Evropa
Savdska Arabija
Savdske oblasti trdijo, da ne vedo, kje je Hašokdžijevo truplo. Foto: Reuters
Savdski konzulat
Savdske oblasti so vendarle priznale smrt Hašokdžija, za katero so dolgo vztrajali, da o njej ne vedo ničesar. Foto: EPA
Savdsko topništvo
Savdska Arabija kupuje veliko orožja od zahodnih držav, tudi od Nemčije. Foto: Reuters

Dodaj v

Savdska Arabija: Umor novinarja je bil "strašna napaka"

Bo Savdska Arabija zaradi smrti novinarja utrpela gospodarsko škodo?
21. oktober 2018 ob 11:43,
zadnji poseg: 21. oktober 2018 ob 23:03
Berlin,Riad - MMC RTV SLO, STA

Velika Britanija, Francija in Nemčija so v skupni izjavi zapisale, da nič ne opravičuje umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, in pozvale savdske oblasti, naj razlago o okoliščinah njegove smrti podkrepijo z verodostojnimi dejstvi.

"Umor Hašokdžija najostreje obsojamo. Nujno je treba razjasniti, kaj točno se je zgodilo, in raziskati hipotezo savdskih oblasti. Treba je napeti več moči, da pride na dan celovita, transparentna in preverljiva resnica," so še zapisale tri evropske države.

Smrt novinarja "strašna napaka"
Smrt novinarja Džamala Hašodžija je bila "strašna napaka", je danes priznal savdski zunanji minister Adel al Džubeir in napovedal, da bodo odgovorni za njegovo smrt kaznovani. Kot je poudaril, pa Riad ne ve, kje je njegovo truplo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Al Džubeir je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še zatrdil, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman o dogodku v savdskem konzultatu v Carigradu ni vedel ničesar. Ocenil je tudi, da bodo odnosi z ZDA "prestali" to preizkušnjo. Za kaznovanje odgovornih za novinarjevo smrt se je zavzel tudi savdski kralj Salman. Visoki predstavnik Savdske Arabije, ki ni želel biti imenovan, pa je pojasnil, da naj bi skupina Savdijcev želela novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu zgolj ugrabiti, ker pa se je ta upiral, so ga po nesreči ubili.

Iz Nemčije prihaja tudi razmislek o začasni ustavitvi prodaje orožja Riadu. Nemški zunanji minister Heiko Maas je namreč poudaril, da Nemčija ne bi smela odobriti prodaje orožja savdski kraljevini, dokler ne bodo znane vse okoliščine umora. "Dokler traja preiskava in dokler ne vemo, kaj se je zgodilo, ni nobenega razloga za sprejemanje pozitivnih odločitev o izvozu orožja v Savdsko Arabijo," je za nemško javno televizijo dejal Maas.

S tem je pod vprašaj postavil odločitev o prodaji nemških topniških sistemov Savdski Arabiji, poroča Reuters.

Riad drugi največji kupec nemškega orožja
Nemčija je septembra odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja napade v Jemnu in je pod drobnogledom zaradi smrti savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

Savdske oblasti so po dolgem zanikanju, da je Hašokdži umrl, nato sporočile, da je res umrl, a v pretepu. Trupla niso izročile niti pojasnile, kaj se je z njim zgodilo. "Pojasnilo" Riada večine držav ni prepričalo. K celoviti preiskavi so med drugim pozvali Nemčija, Francija, EU in Kanada.

Okoliščine smrti Hašokdžija so skrb vzbujajoče, zato EU in njeni partnerji vztrajajo pri nujnosti celovite, verodostojne in transparentne preiskave, ki bi razjasnila vse okoliščine umora, pa je dejala visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini. Posamezniki, ki so odgovorni za Hašokdžijevo smrt, naj odgovarjajo, je dodala.

Za temeljito preiskavo sta se v soboto zvečer zavzeli tudi Francija in Kanada. Ta meni, da savdskim pojasnilom "primanjkuje verodostojnosti in konsistentnosti".

