Salvinija je slab izid CSU-ja na Bavarskem razveselil. Foto: Reuters
Salvinija je slab izid CSU-ja na Bavarskem razveselil. Foto: Reuters
CSU na Bavarskem izgubil 10 odstotkov

"Na svidenje Merkel, Schulz in Juncker", je po objavi volilnih izidov na družbenem omrežju Twitter zapisal Salvini, pri čemer je mislil na nemško kanclerko Angelo Merkel (CDU), nekdanjega predsednika koalicijskih socialdemokratov in nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza ter predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

"Na Bavarskem so zmagale spremembe in Evropska unija je izgubila," je še zapisal Salvini v nedeljo zvečer. Po njegovem mnenju gre za zgodovinski poraz CSU-ja, "medtem ko so prijatelji v gibanju AfD prvič prišli v deželni parlament".

Skrajno desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) je tokrat prvič nastopila na bavarskih deželnih volitvah, po neuradnih končnih izidih pa prejela 10,2 odstotka glasov. Tako se je stranka uvrstila že v 15. deželni parlament od skupno 16 nemških dežel. Prisotni niso le še v Hessnu.

Izidi po vseh preštetih glasovih na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem so potrdili, da je CSU prvič po letu 1966 izgubil absolutno večino v parlamentu, kljub temu pa ohranil prvo mesto med strankami.

CSU na Bavarskem izgubil 10 odstotkov