Odnosi med Srbijo in Kosovom so še naprej napeti. Pred srbskim parlamentom v Beogradu se je pojavil ta napis. Foto: Reuters
Odnosi med Srbijo in Kosovom so še naprej napeti. Pred srbskim parlamentom v Beogradu se je pojavil ta napis. Foto: Reuters
Med Srbijo in Kosovom napete razmere

Kosovski minister za infrastrukturo Pal Lekaj je za kosovske medije poudaril, da je ustanovitev skupnosti srbskih občin v nasprotju s kosovsko ustavo in z zakoni. Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić, ki so ga na Kosovu nedavno priprli, pa se na njegove besede ni oziral in je napovedal, da bodo kosovski Srbi vztrajali pri ustanovitvi skupnosti.

Sporni sporazum z Brusljem
Srbija in Kosovo sta se leta 2013 z bruseljskim sporazumom dogovorila o ustanovitvi skupnosti, ki bi kosovskim Srbom zagotavljala neko vrsto avtonomije. Kosovsko ustavno sodišče je nato dve leti pozneje razsodilo, da so nekateri členi bruseljskega dogovora v nasprotju s kosovsko ustavo. Kosovske oblasti so zato sporočile, da bi lahko to popravili s statusom skupnosti, a je Beograd sporočil, da popravki niso mogoči, in je vztrajal pri ustanovitvi skupnosti na podlagi bruseljskega sporazuma. Kosovske oblasti se bojijo, da bi se Beograd prek omenjene skupnosti še naprej vmešaval v kosovske zadeve.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem v Beogradu potrdil pripravljenost na nadaljevanje dialoga s Kosovom kljub najnovejšim napetostim, ki jih je sprožila Đurićeva aretacija v Mitrovici. Hkrati se je zavzel za spremembe formata dialoga, vendar podrobnosti niso znane.

"Če prihaja do najhujših konfliktov, do najhujših vojn, potem si moramo prizadevati za rešitev s pogovori," je dejal po srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico Evropske unije Federico Mogherini.

Med Srbijo in Kosovom napete razmere