Evropa
Načrt britanske vlade za izstop Združenega kraljestva iz EU-ja, ki med drugim opredeljuje predloge za prihodnje odnose med Otokom in Unijo, je po oceni londonskega Cityja resen udarec za finančni sektor. Pozvali so k pospešenim pogajanjem za čim bolj nadzorovani brexit, ki mu bo sledilo tesno sodelovanje med Veliko Britanijo in EU-jem na vseh področjih. Foto: Reuters
Dosedanji britanski zunanji minister Boris Johnson je v svoji odstopni izjavi opozoril, da "umirajo sanje o brexitu". Načrt, da bo Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije ostala blizu povezavi, po njegovi oceni pomeni, da je "na poti k statusu kolonije". Foto: EPA
Boris Johnson je menil, da gre Velika Britanija proti "polovičnemu brexitu", v katerem bo velik del gospodarstva še vedno zaprt v sistem EU-ja, nad katerim London ne bo imel nadzora. Foto: Reuters
VIDEO
Ministri za še ostrejši n...

Dodaj v

Predlog novih odnosov Otoka z EU-jem označen za "trdi brexit"

Združeno kraljestvo ne bi bilo več del evropske kmetijske in ribiške politike
12. julij 2018 ob 19:46
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska vlada je predstavila težko pričakovani predlog za prihodnje odnose z EU-jem, v osrčju katerega je prost pretok dobrin, samostojno pot bi ubrali na področju storitev in z izstopom iz carinske unije. Prekinili bi tudi nenadzorovano priseljevanje državljanov Evropske unije.

Opozicijski poslanci so burno razpravo začeli s pritožbo, ker jim predlagatelji sprememb niso vnaprej zagotovili kopije sto strani dolge bele knjige o brexitu. Sejo so nato za približno pet minut prekinili, da so vsi dobili svoj izvod in ga na hitro pregledali. Novi minister za brexit Dominic Raab je po prekinitvi seje predlog označil za "inovativen" in dejal, da predvideva ambiciozno prihodnost z EU-jem. Nekateri poslanci so predlog že označili za "trdi brexit" za storitve, čeprav na drugi strani predvideva tesnejše vezi z EU-jem, kot so si to želeli številni Britanci, piše BBC.

Britanska vlada v svoji "beli knjigi" o brexitu med drugim predvideva, da bosta London in Bruselj obdržala skupna pravila za trgovanje z blagom. Ker ne bodo uvedli carin, kvot in pravil glede izvora, nameravajo zaščititi dobavne verige za proizvodnjo, ki se križajo po celem EU-ju. Tako bi se izognili tudi nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko, povzema načrt francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija in EU bi nova pravila usklajevali s pomočjo skupne strokovne komisije, britanski parlament pa bi jih imel pravico zavrniti. London verjame, da lahko obdrži prosti trg, hkrati pa oblikuje neodvisno trgovinsko politiko, v okviru katere bi določal lastne carine na blago zunaj EU-ja. To bi uresničili s pomočjo posebne tehnologije, ko bi uvedli dvojni sistem carin, enega za blago, ki je namenjeno za Veliko Britanijo, drugega pa za blago, ki je namenjeno na celino.

Predlog predvideva tudi, da Združeno kraljestvo ne bi bilo več vključeno v evropsko skupno kmetijsko in ribiško politiko.

Glede področja storitev največ prahu dvignile finance
Britanska vlada je v svojem načrtu spomnila, da londonske finančne družbe upravljajo okoli 1.400 milijarde funtov (približno 1.600 milijardami evrov) vredno premoženje evropskih strank, prek londonskega Cityja pa poteka tudi velik del trgovalnih in poravnalnih poslov.

Finančne ustanove s sedežem v Veliki Britaniji bodo po marcu 2019, ko bo Velika Britanija uradno izstopila iz povezave, izgubile t. i. enotni potni list za opravljanje finančnih storitev po celem EU-ju. Kot alternativa se že nekaj časa navaja t. i. načelo enakovrednosti, po katerem lahko EU tretji državi prizna, da je njen regulatorni in nadzorni sistem enakovreden tistemu v EU-ju, tako da imajo v tem primeru lahko finančne družbe praktično enake pravice kot v primeru enotnega potnega lista.

A vlada priznava, da tudi to ne bo dovolj, da bi britanski finančni sektor ohranil svoje trenutne pravice, zato predlaga hibridno rešitev, ki združuje tako načelo enakovrednosti kot "ekstenzivno sodelovanje med nadzorniki finančnega trga in dialog med regulatorji".

