Šešelj je poskrbel, da so toni med Beogradom in Zagrebom znova povišani. Foto: Reuters
Šešelj je poskrbel, da so toni med Beogradom in Zagrebom znova povišani. Foto: Reuters
Šešljev incident spet poslabšal odnose

v sredo snel in poteptal hrvaško zastavo, ki je ob obisku predsednika hrvaškega sabora Gordana Jandrokovića visela pred parlamentom v Beogradu, in žalil hrvaško delegacijo. Ta se je zato predčasno vrnila v Zagreb.

"Oskrunili so hrvaško zastavo in žalili saborsko delegacijo," je na današnji seji vlade protestiral Plenković, ki pričakuje nadaljevanje dialoga s Srbijo in nedvoumno obsodbo nesprejemljivega Šešljevega vedenja. Poleg domnevnega teptanja zastave je Šešelj delegacijo, v kateri je bil tudi hrvaški poslanec srbske manjšine Milorad Pupovac, zmerjal z ustaši.

Hrvaški portal index.hr medtem poroča, da si je teptanje zastave verjetno izmislila Šešljeva Srbska radikalna stranka, saj ne obstajajo niti fotografije niti videoposnetki dogodka, prav tako pa tega niso videli hrvaški ali srbski novinarji. Očividci so tako lahko potrdili le Šešljeve žalitve. Iz srbske skupščine so za hrvaške medije sporočili, da ne obstaja posnetek incidenta, ki bi ga posnele varnostne kamere zaradi "mrtvega kota snemanja" ob poslopju skupščine, pred katerim je bila hrvaška zastava.

Po vrnitvi v Zagreb je Jandroković s celotno petčlansko delegacijo stopil pred novinarje v poslopju sabora in pojasnil, da so bili po srečanjih z gostitelji in med ogledom srbske skupščine tarča Šešljevih žaljivk. Pozneje so slišali, da je Šešelj poleg tega poteptal hrvaško zastavo pred parlamentom, zato so se po premisleku odločili obisk prekiniti.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je povedala, da bo morala Srbija ustrezno kaznovati Šešlja, če je res poteptal hrvaško zastavo. Dodala je, da srbski zakoni predvidevajo denarno kazen ali trimesečni zapor za tovrstne prekrške, je poročala regionalna televizija N1.

Predsednica je še presodila, da je incident v Beogradu poslabšal odnose med Hrvaško in Srbijo, a je izrazila upanje, da ne bo dodatnega verbalnega nasilja in drugih posledic.

Beograd incident obsoja, a spominja na žaljenje Vučića
Beograd se je na incident odzval že v sredo. Šešljevo potezo je srbski državni vrh obsodil, ob tem pa spomnil, da je bil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić med obiskom Zagreba februarja deležen žalitev. Vučić je sredo v pogovoru za srbsko televizijo dejal, da incident "zelo škoduje Srbiji", njegove posledice pa da bodo čutili pripadniki srbske manjšine na Hrvaškem. Izrazil je obžalovanje, da je delegacija prekinila dvodnevni obisk in se predčasno vrnila v Zagreb. Srbski predsednik je še dodal, da so pred njegovim februarskim obiskom v Zagrebu zažigali srbske zastave in ga zmerjali s četnikom ter da ga je eden hrvaških poslancev "preganjal na cesti". V odzivu na njegove besede so v Zagrebu dejali, da Vučić ne govori resnice in da gre za neprimerljive dogodke.

Dogodek sta obsodili tudi srbska premierka Ana Brnabić in predsednica srbskega parlamenta Maja Gojković, ki sta tudi spomnili na nevšečnosti, ki jih je bil deležen Vučić na Hrvaškem.

Jandrokovićev obisk je bil prvi uradni obisk kakega predsednika hrvaškega parlamenta v Srbiji, z njim pa naj bi državi okrepili prizadevanja za vzpostavitev dobrososedskih odnosov, potem ko je februarja Zagreb obiskal srbski predsednik.

Šešljev incident spet poslabšal odnose