Evropa
Malmö
Štetje glasovnic na enem izmed volišč v Malmöju. Foto: EPA
Jimmie Akesson
Vodja skrajno desne stranke Švedski demokrati Jimmie Akesson pravi, da stranke, ki so v zadnjem obdobju vodile državo, preprosto ne razumejo razlogov za težave z migracijami. Švedski demokrati so nastali leta 1988, korenine pa imajo v neonacističnem gibanju. Foto: Reuters
Volitve
Predvolilno kampanjo je zaznamovalo vprašanje priseljevanja. Prizor z volišča v stockholmski soseski Rinkeby. Foto: Reuters

Na švedskih volitvah tesna razlika med levosredinskim in desnosredinskim blokom

Sestava vlade bo zapletena
9. september 2018 ob 11:20,
zadnji poseg: 9. september 2018 ob 22:16
Stockholm - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA, Reuters

Socialni demokrati švedskega premierja Stefana Löfvena so na parlamentarnih volitvah prejeli največ, 25,4 odstotka glasov, kažejo izidi vzporednih volitev televizije TV4.

Toda kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je to najnižji rezultat za Socialne demokrate v več kot stoletju, v primerjavi z volitvami leta 2014 so izgubili 5,6 odstotne točke. Njihovi glavni tekmeci, skrajno desna stranka Švedski demokrati, so dobili 16,3 odstotka glasov ali 3,4 odstotne točke več kot pred štirimi leti.

Po izidih vzporednih volitev televizije TV4 je levosredinski blok, v katerem so poleg Socialnih demokratov še Zeleni in Leva stranka, prejel 41,0 odstotka glasov, desnosredinska koalicija štirih strank pa 40,1 odstotka.

Podobno tesno razliko kažejo izidi vzporednih volitev na javni televiziji SVT. Po teh je nekoliko več glasov prejel desnosredinski blok, 39,6 odstotka, levosredinski blok pa 39,4 odstotka.

Na Švedskem so v nedeljo volili 349 poslancev tamkajšnjega parlamenta. Glede na ankete je bilo pričakovati vzpon Švedskih demokratov, ki nasprotujejo priseljevanju.

V znamenju migracij in varnostnih vprašanj
Predvolilno razpravo so tudi v tej državi zaznamovali migracije in varnostna vprašanja. Volitve so po napovedih potekale predvsem po notah protipriseljenske retorike, je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt. Od leta 2012 so na Švedskem sprejeli 400.000 prosilcev za azil, osrednji očitki vladi pod vodstvom Löfvena pa so, da ne obvladuje razmer v predmestjih Stockholma in Göteborga, kjer prebiva večje število priseljencev.

Vodja Švedskih demokratov Jimmie Akesson pravi, da stranke, ki so v zadnjem obdobju vodile državo, preprosto ne razumejo razlogov za težave z migracijami, zaradi česar tudi ne morejo najti rešitev. Temu je Akesson dodal, da ljudje, ki prispejo na Švedsko, ne želijo postati del švedske družbe, temveč so v tej državi zaradi drugačnih interesov. Stranka si zato prizadeva za vzpostavitev meril, ki jih bodo morali priseljenci doseči, da bodo lahko postali del družbe.

Švedski demokrati so nastali leta 1988 s koreninami v neonacističnem gibanju, poroča britanski Independent. Od leta 2005 jih vodi Akesson, v parlament pa so se prvič prebili pred osmimi leti.

Zapletena sestava vlade
Politolog Niklas Bohlin z Univerze Mid Sweden je dejal, da bo sestava vlade po tokratnih volitvah izjemno zapleten proces, "morda najbolj v novejši zgodovini". Potrebno bo bodisi nekakšno sodelovanje med levosredinskim blokom in desnosredinsko koalicijo bodisi vključitev Švedskih demokratov. Oba bloka do zdaj še nista sodelovala v vladi, vse stranke pa so izključile sodelovanje s Švedskimi demokrati.

Premier Löfven je v predvolilnem boju napovedoval vztrajanje pri omejitvah priseljevanja, kar so na Švedskem sklenili pred tremi leti, obenem pa se sklicuje na politike Evropske unije glede migracij.

Napredka glede azilne zakonodaje in sprememb na področju migracij za zdaj še ni. Predvolilno razpravo so Socialni demokrati skušali zapeljati tudi na polje zdravstvene in socialne politike. Napovedali so denimo krepitev tega dela proračuna za 6,6 milijarde evrov.