Sodstvo: uvedba neodvisnega arbitra
Na področju pravosodja si britanska vlada želi skupaj z EU-jem vzpostaviti skupen institucionalen okvir, ki bi nadzoroval medsebojne dogovore. Neposredna pristojnost Sodišča EU-ja bi se končala, a bi mu primere še vedno posredovali, saj interpretira zakonodajo EU-ja, ne bo pa moglo reševati sporov med obema. Glede na načrte Londona bi moral medsebojne spore reševati neodvisen arbiter.

Potovanje brez vizumov
Med drugim bi še naprej podpirali mobilnost poslovnežev, študentov, mladih in potovanja brez vizumov. Kakršen koli sklenjen dogovor bi moral tudi zagotoviti britanskim upokojencem, da imajo v članicah EU-ja dostop do pokojnine in zdravstva.

Z brexitom bi se po načrtih Londona končal nenadzorovan pretok državljanov EU-ja na Otok, britanski parlament pa bi odločil glede prihodnje migracijske politike, a bo podpiral dvostranske dogovore mobilnosti z EU-jem. London bi se še naprej skupaj z EU-jem bojeval proti nezakonitim migracijam tudi s sodelovanjem v Frontexu, glede prosilcev za azil pa bi oblikovali nov dogovor.

Sodelovanje z Interpolom
Velika Britanija želi v prihodnje z EU-jem oblikovati dogovore na področju varnosti, v okviru katerih bi še vedno delili podatke o kriminalnih datotekah in letalskih potnikih. Oblikovali bi tudi dogovor glede izročanja aretiranih, ki bi bil podoben evropskemu nalogu za prijetje, ter še naprej tesno sodelovali z varnostnimi agencijami, kot je na primer Europol.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
audiac
# 12.07.2018 ob 20:09
Pa še potico jim bomo dali...
Churchill W.
# 12.07.2018 ob 21:35
Meni ni nič več jasno!
Ti Britanci ponujajo EU točno to kar imajo kot člani, le v proračun ne bodo vplačevali, ne bodo podvrženi EU zakonodaji, sami bodo odločali o vsem,....

Če pa to sprejmejo v EU kot “hard brexit “ potem pa naj se zemlja odpre in pogoltne kontinentalni del Evrope.
vranek
# 12.07.2018 ob 20:45
Briti, a veste kaj vam kazem, ko pest zaprem, potem pa le en prst sregnem? To boste za "trdi brexit" dobili iz EU! Ha ha pa liziko za tolazbo Mayevi.
LTMS
# 12.07.2018 ob 20:52
Logično! Proizvajajo ne ničesar zato morajo imeti blago brez dodatnih obremenitev, živijo pa od storitev, predvsem finančnih. izhodišča se zdijo smešna in EU jih po nikakršni logiki ne more sprejeti, potem pa tu nastopijo glavni igralci. Kdo so to? Banke, bonitetne hiše in drugi finančni deležniki. Ne pozabite kako in kaj so reševale krize od 2008 tam nekje do 2013. Kar se tiče Evropske drže sem žal pesimističen. Finančni lobiji vodijo svet, z drugimi besedami upravljajo s politiko. Briti bodo dobili večino tistega kar hočejo, na koncu bodo imeli podoben status kot Švica, ki ni v EU. To je realnost.
DrKult
# 12.07.2018 ob 21:27
Ne hvala, nasvidenje.
DrKult
# 12.07.2018 ob 21:40
To je cherrypicking, ne hvala.
bleeeee
# 12.07.2018 ob 21:38
v osrčju katerega je prost pretok dobrin

To niso dobrine, ampak blago (goods). "Dobrine" so širši pojem, ki bi lahko pomoje zajemal tudi storitve, kapital ipd.
ap72
# 12.07.2018 ob 21:43
Sodstvo: uvedba neodvisnega arbitra
Na področju pravosodja si britanska vlada želi skupaj z EU-jem vzpostaviti skupen institucionalen okvir, ki bi nadzoroval medsebojne dogovore. Neposredna pristojnost Sodišča EU-ja bi se končala, a bi mu primere še vedno posredovali, saj interpretira zakonodajo EU-ja, ne bo pa moglo reševati sporov med obema. Glede na načrte Londona bi moral medsebojne spore reševati neodvisen arbiter.


