasovali za politike. Nikoli nikomur ne svetujemo, koga naj voli, saj podpiramo voljo državljanov," je dejal na skupni novinarski konferenci z zunanjim ministrom BiH-a Igorjem Crnadakom. Volitve v BiH-u bodo 7. oktobra.

"Njegov obisk je velikega pomena ... Naši odnosi z Rusijo so prijateljski, so odlični, pogovarjala sva se o tem, kako jih udejanjiti tudi na področju trgovinske menjave. Danes sem imel priložnost, da se kolegu Lavrovu zahvalim tudi za rešitev klirinškega dolga in odprtje ruskega trga za izvoz, še posebej sadja. Prav tako smo Rusiji hvaležni, da ima do notranjepolitičnih vprašanj v BiH-u načelen odnos," je dejal po poročanju portala N1 Crnadak.

Zunanji minister BiH-a Igor Crnadak je vodji ruske diplomacije zatrdil, da se BiH ne bo pridružil sankcijam Evropske unije proti Rusiji, ki je ena njenih glavnih trgovinskih partneric. Lavrov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v Sarajevu opozoril, da ne bi smel nihče od zunaj ustvariti napetosti, ki bi vodile v morebitne spore na Balkanu, ali da bi hotel celo sam prevzeti nadzor nad regijo.

Rusija za večji vpliv na Balkanu
Lavrov se je v Banjaluki sestal tudi s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Po srečanju z Dodikom je dejal, da Rusija nasprotuje poskusom Zahoda, da se jo izloči z Balkana pri reševanju odprtih vprašanj, kot so spor med Grčijo in Makedonijo glede imena, pogajanjem med Beogradom in Prištino in spremembam daytonskega sporazuma. "Prepričani smo, da je treba ta vprašanja reševati ob soglasju vseh zainteresiranih narodov. Nedopustna so dejanja zunanjih igralcev, ki ponujajo umetno izbiro - ali ste z nami ali pa z Rusijo," je dejal Lavrov na novinarski konferenci z Dodikom.

Ruski zunanji minister pri tem ni neposredno omenil zahodnih držav, vendar je jasno meril na ZDA in Evropsko unijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Spomnil je, da je bila Rusija del rešitve pri doseganju miru v BiH kot tudi pri Kosovu. "Rusija je bila skupaj z ZDA in EU avtor daytonskega mirovnega sporazuma in rešitve kosovske krize in ne vidimo nobenega razloga, da se Rusijo izključi iz vseh teh zadev, Balkan pa spremeni v areno za spopade," je dejal Lavrov.

Zavrnil je tudi možnost sprememb daytonskega sporazuma brez soglasja obeh entitet in vseh treh narodov. "Rusija se zavzema za spoštovanje daytonskega sporazuma in je proti njegovi reviziji. Kakršnekoli reforme so sprejemljive ob soglasju dveh enakopravnih entitet in treh državotvornih narodov," je poudaril.

Lavrov v BiH-u