VIDEO
Švedsko čaka težavno sestavljanje vlade
B. V., M. R.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 09.09.2018 ob 11:25
... da ljudje, ki prispejo na Švedsko, ne želijo postati del švedske družbe, ...
------------------------------------------------------
Točno to! In ta problem nimajo le švedi.
the law1
# 09.09.2018 ob 11:50
Na Švedskem se napoveduje vzpon skrajne desnice

Res dovolj tega. Dragi novinarji na vaši strani objavite merila s katerimi etiketirate, ker drugače mi pa morate razložit kaj je v spodnjem "skrajno desnega"

Temu je Akesson dodal, da ljudje, ki prispejo na Švedsko, ne želijo postati del švedske družbe, temveč so v tej državi zaradi drugačnih interesov. Stranka si zato prizadeva za vzpostavitev meril, ki jih bodo morali priseljenci doseči, da bodo lahko postali del družbe.
aljaz26
# 09.09.2018 ob 11:39
Švedi se prebujajo, hvala bogu. Dost je te cenzure in puritanstva.
Zoro27
# 09.09.2018 ob 11:42
Iščite vzrok, ne posledice.
Janez23
# 09.09.2018 ob 12:22
Skrajna desnica je besedna zveza, ki jo na RTV SLO največkrat omenjate. A bi lahko malo razložili kaj to pomeni. Hvala!
damark
# 09.09.2018 ob 12:33
RTV dajte samo malo pogledati kolikokrat uporabljate naziv skrajna desnica.
Pa za vas je vse skrajna desnica.
V Avstriji skrajna desnica, Orban skrajna desnica, Trump, Salvini, ...
Po vseh kriterijih pa je res skrajna naša Levica.

Ali mi (nam) je vas potrebno res plačevati vsak mesec za tako očitno pristranskost?
k500
# 09.09.2018 ob 11:55
kakšni skrajni, če se imenujejo Švedski demokrati. politično spadajo na desni pol, ampak so daleč stran od imenovanja skrajni.

14% članov te stranke je priseljencev. to ustreza deležu tujcev na švedskem. Za volitve leta 2010 v občini Södertälje (okrožje Stockholm) je bila SD edina stranka z večino priseljencev na svojem volilnem seznamu, večinoma asirci s Srednjega vzhoda.
vir: Sverigedemokraterna

Nader Helawi, član te stranke, iraški priseljenec, sedaj svetnik, je potem tudi skrajni desničar po avtorju prispevka.
Lesnikovsok
# 09.09.2018 ob 12:24
bolje zmerna desnica kot skrajna levica
kazam
# 09.09.2018 ob 12:35
Samo tale članek in še precej podbnih poglejmo pa vidimo vso bistvo zakaj je zahodna evropa zafurana. Zahtevaš nek red, spoštovanje pravil in si skrajni desničar..podpiraš anarhijo si del napredne družbe. In nekak to ljudem prehaja v mentaliteto, jih počasi mehčajo, mehčajo in na koncu družba sprejme določene standarde, ki so dolgoročno za njo samo pogubne. Končni cilj je pa oblast za vsako ceno, saj dejanska tista taprava skrajna desnica je počela isto tudi rezultat na koncu bo isti.
Tetameta
# 09.09.2018 ob 12:09
Na Švedskem se napoveduje vzpon skrajne desnice
Ja, zakaj le?
Nikolaj
# 09.09.2018 ob 12:25
Statistika in logika:
Čim več bo migrantov, več bo desnice.
the law1
# 09.09.2018 ob 12:21
@smallbudget

Demokratični proces kot so volitve je po novem občutljiva tematika? Zdaj pa že res pretiravate.

Ja, res neverjetno in potem si še upajo kogarkoli označevat za skrajneža medtem, ko se sami utapljajo v skrajnosti politične korektnost oz. bolje rečeno v ideologiji enoumja, ki je sprožila to kar se sedaj dogaja po evropi.
inmate
# 09.09.2018 ob 12:41
Kdor je bil na Švedskem ve da so Švedi zelo odprt narod, zdaj ko bi pa radi zaščitili svoje vrednote so pa kar naenkrat skrajni desničarji. Bolano
gospod iskreni
# 09.09.2018 ob 12:07
Iz mojega stališča popolnoma pričakovano. Se bojim vzpona tudi totalitarnih ideologij. En totalitarizem (omejevanje svoboda govora, pretiravanje s politično korektnostjo, žaljenje drugačnega mnenja, promoviranje lažne resnice) rodi pač drugi totalitarizem. KAj se bo zgodilo z vsemu ljudmi, ki so prišli v Evropo brez dokumentov itd, se ne upam napovedat.
Alchemist
# 09.09.2018 ob 12:33
Popolnoma zagovarjam strpnost do beguncev in priseljencev. Ampak naj bom še toliko zavezan humanosti, je tudi meni jasno da obsežno priseljevanje, ki poteka že od devedesetih in ki je doživelo z begunsko krizo leta 2015 svoj višek, prinaša spremembe v Evropske družbe, ki so tako hitre in radikalne, da jih te družbe ne bodo mogle sprocesirat dovolj hitro in učinkovito.