in kdo bo to?? neodvisen arbiter iz zda?? iz rusije?? avstralije?? bosne?? wtf??
esspero
# 12.07.2018 ob 23:37
Angleži ,daj se že spelte enkrat da bo mir.
janroz
# 12.07.2018 ob 22:00
Ko greš ven si zunaj, oni bi pa šli ven in bili notri??? So tile Angleži res tako nori ali se samo delajo nore. Vse kar je bilo pomembnega v Angliji je bila poroka, pa njihova paranoja z bojnim strupom, kje je njiv 007??
Labod
# 13.07.2018 ob 02:24
To kar bo na koncu obveljalo bo skoraj točno tako kot je tale predlog. Glavni namen EU je bil, da zahod dobi naše trge in z natisnjenimi denarjem pokupi stebre našega gospodarstva in ostale resurse. Dostop do njihovega trga dela in prost pretok ljudi je bila samo lizika , ki jo bomo lizali samo tako dolgo dokler zahod ne dobi vsega kar je želel dobiti.
Sorrento
# 12.07.2018 ob 22:05
levibober,

nehaj že sanjati in raje malo potuj po Evropi. Pojdi npr. v berlinski Neukoeln, nekatera severna pariška predmestja, bruseljski Molenbeek, Luton, določene predele vzhodnega Londona.

Jaz sem bil, živ sem sicer še vedno, a sem začutil poglede bradatih predolgohlačnikov na sebi - v smislu, ja kaj pa ti tu iščeš!?
luka83
# 13.07.2018 ob 09:38
To ni trd Brexit, VB bi rada, da gre čez njo prehod blaga med ZDA in EU, da bi lahko pobirali provizijo v obe smeri in tako še naprej živeli od dela drugih.
goskic
# 13.07.2018 ob 06:33
Upam, da Evropa ne bo pristala na parazitvo angležev!
Sorrento
# 12.07.2018 ob 23:10
levibober,
In še enkrat prosim, da ne smetiš slovenskega foruma z ultralevičarsko propagando. Zbudi se, potuj po Evropi in imej odprte oči. Kje boš imel kaj videti, pa sem že itak napisal.
GORILA
# 13.07.2018 ob 10:07
@Sorrento
Jaz sem bil, živ sem sicer še vedno, a sem začutil poglede bradatih predolgohlačnikov na sebi - v smislu, ja kaj pa ti tu iščeš!?

..dečko, tudi jaz sem bil marsikje, vključno z največjo ''no go zono'' imenovano Malmo!
...kaj pa v kakšni ''kitajski četrti si že bil? Pa nisi opazil, da te tudi tam čudno gledajo? Še najbolj čudno te pa gledajo, ko nekoliko bolj popotniško zanemarjeno oblečen stopiš v kakšno top elitno četrt...
Springbok
# 13.07.2018 ob 09:59
Zaradi volitev v Evropski parlament maja 2019, mora EU ostati trdna, zavrniti britanski cherry picking predlog, in upati, da dan po Brexitu v VB izbruhne kaos. Da VB postane kot Venezuela, samo brez sonca. In s pomanjkanjem wc papirja, zdravil in rezrevnih delov za avte. In ko bodo evropski volilci videli, kako v kakšni godlji so po brexitu Briti, bodo množično odšli na volitve za EP.
HOR
# 12.07.2018 ob 23:59
Hrvati so jim že na okroglo demostrirali trdi Brexit...
Sorrento
# 12.07.2018 ob 22:16
V EU je žal kar nekaj no go zones in tudi v VB, v nekaterih predelih vzhodnega Londona in določenih manjših mestih okrog Londona kot je Luton.

Jaz sem bil tam, sicer sem še vedno živ, sem pa na sebi začutil poglede bradatih predolgohlačnežev - ja kaj pa ti tu iščeš?

Sicer pa so stopnje kriminala tam katastrofalno visoke, kar se zgodi med muslimani samimi, pa v glavnem niti ne pride do angleške policije in pravosodja, ker se za spore med sabo dejansko obračajo na šeriatsko sodišče.
Roky89
# 13.07.2018 ob 08:44
Dame in gospodje, za tole spakedralo od bele knjige se je vlada v Londonu trgala skoraj dve leti. Zakaj spakedralo? Zato, ker bodo šli ven in pridobili čisto nič. Samo še dodatno birokracijo in komplikacijo. Diagram delovanja evropskega kontinenta bo imel še eno nadležno polje, samo za to britansko halucinacijo. Če bo seveda šlo skozi. Zadeva mora še skozi britanski parlament in pogajanja z EU.
severnik
# 13.07.2018 ob 01:17
Kako so britanci lahko sploh v poziciji pogajanj???

