Evropa
Angela Merkel
"Držav vstopa ne moremo pustiti samih, saj bi to pomenilo, da morajo tudi vse težave reševati same," je po vrhu dejala Merklova. Foto: EPA
Giuseppe Conte in Emmanuel Macron
Novi italijanski premier Conte (levo) je na vrhu predstavil italijanske ideje, denimo vzpostavitev centrov v več evropskih državah. Francoski predsednik Macron se je zavzel za sodelovanje z državami izven EU-ja. Foto: EPA
Sebastian Kurz
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je glasen zagovornik ostrega nadzora zunanjih meja Evropske unije. Foto: EPA
VIDEO
Evropski voditelji nekoli...

Dodaj v

Merkel: "Prebežniki se ne morejo odločati, kje bodo zaprosili za azil"

Ladji s prebežniki čakata pred evropskimi obalami
24. junij 2018 ob 15:56,
zadnji poseg: 24. junij 2018 ob 21:03
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Evropski voditelji so se na izrednem vrhu o migracijah v Bruslju strinjali, da mora Unija zmanjšati nezakonite migracije, zaščititi zunanje meje in da so vse države odgovorne za vse vidike migrantskega vprašanja, je sporočila nemška kanclerka Angela Merkel.

Italija je po napovedih o koncu sprejemanja prebežnikov in zavračanju vstopa ladjam v svoja pristanišča v središču krize evropske migracijske politike. Na vrhu je predstavila več predlogov, premier Giuseppe Conte pa je sporočil, da je zelo zadovoljen s srečanjem in da so debato usmerili v pravo smer.

Conte se je na srečanju zavzel za prebežniške centre v več evropskih državah, ne le v Španiji in Italiji. Meni tudi, da bi se sekundarne migracije morale reševati z dvostranskimi dogovori med najbolj zaželenimi ciljnimi državami prebežnikov.

Conte je bil znova kritičen do dublinske uredbe, po kateri morajo prosilci za azil vložiti prošnjo v prvi članici EU-ja, v kateri vstopijo v povezavo. Unijo je pozval, naj postavi obvezujoče kvote sprejemanja prebežnikov za vse članice. Po mnenju Conteja je pod vprašajem tudi prihodnost potovanja brez potnih listov po območju schengena za državljane EU-ja.

Macron za sodelovanje z državami zunaj EU-ja
Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da se je Evropska unija zaradi migracij znašla v politični krizi. Treba je zmanjšati prihode prebežnikov, meni Macron, a hkrati poziva k spoštovanju človekovih pravic. Zato je po njegovem mnenju treba najti vseevropsko rešitev na ravni vseh 28 članic ali pa vsaj tistih, ki so pripravljene sodelovati.

Zavzel se je za okrepitev financiranja zaščite zunanjih meja EU-ja in sodelovanje s tretjimi državami zunaj EU-ja pri zaustavljanju toka prebežnikov.

Merkel: "Držav vstopa ne moremo pustiti samih"
Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se ji v domovini maje koalicija zaradi spora z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem, ta si prizadeva sekundarne prebežnike zavračati na nemški meji, je po srečanju predstavila možnost rešitve azilnega spora na evropski ravni.

Voditelji držav EU-ja so se po besedah Merklove strinjali, da bi morala Unija zmanjšati nezakonite migracije, zaščititi zunanje meje in da so vse države odgovorne za vse vidike migrantskega vprašanja. "Držav vstopa ne moremo pustiti samih, saj bi to pomenilo, da morajo tudi vse težave reševati same," je dejala, a hkrati posvarila, da prebežniki ne morejo prosto izbirati, katera država EU-ja naj obravnava njihovo prošnjo za azil.

Iz Slovenije se srečanja udeležuje premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Za Slovenijo je po njegovih besedah izjemno pomembno, da se krepi nadzor na zunanjih mejah EU-ja in vzdržuje dobro sodelovanje s t. i. tretjimi državami, od koder prihajajo prebežniki v Evropo. "Slovenija se zavzema za prenovo azilnega sistema, a na način, ki bo pripeljal do večje učinkovitosti in solidarnosti," je dodal.

Na vrhu 16 voditeljev evropskih držav
Vrha, ki ga gosti predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, naj bi se udeležili voditelji 16 članic EU-ja, medtem ko višegrajska četverica (Češka, Slovaška, Poljska, Madžarska) vrh bojkotira.

Tudi v Evropski komisiji, ki je pripravila osnutek izjave na štirih straneh, ki naj bi jo sprejeli udeleženci, poudarjajo, da to ne bo vrh odločitev, temveč pripravljalni in posvetovalni sestanek, ki naj bi utrl pot odločitvam na novem vrhu Unije v naslednjem tednu.

