Evropa
Makedonija
Makedonska opozicija vztraja, da so spremembe ustave, potrebne za spremembo imeno v Republika Severna Makedonija, zanje nedopustne. Foto: Reuters
Zoran Zaev
Socialdemokrati Zorana Zaeva so sporočili, da bo "parlamentarna večina v naslednjih nekaj dneh razpisala izredne parlamentarne volitve", če bo opozicija še naprej "blokirala prihodnost Makedonije". Foto: EPA
Wess Mitchell
Ameriški asistent državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Wess Mitchell je v sredo izrazil razočaranje nad makedonsko opozocijo in vodjo VMRO-DPMNE-ja. Foto: Reuters

Dodaj v

Makedonija: Opozicija zapustila razpravo o ustavi – sledijo predčasne volitve?

Na predčasnih volitvah naj bi pridobili socialdemokrati
18. oktober 2018 ob 15:58
Skopje - MMC RTV SLO, STA

Poslanci opozicijske stranke VMRO-DPMNE so zapustili parlamentarno razpravo o spremembi ustave za spremembo imena v Severno Makedonijo. Makedonski predstavniki medtem začenjajo pogovore z Natom.

Stranka VMRO-DPMNE je sporočila, da je parlamentarna razprava o spremembah ustave – te so potrebne za uresničenje sporazuma z Grčijo, da bi ime države spremenili v Severno Makedonijo – postala brezpredmetna. Po mnenju stranke so državljani jasno pokazali, da so proti spremembi imena države, povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Razprava se bo nadaljevala jutri, ko je predvideno tudi dokončno glasovanje. Za ustrezne ustavne spremembe vladna koalicija pod vodstvom socialdemokrata Zorana Zaeva potrebuje 81 od skupno 120 poslanskih glasov. VMRO-DPMNE ima v parlamentu 51 poslancev, zato že pred glasovanjem kaže na to, da ustavne spremembe ne bodo dobile dovolj podpore.

Socialdemokrati Zaeva so v primeru neuspeha že predtem napovedovali predčasne volitve. Zdaj so sporočili, da bo "parlamentarna večina v naslednjih nekaj dneh razpisala izredne parlamentarne volitve", če bo opozicija še naprej "blokirala prihodnost Makedonije". Na volitvah se socialdemokratom obeta krepitev moči v parlamentu.

ZDA kritične do opozicije
Ameriški asistent državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Wess Mitchell je v sredo izrazil razočaranje nad makedonsko opozicijo in vodjo VMRO-DPMNE-ja Hristijana Mickoskega pozval, naj vendarle podpre sporazum, da bi Makedonija lahko nadaljevala pot v Nato in Evropsko unijo. Mickoski je Mitchellu odvrnil, da je njegova zahteva neuresničljiva, odgovornost za propad t. i. prespanskega sporazuma med Grčijo in Makedonijo pa je pripisal vladi Zaeva.

Makedonija začenja pogovore z Natom
Kljub vsemu so predstavniki Makedonije danes v Bruslju začeli predpristopne pogovore z zvezo Nato. Dvodnevnih pogovorov o podrobnostih članstva, vključno s političnimi, vojaškimi in pravnimi vprašanji, se udeležuje makedonska obrambna ministrica Radmila Šekerinska-Jankovska.

Pogovorom navkljub je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pred kratkim poudaril, da lahko Makedonija podpiše pristopni protokol, "ko bodo končane vse ustavne spremembe za novo ime države", na svoji spletni strani navaja Nato, ki tudi ime države zapisuje kot Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, pod katerim je bila država sprejeta v Združene narode.

Prespanski sporazum, ki sta ga podpisala makedonski premier Zaev in grški kolega Aleksis Cipras, predvideva preimenovanje Makedonije v Severno Makedonijo. V zameno bi Grčija odpravila blokado pri njenem vključevanju v EU in Nato.

Makedonski oblasti so podporo ideji med prebivalstvom preverile na posvetovalnem referendumu, a ta zaradi prenizke udeležbe ni uspel, čeprav je sporazum podprla velika večina tistih, ki so prišli na volišča. Zatem se je začel boj za interpretacijo izida – v vladi so si izid razlagali kot zeleno luč za spremembo ustave, v opoziciji pa kot jasen signal, da so državljani proti.