Mi bomo določili kaj bodo imeli in kaj ne v povezavi z EU.
Mikey
# 13.07.2018 ob 06:16
Ja seveda bo tako. Pa še prosili jih bomo kaj lahko berxitu damo. Hočemo nočemo, ampak EU se je sama sebe zafurala
Sorrento
# 12.07.2018 ob 22:55
levibober,

upoštevajoč tvojo definicijo in iz lastnih izkušenj ter iz pogovorov z domačini lahko zatrdim, da so žal tudi v EU no go cone.

In še enkrat prosim, da ne smetiš slovenskega foruma z ultralevičarsko propagando. Zbudi se, potuj po Evropi in imej odprte oči. Kje boš imel kaj videti, pa sem že itak napisal.
DeepBlue
# 12.07.2018 ob 22:43
Dajte ljudje, požrete vse, kar vam servirajo vam všečni mediji, slišite, kar želite slišati, še vidite le tisto, kar želite videti. Bil v Stockholmu ta mesec, ga prehodil, prevozil po dolgem in počez. Kakšne 'no go' cone neki. Obremenjujete se s Švedsko in problemi, ki jih tam ni. Ker so vam 'vaši' tako povedali ...
Highland
# 13.07.2018 ob 13:59
Bo kar trdi "drexit"..
HOR
# 13.07.2018 ob 11:02
Tudi tako pa vidijo situacijo Brexiterji...
klik...
Zjesenic
# 13.07.2018 ob 10:21
Sem hodil po marsikaterem zloglasnem koncu velikih Evropskih mest in nikjer te kar ne napadejo ali da se nebi smel sprehajati. Res je treba ponoči biti previden, vendar, če se ogibaš težavam se maš lahko prav dobro. Prej te okradejo ali oropajo v bolj turističnih delih mest. Tole nabijanje o nekih no go conah je smešno in za lase privlečeno. Poznam veliko ljudi, ki živijo po takih predmestjih z veliko rasno in versko raznolikostjo, pa se imajo prav fino. Prej te kakšni skini razbijejo v Ljubljani, če si črn.
levibober
# 12.07.2018 ob 21:15
Kakor koli se bo že zgodilo z brexitom, korporacije bodo na koncu celo na boljšem, kot so bile v EU, račun pa bodo plačali navadni državljani. Pa še v neoliberalci jim bodo v faco vrgli, da so sami glasovali za brexit.
levibober
# 12.07.2018 ob 22:23
Sorrento
V EU je žal kar nekaj no go zones in tudi v VB,

Še enkrat: ne. No go con v EU ni. No go cona pomeni območje, ki mu vladajo kriminalne tolpe in kamor država nima vstopa. Takšna območja so v Mehiki, Gvatemali, Salvadorju, določeni deli Nigerije, določeni deli Sirije, Iraka in Afganistana in smo približno končali z naštevanjem.

In še enkrat prosim, če ne smetite slovenskega foruma z ameriško propagando.
vranek
# 12.07.2018 ob 21:31
Ltms casovno sovpadajo EU volitve. Brexit 19 marca, volitve junija. Da vidimo? Merkelca naj proba če upa!
levibober
# 12.07.2018 ob 21:52
Sorrento
Za Angleže in angleško policijo so to t.i. no go zones.

No go zone v EU-ju so pravljica Fox newsa, ki se je moral tudi javno opravičiti zaradi komentarjev o Birminghamu in Stockholmu. 'Moral' zato, ker so jih Britanci in Švedi izsmejali. Tako da prosim, na slovenskem forumu ne rabimo ameriške propagande.

Ja, seveda so problemi z revnimi priseljenskimi deli veliki EU mest, ker je bila urbanistična politika v preteklosti v celotni EU napačni. 'No go con' pa v EU ni. So v Mehiki, Salvadorju, Hondurasu in Gvatemali - vse štiri države so pod strateškim vplivom ZDA.
levibober
# 12.07.2018 ob 23:04
Sorrento

so žal tudi v EU no go cone.

Ne, jih ni. Gre za propagando ameriške desnice, ki jo sedaj najprej širi evropska desnica. Resnice pa v tem na vaši žalost ni.
Kazalo