Ladji čakata pred evropskimi obalami
Nevladni organizaciji Save the Children in Mission Lifeline sta medtem pozvali italijansko vlado, naj sprejme ladji Lifeline in Alexander Maersk s prebežniki, na katerih so tudi otroci.

Ladja Lifeline ostaja zahodno od Malte, ki je 239 ljudem na krovu dostavila vodo in hrano, dve drugi nemški reševalni ladji pa zdravila in odeje. Na drugi strani ima večja kontejnerska ladja Alexander Maersk danskega podjetja Maersk na krovu 113 prebežnikov, ki jih je rešila južno od Italije. Lifeline upa, da bi se ladji lahko srečali, saj bi ji večja ladja lahko v primeru slabega vremena nudila nekaj zavetja.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je ob prihodu na pogovore izrazil pričakovanje, da bo ladjo Alexander Maersk vendarle sprejela Italija, saj je ladja "ravnala po navodilih italijanske obalne straže". "Ne vidim druge možnosti, kot da Italija izpolni svoje obveze v skladu z mednarodnim pravom," je dejal Rasmussen.

Libijska obalna straža je medtem z gumijastega čolna pred svojo obalo rešila novih 97 prebežnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Med rešenimi je 26 otrok in 22 žensk. Prebežnike, vse državljane afriških držav, so prepeljali v bazo mornarice v Tripoliju.

V ločenem dogodku je libijski Rdeči polmesec sporočil, da je iz morja zahodno od Tripolija potegnil trupli dveh prebežnikov. Okoliščine njune smrti niso znane.

Pol manj prebežnikov kot lani
Letos je prek Sredozemskega morja iz držav severne Afrike prispelo skoraj 41.000 ljudi, kar je sicer okoli dvakrat manj kot v enakem časovnem obdobju lani, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije (IOM).

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Bahami
# 24.06.2018 ob 16:07
Osnovni namen današnjega vrha je tako pomagati nemški kanclerki pri reševanju domače politične krize, zaradi katere se ji maje vlada.

Aha, vse mi je jasno.
commodore
# 24.06.2018 ob 16:12
zapret meje in vse ki so ilegalno prestopili mejo poslati v državo izvora.
Orionstar
# 24.06.2018 ob 16:38
Macron ne more zahtevati, da se tudi ostale države spremenimo v kopije Berlina, Pariza, Bruslja...
V4 se ne bodo uklonili in sreča je, da Avstrija prevzema 1.7. vodenje EU.

...če bodo zavožene države Zah. EU vsiljevale demografsko agendo, so to prvi koraki k razpadu EU!

Tistim, ki vneto ponavljate, kdo nam bo plačeval penzije, pa sporočamo, da ne prodamo naše dežele kot jo poznamo, za nekaj več €€€ na stara leta!
graf314
# 24.06.2018 ob 16:31
Macron, ki je predlagal uvedbo finančnih sankcij za države, ki zavračajo sprejemanje prebežnikov.

Kaj ko bi namesto kaznovali države, ki ne želijo tiransko zadrževati migrantov proti njihovi volji na svojem ozemlju, raje bolj prisluhnili migrantom - ti si ne želijo v EU, ampak v Francijo, Nemčijo, Skandinavijo. Torej naj se jim to omogoči, namesto da se jih proti njihovi volji deportira na obrobje EU, kot to želi Macron in podobni faloti.
srebrnibreg
# 24.06.2018 ob 16:40
Ta Makaron vsak, dan spreminja svoja stališča.

Prvič je vplil na Italijo.
Potem ko je conte bil pri njem naobisku je obrnil ploščo.
Včeraj z Španskim premierjem sta spet klela Italijo.
Danes je Makaron spet obrnil ploščo.

