V Parizu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
V Parizu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

K protestom je pozvalo 18 političnih strank z vladajočo Naprej, republika pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona. Demonstracij so se udeležili tudi premier Edouard Philippe in več ministrov, pa tudi nekdanja predsednika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy.

"Antisemitizem je nadloga, je napad na republiko," je novinarjem dejal Hollande. "Antisemitizem ni le judovska težava. To je težava za vse ljudi v Franciji," je poudaril.

Veliko zborovanje v Parizu je potekalo na osrednjem Trgu republike. Macron pa je v spremstvu predsednikov narodne skupščine in senata položil tudi venec pred spomenikom holokavstu, ki sicer leži okoli pol kilometra stran v četrti Marais, ki je bila nekdaj glavna judovska četrt v Parizu.

Pred shodi skrunitev judovskih grobov

Pred shodi je bilo na vzhodu države v vasi Quatzenheim s podobami svastike oskrunjenih okoli 80 grobov na judovskem pokopališču.

Storilci so grobove oskrunili v noči s ponedeljka na torek, so sporočili predstavniki lokalnih oblasti na območju blizu meje z Nemčijo. Na grobovih so vidni nacistični simboli, na enem pa je tudi napis Elsassisches Schwarzen Wolfe oziroma Črni alzaški volkovi. Gre za separatistično skupino iz sedemdesetih let, povezano z neonacisti, poroča francoski portal France24.

Incident se je zgodil pred shodi proti antisemitizmu. Decembra je bilo podobno oskrunjenih skoraj 40 grobov in spomenik žrtvam holokavsta na drugem judovskem pokopališču blizu Strasbourga. Foto: Reuters
Incident se je zgodil pred shodi proti antisemitizmu. Decembra je bilo podobno oskrunjenih skoraj 40 grobov in spomenik žrtvam holokavsta na drugem judovskem pokopališču blizu Strasbourga. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, si je pokopališče pred odhodom na shode ogledal tudi Macron. "Pomembno je, da sem danes tukaj z vami," je tamkajšnjim vodjem in pripadnikom judovske skupnosti dejal Macron. Obljubil je, da bodo storilce našli in jih kaznovali. Ostro ukrepanje zagotavlja tudi ob drugih zločinih iz sovraštva. "Ukrepali bomo. Sprejeli bomo zakone. Kaznovali bomo," je dejal voditeljem tamkajšnje judovske skupnosti.

Antisemitizem "se širi kot strup"

V Franciji sicer zaznavajo porast antisemitizma. Notranji minister Christophe Castaner je opozoril, da se antisemitizem "širi kot strup" po državi. Prejšnji konec tedna so tako poročali o nizu protijudovskih incidentov v središču.

Med drugim je bil žaljivk od nekaterih protestnikov iz vrst t. i. rumenih jopičev deležen filozof Alain Finkielkraut, ki ga je zaščitila policija.

Uradni podatki kažejo, da je bilo lani v Franciji 74 odstotkov več protijudovskih napadov. Judovske skupine so opozarjale tudi na antisemitizem in sovraštvo do drugih manjšin, ki jih širi skrajna desnica po Evropi, ki je v porastu. V Franciji sicer živi najštevilčnejša judovska skupnost v Evropi.

Izraelski minister za priseljevanje Joav Galant je po zadnjem vandalizmu francoske Jude pozval, naj se vrnejo "domov" v Izrael. "Močno obsojam antisemitizem v Franciji in pozivam vse Jude, pridite domov, priselite se v Izrael," je dejal. Po podatkih izraelskega ministrstva se je lani iz Francije v Izrael preselilo 2.679 Judov.

Podatki iz Nemčije, objavljeni prejšnji teden, medtem kažejo, da se je število protijudovskih prekrškov lani povečalo za 10 odstotkov, število fizičnih napadov pa za 60 odstotkov. Kot poroča BBC, se napadi pripisujejo skrajni desnici in islamistom.