Novartis velja za največjega proizvajalca zdravil na recept na svetu. Foto: Reuters
Novartis velja za največjega proizvajalca zdravil na recept na svetu. Foto: Reuters
Od februarja je glavni izvršni direktor Novartisa Vasant Narasimhan. Foto: Reuters

Na domačem trgu bo Novartis v naslednjih štirih letih tako zaprl 2.150 delovnih mest oziroma skoraj vsako šesto. Kot je sporočil prvi mož koncerna Vasant Narasimhan, pa nameravajo hkrati tudi zaposlovati, tako da je neto zmanjšanje števila delovnih mest v Švici do leta 2022 predvideno za približno 1.700. Ukrep bo najbolj prizadel sedež Novartisa v Baslu, kjer naj bi zaprli približno 1.000 delovnih mest. Narasimhan je dodal, da je v Grimsbyju v Veliki Britaniji predvideno zaprtje približno 400.

Narasimhan je ponovil zavezanost Novartisa lokaciji v Švici, kjer ima podjetje svoje korenine. Tudi po zmanjšanju števila delovnih mest bo v državi ostalo približno deset odstotkov vse Novartisove delovne sile in tudi sedež njegovega največjega raziskovalnega centra. Poleg tega skupina vlaga v proizvodnjo sodobnih zdravil in celično terapijo.

Stroške zmanjšati za milijardo dolarjev
Novartis je v okviru leta 2016 sprejetega varčevalnega programa že zmanjšal število delovnih mest v ZDA, na Japonskem in v nekaterih drugih državah. Da bi postalo poslovanje donosnejše, namerava največji proizvajalec zdravil na recept na svetu do leta 2020 stroške zmanjšati za milijardo dolarjev. Koncern tako rešuje upadanje prodaje generičnih zdravil. Podobno kot pri njegovem tekmecu iz Basla Rochu se namreč tudi Novartisu izteka patentna zaščita za nekatera generična zdravila.

Ukinjanje delovnih mest v Švici in Veliki Britaniji je del procesa, ki že poteka, je dejal vodja Novartisa. Ob upoštevanju napovedane odcepitve proizvajalca pripomočkov za nego oči Alcon namerava do leta 2022 zmanjšati število zaposlenih na manj kot 100.000. Trenutno jih ima po vsem svetu okoli 125.000.