Francija obsoja umor novinarja in zahteva temeljito preiskavo, je poudaril zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Potrditev smrti novinarja je po njegovem prepričanju prvi korak pri iskanju resnice, še naprej pa ostajajo odprta številna vprašanja, je opozoril in dodal, da morajo odgovorni za Hašokdžijevo smrt odgovarjati.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem napovedal, da bo svoje mnenje o primeru Hašokdži, ki je 2. oktobra izginil na savdskem konzulatu v Carigradu, pojasnil po srečanju s člani svoje stranke v torek.

ZDA mešano o odgovorih Riada
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je razlago Savdske Arabije o smrti novinarja sprva označil za verodostojno in pomemben prvi korak, pa je v soboto zvečer poudaril, da s pojasnili Riada ni zadovoljen. "Nisem zadovoljen, dokler ne dobimo odgovorov," je dejal in dodal, da še vedno preučuje uvedbo sankcij.

Napovedal je, da naj bi se v kratkem pogovarjal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Riadu v vrednosti več kot 100 milijard dolarjev naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali tako naročilo," je dejal.

Največjemu izvozniku nafte na svetu grozijo mednarodne sankcije, vlagatelji pa na državo gledajo kot na bolj tvegano naložbo. Vlada v Riadu se bo morala morda dodatno zadolžiti, že zdaj pa se spopada s proračunskim primanjkljajem.

B. V., A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
NOPCBS
# 21.10.2018 ob 11:59
bi ali bo?

kaj pa Spanija?

ZDA ocitno ne...ste vedeli, da je bila vecina napadlcev 9/11 iz Savdske arabije in so potem obsodili Iran?!?

dajmo si ze enkrat naliti cistega vina, svet bi bil boljsi, ce ne bi bili odvisni od nafte in morali prenasati vsega kar je posledica:
od visanja CO2, segrevanja, sus/neurij, migracij in vojn za vodo
do Savdskega ekspanzionizma, financiranja skrajnezev, kulturnih centrov po Evropi...
Hladilnik
# 21.10.2018 ob 12:03
Ko pa z njihovim orožjem ali ameriškim pobijajo po Jemnu, pa nobenega vika in krika...
RonaldoTheHorse
# 21.10.2018 ob 12:03
Kaj pa če bi nehali kupovat njihovo nafto? To pa ne ane...
čik
# 21.10.2018 ob 11:59
a pahor se je že kaj ogalsil?
ms18
# 21.10.2018 ob 12:00
Pozitiven razmislek s strani Nemčije, ki pa se bo kmalu umaknil kapitalu oz. pohlepu človeka, ki ruši vse pred seboj.
KLIPAN
# 21.10.2018 ob 12:30
"Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Riadu v vrednosti več kot 100 milijard dolarjev naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali takšen naročilo," je dejal."

Ni lepšega in bolj veselega spoznanja za desne kot to, da je milijon delovnih mest v državi, ki je zibelka kapitalizma in jo vodi republikansko-desna vlada odvisnih od-prodaje orožja najbolj skrajni islamski državi na svetu:)))))))))))
Ramus
# 21.10.2018 ob 12:02
Nemški zunanji minister bi zaustavil prodajo orožja Savdski Arabiji

Zato je bil čas par let nazaj, sedaj pa je treba iz EU izgnati vse veleposlanike ZDA in onemogočiti ZDA nadaljevati politiko vojne na račun Evrope.
drugo mnenje
# 21.10.2018 ob 12:25
problem z nafto je, da EU ne upa preveč kupovat od Rusije. Kar se bo pa verjetno kmalu spremenilo. Slej ko prej bomo oboji dojeli, da sta EU in Rusija naravna zaveznika. Problem Rusije je da med Moskvo in Berlinom ni naravne ovire, zato potrebuje veliko tampon cono, kar pa posledično pripelje do trenj z EU. ko bo EU dojela, da nimajo Rusi interesa zavojevat EU ampak, da potrebujejo tampon cono, bo Poljska spet nastradala, ostali svet se bo pa tresel. Časi ZDA so mimo, imperij se bo sesul. Prihodnost je v Kitajski in zavezništvu EU-Rusija.
KLIPAN
# 21.10.2018 ob 12:27
Se pravi, država ki jo vodi KRŠČANSKA nemška unija, tudi lepo prodaja orožje najhujši islamski državi na svetu.
Nič mi več ni jasno.
Leta poslušam kako so levičarji in islamisti največji prijatelji, sedaj pa se mi je v nekaj dneh vse sesulo:))))