Sporazum pretresa tudi grško vlado
Sporazum maje tudi vladno koalicijo v Grčiji pod vodstvom premierja Ciprasa. V koalicijski stranki Neodvisni Grki na drugi strani sporazumu nasprotujejo in grozijo z odhodom iz koalicije – s čimer bi vlada tudi izgubila večino. V sredo je zaradi spora z vodjo Neodvisnih Grkov Panosom Kamenosom odstopil glavni pogajalec z makedonsko stranjo in zunanji minister Nikos Kocjas, ki je vlado obdolžil nezadostne podpore. Cipras je kljub odstopu in grožnjam obljubil, da bo "zavaroval" Prespanski sporazum.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
iluzionistka
# 18.10.2018 ob 18:30
Edino pravilno. Albanci nimajo pravice odlocati o temeljnih pravicah.

Se pa je zamisliti, kako so makedonci v nekaj desetletjih postali volilna manjsina v lastni drzavi. Da se nam ne zgodi podoben scenarij..
iluzionistka
# 18.10.2018 ob 18:35
Ti ne

Ja, je tragedija, kako postanes manjsina v lastni drzavi. Tu je nacin, ma katerega se priselis, z enormno rodnostjo rojevas drzavljane in volilce druge nacionalnosti, nato pa svoje osnovne navade zahtevas in skozi svoje izvoljene poslance zakonito. In jih z malo srece se uveljavis.

Se vedno trdim, da bo ta nacin v evropi v roku 50 let korenito spremenil navade in obicaje. Morda celo odvzel kako ze pridobljeno pravico zenskam, ter kako moskemu pridobil, v stilu kulture prislekov.

Marakeska deklaracija pa vse se poenostavlja in olajsuje zgoraj opisano pot
zx2016
# 18.10.2018 ob 17:58
Makedonijo in Makedonce imam rad, Makedonija bom vedno rekel Makedonija ... grozljivo in žalostno se mi zdi vse to, kar se dogaja ... prav tako ne razumem, zakaj zdaj zraven mešajo še vstop v NATO...
a vendarle ne vidim možnosti, da bi Grčija (in z njo EU) popustila ... brez tega ima pa Makedonija slabe možnosti...
ibn Ghazi
# 18.10.2018 ob 21:14
Na volitvah se socialdemokratom obeta krepitev moči v parlamentu

Običajno sem za levico, ampak v tem primeru... moraš biti res opran, če imaš pravico voliti v neki državi, da voliš tistega, ki se zavzema za preimenovanje cele države pod pritiskom sosede... tudi je malo nenavadno, da se prav levica za vsako ceno trudi vstopiti v (zahodni) vojaški pakt... to je očitno podobno kot pri nas: so levi v parolah, v dejanjih niti ne...
STRD
# 18.10.2018 ob 17:30
Bravo....čestitam....potpiram vas in ne dovolite da vas izslujejo...
Makedonci ste bili in boste naprej...
To vlado pa zamenjajte....
moj komentar
# 18.10.2018 ob 16:36
Bravo opozicija. Nisi se pustila izsiljevati in podkupovati.
moj komentar
# 18.10.2018 ob 21:03
seveda so pa krivi rusi :D

Rusi so krivi, da se ZDA in EU vmešavata v notranje zadeve Makedonije in jo izsiljujeta na vseh nivojih. Marioneta Zaev pa poizkuša tudi z metodami podkupovanja.
Hopi
# 18.10.2018 ob 19:54
No, tu se jasno kaže podlost NATO-ja pri spravljanju Makedonije
v svojo Janičar Sužnost ter v večjo gospodarsko bedo, kot se
Makedonija nahaja že sedaj. Dokaz je izrazito večja Kosovska
gospodarska beda z še več prebežniki iz Kosova. Dokaz je
Izrazito večja gospodarska beda Ukrajine, Bosne, Libije.Povsod
z razcvetom domače izdajalske skorumpirane hegemonije. Pa
tudi domača sodišča jim niso več kos. Da o domačih samostojnih
obveščevalnih sploh ne govorim. In o samostojnem raziskovalnem
novinarstvu tudi ne.

Tudi pri nas se s težavo rešujemo lovk Mafijskega NATO-ja plus
lovk Bruseljskega Mafijskega Režima. Saj se vsaka naša nova
vlada vdaja skorumpiranim ugodnostim teh Zahodnakarskih Mafij.