Ta dobesedno ne ve kaj bi rad čeprav vsak drugi od treh Francozev pravi, da je premehak glede migrantske krize. ampak on ne dela v korist ljudstva ampak bankirjev in globalistov.
grenadir
# 24.06.2018 ob 16:42
Št. ćlanic je 28.. Vrha se bo udeležilo 16 članic..... Če ne drugega, se bo treba frau Merkel zahvalit za njeno trmoglavljenje,,, Konec koncev bo najbolj zaslužna za razpad, te impotentne birokratske tvorbe...
Janez23
# 24.06.2018 ob 17:00
Rešitev je preprosta :
Zaprite zunanje meje Evrope . Vrnite ekonomske migrante od koder so prišli. Pomagajte beguncem iz vojnih območji. Teh je malo manj kot 5% od vseh migrantov, torej 95% težav že rešenih. V vseh državah EU se izvede referendum: Se strinjate, da v vašo državo vstopi neomejeno število migrantov? Države, ki želijo migrante si jih pripeljejo z organiziranimi prevozom. Ti migranti se lahko giblejo ,le po državi, ki jih je sprejela.
pero-perica
# 24.06.2018 ob 16:19
očitno muti ni več do tega ,da bi delala selfije z pribeglo intiligenco.francozu odstranil gadafija???mogoče bodo pa libijci kar francoze,
PlanetOfTheApes
# 24.06.2018 ob 17:21
Španiji se sprejetje ladje Aquarius s prebežniki že obrestuje. S takšnim signalom (Rejfudžis veljkom) so sprožili pravi mini begunski val iz Afrike v Španijo, v enem dnevu se je k njim odpravila kar flota 16 bark in čolnov s skupaj 569 migranti. Španiji želim veliko sreče v bodoče. Kar ste skuhali to pojejte.
penzl
# 24.06.2018 ob 16:28
Ma koga brigajo migracije, oni so osredotočeni na večerjo. :)
commodore
# 24.06.2018 ob 17:04
tist ki jih je vabil naj jih ima!!!
oziris.va
# 24.06.2018 ob 17:30
Unijo je pozval, naj postavi obvezujoče kvote sprejemanja prebežnikov za vse članice.

NE. Gremo ven iz Unije.
pinko_palinko
# 24.06.2018 ob 21:01
@homer.
"Za 1% pa je težko govoriti o preplavljenosti"

Če bi bila razporeditev enakomerna, ampak ni. Povsem logično je da se koncentrirajo. Priporočam ogled okolic železniških postaj v sverno italijanskih mestih. Med domačini in migranti raste napetost, a "politično korektni" mediji o tem ne poročajo.
Es
# 24.06.2018 ob 21:42
Ti pa ne boš odločala v katerih državah jih morajo sprejeti, draga Angela!
windmaster
# 24.06.2018 ob 19:23
Namesto da bi izvažali rešitve, uvažamo probleme...
_cerebro
# 24.06.2018 ob 17:40
Naša vlada, ki je itak nimamo (kako priročno!), pa namezto, da bi jo skrbela našajužna meja, stiska pesti, da se severna ne bi pretesno zaprla.
graf314
# 24.06.2018 ob 17:10
O za državo in njeno prihodnost tako pomembnih odločitvah, bi morali povprašati državljane na referendumu, ne da o tem odloča nekaj začasno izvoljenih posameznikov ali pa kar poglavar neke tretje države!
Jon Sneg
# 24.06.2018 ob 16:54
Ali ti politiki sploh vedo, kaj si misli o vsem tem večina državljanov EU? Kako zanimivo bi bilo organizirati ankete po vseh članicah skupnosti in pridobiti informacije o javnem mnenju ljudi. Ma upam si trditi, da je v vseh državah članicah velika večina ljudi proti nekontroliranim migracijam in seveda preseljevanju teh migrantov zaradi kvot.
taprauslovenc
# 24.06.2018 ob 22:24
Kaj bi rekel in naredil povsem normalen Evropejec,ki je pošten ,ki plačuje vse davke in ima logično razmišljanje?
Da se morajo ilegalni prehodi takoj ustavit in da mora meje varovat vojska,če drugače ne gre.
Kaj je treba naredit z tistimi ki povzročajo težave?
Takoj izgnat in prepovedat vstop do konca življenja
In kaj je treba naredit z temi politiki ki so krivi za vse to?
Prepovedat delo v politiki , zaračunati jim vse stroške ki nastajajo z problemi,ki jih soustvarjajo in poslat delat v migrantske centre v Libijo,Irak,Sirijo,...,
Zoro27
# 24.06.2018 ob 18:44
Pojdite po navodila k Višegrajski skupini.
k500
# 24.06.2018 ob 20:44
po poročanju .dailymail.co.uk, je italija ne dovoli priveza sedmim ladjam z migrati na krovu. zaukazala jim je naj se vrnejo v libijo.

Italy orders seven boats with 1,000 migrants on board to go back to Libya days after turning away another ship carrying 234 people

no, počasi bodo začele ladje migrante vračat nazaj na libijsko obalo.
Audy
# 24.06.2018 ob 17:31
"zaželenimi ciljnimi državami prebežnikov."