Dodajmo zraven še to, da je globalizacija podkrepljena z uvedbo Evra marsikero evropsko regijo potisnila v ekonomsko nazadovanje in recept za eksplozijo je pripravljen. Opazujemo jo kot kontra-reakcijo v obliki političnega vzpona skrajno desnih fašistoidnih strank. Opazujemo jo v radikalni re-tradicionalizaciji in radikalizaciji evropskih družb. Na različnih koncih z različno intenzivnostjo seveda, ampak poteka pa skoraj povsod.

Če se želi preprečit scenarij iz let 1933-1945 morajo progresivne evropske z levico na čelu sprejeti naslednje ukrepe:

1. Omejitev priseljevanja v EU iz zunaj EU in s tem ohraniti, če ne celo okrepiti koncept "trdnjave Evrope". Tistim, ki so prišli treba omogočiti integracijo in vklučitev v evropsko družbo, treba pa preprečiti nove prihode in ljudem pomagati tam kjer so doma. Torej rešitev je v treh segmentih: 1.1 pospešiti politike integracije v EU, 2.1 okrepiti nadzor na zunanjih mejah in uvesti strog in enoten EU azilni sistem, 3.1 Marshallov plan za Afriko, ki se lahko poveže z energetskimi in ekološkimi investicijami EU v Saharsko-Sahelsko območje

2. Globalizacijo treba kontrolirati in EU mora vzpostaviti take tržne režime s preostalim svetom, da bo to koristilo EU interesom in interni koheziji med državami članicami. To je en del. Drugi del ja ta, da brez reforme Euro sistema te kohezije nikoli ne bo. Treba dokončati bančno unijo (ki je sedaj narejena na pol) in uvesti fiskalno unijo kot partner javnim financam držav članic (določene davke treba pač prenesti na raven EU in dati uniji možnost fiskalnega stimulusa v primerih kriz) ter evropsko socialno unijo - standardizacijo socialnih standardov med državami članicami (delvske pravice, minimalne plače ipd.). EU z evrom mora postati neka kvazi-federacija, sicer ekonomsko ne bo preživela. Za to pa je seveda tu še pomemben tretji del - demokratizacija inštitucij EU, da bodo dobile potrebno legitimnost za skupno akcijo. Če bo ta legitimnost ostajala v glavnem na ravni držav članic, bodo te vedno "delale vsaka za svojo rit".

Evropa je v političnem krču in ne uspe nikakor se izviti iz njega. Zato je tudi uresničevanje zgornjih točk pod izrazitim vprašajem.
DrKult
# 09.09.2018 ob 12:05
Mi bi se lahko veliko naučili iz tega. Npr. meje bi lahko zaprli, ker itak mejimo samo na varne države.
Mr.Mr.
# 09.09.2018 ob 12:21
Pričakovan potek, glede na to kakšno politiko so izvajali sedaj in tiščali glavo v pesek.
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 13:59
Ne skrajna desnica temveč predstavniki zdrave pameti.
Jožeine
# 09.09.2018 ob 12:53
Povsod se krepi desnica, samo v Sloveniji levica... Z nami je nekaj narobe!
Ples
# 09.09.2018 ob 22:04
Oba bloka do zdaj še nista sodelovala v vladi, vse stranke pa so izključile sodelovanje s Švedskimi demokrati.

