Maassen (levo) je kljub kritikam politike in javnosti užival podporo notranjega ministra Seehoferja (desno). Foto: Reuters
Maassen (levo) je kljub kritikam politike in javnosti užival podporo notranjega ministra Seehoferja (desno). Foto: Reuters
Angela Merkel
Kanclerka Angela Merkel je zagovarjala odstavitev Maassena. Foto: Reuters

Kot so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili viri pri koaliciji, naj bi bil Maassen po novem posebni odposlanec na notranjem ministrstvu, pristojen za nacionalno varnost in povezavo s tujimi partnerskimi službami.

Kot zagotavljajo viri v koaliciji, njegovo novo delovno mesto ne bo bolje plačano kot položaj vodje BfV-ja. S to odločitvijo se nakazuje konec spora glede Maassena, ki je koalicijo pahnil v tretjo krizo v zadnjem letu dni.

"Mislim, da so dobre možnosti za dogovor," je tik pred srečanjem kanclerke in vodje Krščanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel, vodje krščansko socialne unije (CSU) Horsta Seehoferja in vodje socialdemokratov Andree Nahles (SPD) za DPA dejal Seehofer.

Odnesla ga je povezanost s skrajno desnico
Maassen se je prejšnji teden znašel pod plazom očitkov, ker je pod vprašaj postavil verodostojnost videoposnetka, v katerem skrajni desničarji v vzhodnonemškem mestu Chemnitz po svojem protestu preganjajo ljudi, ki so jih imeli za tujce, pa tudi zaradi svojih povezav s skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD).

Po številnih pozivih k razrešitvi je nemška koalicija na začetku tedna odločila, da Maassena odstavi s položaja vodje BfV-ja. Premestili so ga na mesto državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, kjer naj bi bil odgovoren za varnost in bi imel nadzor nad zvezno policijo, ter kibernetsko, informacijsko in javno varnostjo.

Odločitev o premestitvi na pravzaprav višje in bolje plačano delovno mesto kot tisto na čelu BfV-ja je v nemški politiki sprožila precejšnje razburjenje in omajala zaupanje javnosti v vladajočo koalicijo.

Medtem ko so v SPD-ju zahtevali, da Maassen odide z novega položaja in ne napreduje, je Seehofer, ki je tudi nemški notranji minister, Maassena odločno podprl.