Ti izbirajo države, kot pri nas nov avto.
srebrnibreg
# 24.06.2018 ob 16:47
saj notranji minister Matteo Salvini grozi z množičnimi deportacijami in odločno zavrača nadaljnje sprejemanje ladij s prebežniki

Res čudno glede na to, da je od 700 000 ljudi, ki so prišli v Italijo samo 5% dejanskih beguncev.
delfino_
# 24.06.2018 ob 22:22
Vsi želijo v njeno Nemčijo ona pa sedaj kao vsa presenečena. Koga ima za norca, v prvi vrsti samo sebe.
cairns
# 24.06.2018 ob 18:54
Italija za prebežniške centre v več evropskih državah

V nobeni evropski, ampak v afriških in azijskih.
k500
# 24.06.2018 ob 18:06
jaz se tudi zavzemam za prenovo azilnega sistema. sem za čisti solidarnostni način in sicer, da se ukine to sklicevanje na azil. take izrabe azila kot poteka v današnjem času, je ni bilo še nikoli.
to, da migrant zaprosi za azil, takrat, ko ga oblast ujame pri prečkanju državne meje, to se mora prepovedat ter sankcionirat.
da se ta sestanek izrablja za reševanje merklce, je tudi izraba sistema v privatne namene merklce. če bodo v jeseni ponovne volitve, je že čas, da zapusti sceno nemško . od leta 2015 naprej, dela samo zgago s tem. mene prav nič ne briga, če imajo nemci probleme s temi migranti. to, da sedaj na veliko ugotavljajo koliko jih na mesec stanejo ni naš problem. tam imajo merklco, pa naj jo tožijo.
ter, da se na veliko vabijo migranti v španijo, francijo, nemčijo, potem pa da te države izrazijo željo, da se te migrante razseli po eu, hvala lepa za tako eu. v tem primeru sem pa za takojšen izstop iz te eu norišnice.
upam, da bodo članice višegrajske skupine skupaj z avstrijo v kali zatrle take ideje.
mi je pa že bolj všeč ideja, da spet pridejo mejne kontrole na državnih mejah.
cairns
# 24.06.2018 ob 22:04
Merkel: "Prebežniki se ne morejo odločati, kje bodo zaprosili za azil"

Panika pred golom. Nekdo je začel dojemati da je sprožil plaz in uvidel da se ta plaz vali prav na njegovo glavo.
agenda21
# 24.06.2018 ob 18:58
V čem je pa težava, da ne bi bili ti centri tudi v izvenevropskih državah?
Kolikor vem se vojna v Siriji končuje.
Bahami
# 24.06.2018 ob 18:10
Se pravi, ne glede na voljo prebivalcev, državljanov posameznih držav (mogoče referendum), se bodo DRUGI dogovarjali v našem imenu brez kogar koli vprašati.To pa se mi ne zdi demokratično po vzoru EU-ja.
Tole se mi zdi podobno knjigi Camusovega Tujca, kjer je bil glavni lik na zaslišanju, kjer se je odločalo o njegovi usodi, zgolj opazovalec.
Slabo se nam piše, slabo, posebno z vlado v odstopu ki "solidarnostno" podpira kvote.
Višjegrajci se nam pa smejijo.
por
# 24.06.2018 ob 22:22
Merkel: "Prebežniki se ne morejo odločati, kje bodo zaprosili za azil"

A bejž ga lomt
Aprila
# 24.06.2018 ob 18:10
Zavajanje Evropejcev z sestankovanji in odkrivanje tople vode, medtem ko Avstralia v praksi že izvaja politiko ki deluje: ilegalcem ni dovoljen vstop v državo.

Kakšni centri, striktno deportacija vseh ki jim je azil zavrnjen in upoštevanje zakonov o šengenu po katerem bi morali zavračati vseh ki vstopajo v Evropo ilegalno iz varne države bi v manj kot pol leta zmanjšali poiskuse ilegalnih prehodov na nič, tako da ne bi bilo potrebno nobenih zbirnih centrov, ampak klovni rajši sestankujejo in mešajo meglo, da se lahko pretvarjajo da nekaj delajo.
edi1955
# 24.06.2018 ob 17:30
Janez23
Se popolnoma strinjam z tvojim komentarjem.Države pa,ki so imele kolonije v teh državah ali še imajo in so jih izkoriščali naj jih oni vzamejo.Slovenija nima z tem čisto nič.
srebrnibreg
# 24.06.2018 ob 16:44
Cerar: Slovenija se zavzema za prenovo azilnega sistema, a na način, ki bo pripeljal do večje učinkovitosti in solidarnosti," je dodal.