Kako mi to znano zveni .. :)
Skippy
# 09.09.2018 ob 12:49
Zakaj so desne stranke na tem mediju vedno oznacene kot skrajno desne?
slovannn
# 09.09.2018 ob 17:12
No, kaj se čudite oznakam skrajna desnica, ko je pa tako enostavno. Če je nacionalka na skrajni levi, je vse kar je na drugi strani skrajna desnica. To je tako kot če si v Kopru, je praktično vsa Slovenija na vzhodu, če pa si v Tržiču je vsa Sovenija na jugu in smo vsi prebivalci južnaki. Takle mamo.........
BatmaN
# 09.09.2018 ob 21:50
Brez številnih migrantov, ki so verjetno skoraj vsi volili za leve stranke, bi bil rezultat popolnoma jasen...
marre
# 09.09.2018 ob 21:45
Če pogledate sliko 2, katero opcijo mislite, da bodo volili tej novi švedi? Levo ali desno...

Tudi zato si levičarske vlade prizadevajo za čimveč "novih" državljanov.....
Jožeine
# 09.09.2018 ob 14:03
Zanimivo je, da se povsod krepi desnica, samo pri nas levica... Multi kulti očistno ne deluje najbolje saj so razlike med kulturami in standardi preveč različne. ZDA to uspeva, saj se posamezniki relativno hitro naturalizirajo, v EU se mi ne dozdeva da je tako in potem pride do trenj. Očitno samo trda desnica zna narediti red pri emigrantski politiki in upam, da bo vedno več Orbanov, Salvinijev ter Kurzev katerim se bodo sedaj očitno priključili še Švedi. Meje je potrebno neprodušno zapreti in urediti emigrantske centre v okviru veleposlaništev v ostalih državah, kjer zaprosiš za delovno vizo, tako kot v ZDA in prideš legalno delat. Na ta način bi izboljšali notranjo varnost in konec morij na nelegalnih poteh preko morja in rek.
cairns
# 09.09.2018 ob 21:07
REsnica
vsak narod ima v svojih vrstah prestrašene in nesigurne. Bojijo se da jim drugačni vzamejo vero, jezik, delo.

Švedi se naštetega glih ne bojijo. Bojijo pa se odhoda na ulico ko pade mrak v četrtih ki so razglašena na muslimanska.
To je neverjetno da v Malmeju ali drugih švedskih mestih priseljenci razglasijo nekaj četrti za muslimanske kjer veljajo samo muslimanska pravila.
Ta dejanja so že nasilno spreminjanje državne ureditve. Socialdemokratska vlada ni reagirala in bo sedaj poražena na volitveh.
V Sloveniji so zaradi podobnih izjav, ki v praksi sploh niso zaživela, zaprli Šiška. Na Švedskem pa v te četrti prihajajo gasilci ali reševalci samo v spremstvu policije.
angryjoe
# 09.09.2018 ob 14:02
Me zanima kam na slovenskem političnem spektru bi se švedska "skrajna desnica" uvrstila. Verjetno na levico :)
Razmisljamo
# 09.09.2018 ob 21:01
Kakšna je definicija skrajne desnice?
Murko
# 09.09.2018 ob 19:02
Bruselj pa v jok. Neposlušno evropsko prebivalstvo voli desničarje. Kako bo bruseljska klika sedaj vladala?
delfino_
# 09.09.2018 ob 18:58
Multikulti je kaput je še celo Merklova izjavila.
Clovek
# 09.09.2018 ob 14:19
Kako težko je v današnji družbi riznati napako. Mislim, da je to naš največji problem.
pejtevennazrak
# 09.09.2018 ob 20:59
@REsnica
Bojijo se da jim drugačni vzamejo vero, jezik, delo...

Malo narobe razumeš: bolj je problematično to, da nočejo ne vere, ne dela, ne jezika,... še državo v katero pridejo, ne marajo.
HOR
# 09.09.2018 ob 17:46
"...Na Švedskem se napoveduje vzpon skrajne desnice..."

Kje pa se ne...!?
bob
# 09.09.2018 ob 16:59
Ko pride do kritične mase priseljencev, pride do nacionalizma in vspona skrajnih desnih strank.
Es
# 09.09.2018 ob 15:12
Vso srečo Švedskim demokratom. Gremo po zmago!
Deep_G
# 09.09.2018 ob 12:43
Logično glede na razmere.
patriot1970
# 09.09.2018 ob 19:29
Na Švedskem se napoveduje vzpon skrajne desnice

