Premier Zaev mora prepričati najmanj devet opozicijskih poslancev za dosego potrebne dvotretjinske večine. Foto: EPA
Premier Zaev mora prepričati najmanj devet opozicijskih poslancev za dosego potrebne dvotretjinske večine. Foto: EPA
Skopje
Razprava lahko traja do deset dni, nato sledi glasovanje. Foto: EPA
Panos Kamenos
Panos Kamenos, grški obrambni minister in predsednik Neodvisnih Grkov, je napovedal, da bo, če bo debata o spremembi imena prišla do grškega parlamenta, svojo stranko potegnil iz koalicije. Foto: EPA
Makedonski parlament razpravlja o spremembi ustave

Sprememba ustave je nujni predpogoj za spremembo imena Makedonije v Republika Severna Makedonija, kot predvideva dogovor z Grčijo, ki sta ga podpisala premierja Zaev in Aleksis Cipras.

Vladajoča koalicija za spremembo ustave potrebuje dvotretjinsko večino. V parlamentu imajo 71 poslancev, kar pomeni, da morajo prepričati devet predstavnikov opozicije.

Na prvem dnevu zasedanja so poslanci vladajoče večine in opozicije na današnji seji v burni razpravi poskušali drug drugega prepričati, zakaj je dogovor dober oziroma zakaj je na drugi strani v nasprotju z interesi makedonskega naroda in države, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug in dodaja, da se bo seja nadaljevala v torek ob 11. uri.

Deset dni za razpravo
Za razpravo je na voljo kar deset dni. Na koncu razprave bo potekalo glasovanje. Vladajoča koalicija okoli socialdemokratov (SDSM) po poročanju medijev sicer pričakuje, da bo že do petka znano, ali jim bo uspelo zagotoviti potrebno večino.

Neimenovani poslanec: "Nimamo dovolj glasov"
"Zagotovo imamo premalo glasov, kar pomeni predčasne volitve," je povedal visoki predstavnik makedonske vlade, ki je želel ostati neimenovan. "Ne želimo izgubljati časa z razpravo, če vemo, da nimamo dovolj glasov," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Predčasne volitve je sicer v primeru neuspeha v parlamentu napovedal že Zaev.

Premier je v parlamentu poslance pozval, naj glasujejo po svoji vesti. "Razmislite, ali želite evropsko Makedonijo ali izolacijo, revščino in negotovost," je dejal. "Odločiti se morate, ali bomo veliko dobili ali veliko izgubili," je še poudaril.

Prihodnji teden bo v Makedonijo odpotoval tudi zunanji minister Miro Cerar. Z obiskom želi izraziti slovensko podporo procesom za uresničitev dogovora o imenu.


VMRO-DPMNE trdno proti spremembi

Med najglasnejšimi nasprotniki spremembe ustave je opozicijska stranka VMRO-DPMNE, čeprav podpira vstop v EU in Nato. Trenutno vlada ni legitimna za spreminjanje ustave, saj o tem niso govorili v svojih predvolilnih kampanjah, meni poslanec VMRO-DPMNE-ja Ilija Dimovski.

Med zasedanjem se je pred parlamentom zbrala tudi manjša skupina podpornikov te stranke. "Makedonijo želijo na neciviliziran način prisiliti k vstopu v EU in Nato. Z državljansko nepokorščino nasprotujemo škodljivim politikam nelegitimne vlade," je povedala organizatorka protesta Ana Bobinkova-Mijkovska.

Grška stranka grozi z izstopom iz koalicije
Debato budno spremljajo tudi v sosednji Grčiji. Vodja majhne koalicijske stranke Neodvisni Grki in obrambni minister Panos Kamenos je tako v ponedeljek zagrozil, da bo, če bo predlog o preimenovanju Makedonije prišel do grškega parlamenta, svojo stranko potegnil iz koalicije. Grška vladajoča koalicija ima 153 sedežev v 300-članskem parlamentu. V primeru izstopa Neodvisnih Grkov bi grška vlada izgubila parlamentarno večino.

Neuspeli referendum
Parlamentarni proces se je začel že v petek z obravnavo v pristojnem parlamentarnem odboru, v katerem so predlagano spremembo ustave potrdili z desetimi glasovi za in sedmimi proti. Proti so glasovali poslanci opozicije.

Konec septembra je velika večina volivcev na posvetovalnem referendumu podprla sporazum, a je bila volilna udeležba zgolj 37-odstotna. Da bi bila odločitev veljavna, bi morala biti volilna udeležba več kot polovična.

Spor med Grčijo in Makedonijo glede njenega imena traja že 27 let, vse od razpada Jugoslavije. Grčija trdi, da ime Makedonija namiguje na ozemeljske težnje sosednje države po severnogrški istoimenski pokrajini, zato blokira makedonski vstop v Evropsko unijo in Nato. Makedonija je bila v Združene narode sprejeta pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

17. junija letos sta premierja Zaev in Cipras podpisala zgodovinski sporazum, v skladu s katerim naj bi se Makedonija preimenovala v Republiko Severna Makedonija.

Makedonski parlament razpravlja o spremembi ustave