Solidarnosti do koga?
Lansko leto je Šefic rekel, da so od 90 000 kolikor so kvote premestili okoli 30 000 ljudi v Grčiji in Ialioji pa je še za okoli 10 000 beguncev. Torej se kvot ne morejo pokriti se pravi, do koga solidarni, do ekonomskih migrantov ?
esspero
# 24.06.2018 ob 20:11
Za začetek bi ga lahko odprli kar pred sedežem EU v Bruslju.
taprauslovenc
# 24.06.2018 ob 19:40
Referendum moramo imet in povedat da nočemo ilegalnih ljudi. Politikom ne smemo zaupat da nam zavozijo še tisto kar je ostalo,nočemo getov po Sloveniji.
Dvomljivec
# 24.06.2018 ob 17:16
Tudi če bi višegrajci hipotetično pristali na kvote je veliko vprašanje kako te ekonomske migrante ki želijo v Nemčijo sploh zadržati npr. na Slovaškem. To bi lahko naredili samo na silo, kar pa pomeni da bi jim odvzeli prostost, oz. jih nekam zaprli. Dvomom da imajo kaj takega v mislih...
Tetameta
# 24.06.2018 ob 17:38
Tole so sklicali samo zaradi Merklove. Drugače briga njih za migracije, migrante, Italijo in vse ostalo, kar je povezano z sprehajanjem čez meje...
AM
# 24.06.2018 ob 22:00
Peljite jih direkt v nemška pristanišča!
delfino_
# 24.06.2018 ob 22:17
Rešujete jih lahko samo tako da jih izkrcate najbližje afriški obali, potem v Evropo pač ne more bit v nobenem primeru rešitev.
bubo bubo
# 24.06.2018 ob 18:46
bravo italija, še več sankcij macron, bližje razpad EU :D enostavno je treba rečit NE takšnim idejam
bubo bubo
# 24.06.2018 ob 19:05
ne takšnim centrom, bravo italija še bolj pazite mejo, Macron še več takšnih idej, prej gre Eu narazen
srebrnibreg
# 24.06.2018 ob 17:06
Italjanske ideje so dobre samo tiste od Salvinija.
Tetameta
# 24.06.2018 ob 21:59
Prebežniki se ne morejo odločati, kje bodo zaprosili za azil
A dej? Pa če je mir samo v Nemčiji...
Borski
# 24.06.2018 ob 17:01
Mislim, da je naša predstavnica na evroviziji zelo jasno izrazila naše mnenje glede tega.
Ni_Nicka
# 24.06.2018 ob 20:33
@Homer. Če vsi navalijo na Lampeduso, je to grozljiva številka.
Jon Sneg
# 24.06.2018 ob 20:01
Stvari v Evropi se odvijajo v čudni smeri. Na obzorju se kažejo trgovinske vojne, ki bodo zaradi globalizacije toliko bolj težavne in ki v skrajni situaciji lahko privedejo do ponovne recesije svetovnih razsežnosti. Hkrati smo priča nekontroliranim migracijam ekonomskih migrantov, ki dodatno povzročajo razdor med posameznimi državami znotraj EU.

Ali bo moral evropski davkoplačevalec kmalu vzdrževati še po dva ali tri ekonomske migrante, ki mislijo, da se v Evropi cedita med in mleko?
ibn Ghazi
# 24.06.2018 ob 19:59
Po mnenju Conteja je pod vprašajem tudi prihodnost potovanja brez potnih listov po območju schengena za državljane EU-ja

To je odvzem ene od štirih temeljnih svoboščin; take EU pač ne rabimo, da bo kapital svobodno potoval, ljudje pa ne...
Ni_Nicka
# 24.06.2018 ob 19:19
Glede na to, da gre za javno tajno, da je italija preplavljena z begunci, so v primeru neaktivnosti eu, vedno na voljo tudi pravne sankcije. Je pa res, da je treba zavihati rokave, ker problem se sam od sebe ne bo rešil, s pristajanjem na odprto begunsko politiko pa gre za soodgovornost spodbujanja nelegalnih migracij. Takoj, ko begunce daš v pravni okvir, migracije propadejo.
Lesnikovsok
# 25.06.2018 ob 07:53
zarad mene jih lahko pride 5 miljonov v evropo.. samo takih ki se znajo obnašat in prilagodit našemu načinu življenja v evropi. kakšne ljudi smo pa dejansko sprejeli pa raje nebom komentiral ker če pišeš resnico si brisan :)
pisbivitju
# 25.06.2018 ob 08:34
Angelin nacrt je, da pridne in izobrazene delavce zadrzi v nemciji, lene in nesposobne pa razporedi po drugih drzavah.
Kazalo