Nemški minister Maas je Rusijo pozval, naj izpusti 24 pridržanih ukrajinskih mornarjev. Foto: Reuters
Nemški minister Maas je Rusijo pozval, naj izpusti 24 pridržanih ukrajinskih mornarjev. Foto: Reuters

Nemški in francoski opazovalci bi v Azovskem morju lahko nadzorovali, ali skozi Kerško ožino poteka prosta plovba, je dejal Maas po srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. "Verjamem, da je lahko to tema prihodnjih tednov," je ocenil Maas.

Ruska obalna straža je konec lanskega novembra pridržala 24 ukrajinskih mornarjev, ki so domnevno v ožino ob polotoku Krim vpluli brez dovoljenja. Kijev medtem trdi, da so upoštevali vsa pravila. Maas je Moskvo spet pozval, naj izpusti pridržane mornarje.

Nemčija in Francija že več let ponujata posredovanje med Rusijo in Ukrajino, svojo vlogo sta ponudili tudi po nedavnem incidentu v Kerški ožini. O opazovalni misiji naj bi kanclerka Angela Merkel spregovorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom že ob robu vrha G20 v Argentini, zdaj pa je temo Maas načel še z Lavrovom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kritike tako iz Moskve kot Kijeva

Lavrov je pojasnil, da je Moskva pripravljena sprejeti opazovalce iz Nemčije in Francije, bil pa je kritičen do Maasovega predloga, "ker je to preprosto pot zapakiral v politični proces, ki je usklajen z Ukrajino".

Tudi ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin je bil kritičen do nemškega predloga. Po njegovi oceni namreč nemško-francoska opazovalna misija ni zadostna, potrebovali bi mednarodni nadzor.

Rusija naj zagotovi obstoj INF-ja

Maas in Lavrov sta govorila tudi o pogodbi o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). Nemški minister je ocenil, da bo dogovor med ZDA in Rusijo naredil Evropo bolj varno, ob tem pa je pozval Moskvo, naj zagotovi obstoj pogodbe, potem ko so ZDA napovedale izstop iz nje.

"Verjamemo, da lahko Rusija reši pogodbo," je dejal Maas. Kot je dejal, Nemčija deli stališče zveze Nato, da bi Rusija morala uničiti sporno raketo 9M729, ki domnevno krši sporazum.
Lavrov je medtem zagotovil, da se Rusija drži pogodbe. "Vseeno se nas pri tem grobo zavrača in postavlja ultimate," je dodal. Pojasnil je, da so med drugim tako zavrnili predlog Moskve, da bi ameriški strokovnjaki pregledali sporna ruska orožja.

Lavrov je sicer še dejal, da je Washington Moskvi dejal, da je odločitev ZDA o izstopu iz pogodbe "dokončna". Iz ZDA medtem sporočajo, da to ni res in da so dali Rusiji 60 dni časa, da odpravi domnevne neskladnosti s pogodbo.

Maas z Lavrovom tudi o Ukrajini