In ni čudno, da tam, kjer se pojavi ta CIA-NATO-Bruselj Mafija, se
pojavijo tudi zdrahe, preko državnih udarov do vojne. Z vzporedno
naraščajočimi Cenzurami vred, z naraščajočimi podlimi
Diskreditacijami vred do naraščajočih Fake News.
Hopi
# 18.10.2018 ob 20:36
Tudi Makedonijo, kot tudi del Grčije, se hoče vključiti v ZDA/NATO igro "Velike Albanije". Po zgledu "Velikega Kurdistana". Vse v cilju nadaljnjih balkanizacij - razbijanju držav na manjše oslabljene dele.

In s tem tudi na ubogljivejše dele kot rekviziti za ZDA/NATO Anti-Ruske imperialistične poligone. Pa tudi za poligone medsebojnih napadanj v primeru neposlušnosti ene izmed NATO okupiranih držav.

Kar poglej, kako nas že podpihujejo k sovražnosti s podlimi
diskreditacijami Madžarske, Turčije, Sirije, Irana, S.Koreje,
Rusije, tudi Poljske, podle diskreditacije italijanske nove vlade...

Nacistični del Ukrajine, ISIS-klavci z večno novimi krstnimi nazivi
»Uporniki???« - »Borci???«, VelikoKurdistanci... pa so v nebesa
hvaljeni.

Da NATO še ta Balkan spravi pod streho, pa bomo že z NATO
letalstvom napadali »nebogljene???« članice NATO-ta.
el CARTEL
# 18.10.2018 ob 20:09
Ameriški asistent državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Wess Mitchell je v sredo izrazil razočaranje nad makedonsko opozocijo in vodjo VMRO-DPMNE-ja

ko si kot država tako zelo pomemben, da razočaranje izrazi tajnica nekega ameriškega sekretarja
agenda21
# 18.10.2018 ob 21:49
Mogoče bo komu prav prišla naslednja oddaja:
http://libertyarchives.com/playIU.html
moj komentar
# 18.10.2018 ob 21:34
Ko bodo ljudje povezali, da je Nato in s tem USA, samo podaljšana palica Rima...

Novodobna križarska osvajalska horda.
el CARTEL
# 18.10.2018 ob 20:11
zahodni sponzorji z NATOM na čelu so mislili, da bodo na hitro to državo spravili v NATO, a so se ponovno ušteli, za nameček so pa dobili odstop grškega zunanjega ministra in politično nestabilnost (mogoče celo padec pro-zahodne vlade) v makedoniji

ne morem reči, da ne uživam.

seveda so pa krivi rusi :D
Canis.Lupus
# 19.10.2018 ob 13:31
iluzionistka

# 18.10.2018 ob 18:35
Prijavi neprimerno vsebino Ti ne

Ja, je tragedija, kako postanes manjsina v lastni drzavi. Tu je nacin, ma katerega se priselis, z enormno rodnostjo rojevas drzavljane in volilce druge nacionalnosti, nato pa svoje osnovne navade zahtevas in skozi svoje izvoljene poslance zakonito. In jih z malo srece se uveljavis.

Se vedno trdim, da bo ta nacin v evropi v roku 50 let korenito spremenil navade in obicaje. Morda celo odvzel kako ze pridobljeno pravico zenskam, ter kako moskemu pridobil, v stilu kulture prislekov.

Marakeska deklaracija pa vse se poenostavlja in olajsuje zgoraj opisano pot


V eu bo prišlo dod ržavljanske vojne. Najprej v kaki Franciji ali VB. Seveda, če bo šlo tako naprej. Če se Evropekci ne spravimo k pameti, bom o v roku 100 let šli po poti Rimljanov in bomo le še folklora v zgodovinskih knjigah. Ali pa še to ne, čker če prevlada religija miru (TM) niti knjig ne bo več, saj piše v se v eni in edini knjigi.
agenda21
# 18.10.2018 ob 21:45
Človek dobi kar veselje, ko še kdo razume
agenda21
# 18.10.2018 ob 21:24
Ko bodo ljudje povezali, da je Nato in s tem USA, samo podaljšana palica Rima...
ti-ne
# 18.10.2018 ob 17:52
moj komentar

# 18.10.2018 ob 16:36
Bravo opozicija. Nisi se pustila izsiljevati in podkupovati

#####
Makedonska opozicija in grška Zlata Zarja enotni.
Kakšna komedija, če ne bi bila tragedija.
Kazalo