Pa ja ne tudi na Švedskem,...v humanitarni velesili? Kaj se to dogaja po Evropi? Zakaj se to dogaja?
FDVjevec
# 09.09.2018 ob 18:37
Čaki malo, nekateri so proti neomejenemu priseljevanju in propadanju domače družbe? Kakšni skrajneži!
glasnost
# 09.09.2018 ob 14:21
Napovedovanje omejitve priseljevanja ali vzpostavitve policijskega reda v posameznih predelih mest, kjer se širi zakon močnejšega, ni skrajno desničarstvo. Skrajno desničarstvo je hujskanje ljudi k sovražnosti in sovražnim dejanjem proti določeni družbeni skupini na podlagi njene rasne ali narodnostne pripadnosti, spolne nagnjenosti ipd.
kotzi
# 09.09.2018 ob 19:49
Dominantni mediji, ki Švedske demokrate označujejo za skrajno desne, Levice ne poimenujejo kot skrajno leve. Čeprav je pogledi slednje evidentno bolj ekstremistični.
kotzi
# 09.09.2018 ob 19:41
ja ce zmagajo desnicarji...bo Židan zagotovo rekel da so to radikalni skrajni desnicarji...in se nekaj...morate vedeti vsi dominantni mediji delo..dnevnik..vecer..mladfina rtvslo..so levo usmerjeni eni radikalno ...drugi malo manj...tako da to je to
brezlj
# 09.09.2018 ob 18:39
@Skippy
# 09.09.2018 ob 12:49
Zakaj so desne stranke na tem mediju vedno oznacene kot skrajno desne?


Ker imajo že vgrajeno v "auto correct".... Čakamo samo še novice v stilu... Voznik osebnega vozila je pravilno vozil po levem pasu, ko je nenadoma iz skrajno desnega pasu vanj trčil voznik kombija.
FDVjevec
# 09.09.2018 ob 18:38
Socialnim demokratom napovedujejo okoli 25 odstotkov glasov, kar bi bil najslabši izid stranke po letu 1920.
------
Fantastična novica za Švedsko
alex961
# 09.09.2018 ob 17:10
Kar nekaj ljudi je spraševalo, kako na RTVju definirajo "skrajno desnico". Dovolite, da pojasnim moje videnje tega pojma.

Predstavljajte si polno kino dvorano. Ljudje, ki sedijo v sredini, so sredina. Levo od njih je levica, desno pa desnica. Ljudje na skrajnih straneh leve in desne, so "skrajna desnica" in " skrajna levica".

Samo tega ne vem, ali jih moraš gledati v obraze ali v hrbet.

Upam, da ste prepoznali sarkazem v mojem prispevku.
pero-perica
# 09.09.2018 ob 14:42
stavim,da bo desnica zmagala na švedskem.samo to ni desnica kot pri nas,če bi imeli mi tako desnico kot švedi bi levaki gledali parlament lahko samo na slikah
inmate
# 09.09.2018 ob 13:00
Kdor je bil na švedskem ve da so Švedi zelo odprt narod. Zdaj pa ko bi radi zaščitili svoje vrednote so pa skrajni desničarji. Bolano
oliva
# 09.09.2018 ob 12:42
"... da ljudje, ki prispejo na Švedsko, ne želijo postati del švedske družbe, ...
------------------------------------------------------
Točno to! In ta problem nimajo le švedi."

Res je, @Kekec99, tudi na primer mi.
A pri nas pa celo eni naši 'ne želijo postati del slovenske družbe', torej naše skupne družbe.
Kje so še begunci...

Zakaj od naših ne terjate 'kulturne (itd.) prilagoditve'?!?
copcop
# 09.09.2018 ob 21:42
Na Švedskem me skrajna desnica ne skrbi. So visoko demokratična družba in tudi desni skrajneži so v prvi vrsti demokrati, šele potem skrajneži. Marsikje drugje so samo to drugo.
oziris.va
# 09.09.2018 ob 18:59
Lepo. Zelo, zelo lepo. Pustimo času čas.
cairns
# 09.09.2018 ob 16:47
Predvolilno kampanjo je zaznamovalo vprašanje priseljevanja. Prizor z volišča v stockholmski soseski Rinkeby.

Ta fotka prikazuje dejansko stanje v katerem je Švedska.
Iz socialne, miroljubne, zelo varne države se je spremenila v obči kaos. Po številu posilstev je še vedno na drugem mestu. Stonja kriminala je zelo visoka, varnost ljudi pa na zelo nizki ravni.

Posnetki na družbenih omrežjih človeka zgrozijo. Kdor obsoja uničevanje premoženja ali delovanje muslimanskih tolp, pa je razglašen za nacionalista, ksenofoba ali skrajnega desničarja. Mediji so poponoma izgubili verodostojnost.
Kazalo