"Največjemu izvozniku nafte na svetu grozijo mednarodne sankcije, vlagatelji pa na državo gledajo kot na bolj tvegano naložbo. Vlada v Riadu se bo morala morda dodatno zadolžiti, že zdaj pa se sooča s proračunskim primanjkljajem."

Nova Venezuela???
Sedijo na nafti in imajo proračunski primankljaj????
Slovenija pa nima soda nafte in ima vzdržen proračun?
Ampak kako, če pa je baje Slovenija na poti v Venezuelo:)))???
Pa kaj si ja nor, vse v kar so nekateri verjeli leta in leta se je v nekaj dneh spremenilo v največjo tragikomedijo.
Nepozabno!
Zdejkapopi
# 21.10.2018 ob 12:36
Prehod na obnovljive vire, umakniti zaveznistvo z ZDA in povezava z Rusijo in Kitajsko. To je edina prihodnost EU.
rampage
# 21.10.2018 ob 12:04
Kaj pa če bi nehali kupovat njihovo nafto? To pa ne ane...

Točno tako...Spet nek smešen ukrep, da bo raja rekla kako je vlada načelna
Trubadur
# 21.10.2018 ob 12:21
ste že slišali za pregovor: Denar je sveta vladar.

Žal lahko tukaj na forumu "lajamo", kako bi moralo biti,vendar žal gre karavana dalje in tudi v tem primeru je tako.
Američani bodo še vedno prodajali orožje, pa če tudi hudiču... to je kapitalizem...
torcida_ce
# 21.10.2018 ob 12:34
Do takrat ko bodo oni razmisli, bo itak že vse pozabljeno. Cirkus za mali folk
HOR
# 21.10.2018 ob 14:55
Primerjati Saudovo Arabijo in Venezuelo je zanimivo saj je razen pri denarju oziroma standardu SA v vseh pogledih neprimerno bolj zaostala družba od Venezuele.

Venezuela ima sicer največje zaloge nafte na svetu, vendar je vrsta surovega nafte zelo težka frakcija za rafiniranje in zato dražja za pridelavo. Venezuela mora mešati svojo surovo s lažjo surovo nafto iz držav, kot sta Nigerija in ZDA. Ta težka naloga je postala otežena zaradi težav v zvezi s plačili, ki so jih povzročile finančne težave tudi vsled neprimerne ekonomske politike.
Dodatno za razliko od Saudijcev od zahoda ne dobiva podpore temveč sankcije...

V čem že je Venezula za svet bolj problematična od Saudove Arabije...!?
patria
# 21.10.2018 ob 13:36
Trese se gora rodil se bo miš, zamislimo si , da to naredi Rusija, sledili bi neskončni embargi ZDA in EU itd.............
HOR
# 21.10.2018 ob 13:11
"...Po savdskem priznanju, da je novinar Džamal Hašokdži vendarle umrl v prostorih njihovega konzulata v Carigradu, se vrstijo pozivi k celoviti preiskavi dogodka. Iz Nemčije medtem prihaja razmislek o začasni ustavitvi prodaje orožja Riadu...."

Glede tega, da Saudijci v Jemnu redno pobijajo otroke v bombardiranjih civilistov in sesujejo še kak avtobus poln otrok in pobijajo svate ter pogrebce v stotine pa se ni razmišljalo niti o začasni ustavitvi prodaje orožja Riadu...SIC.
Tenochtitlan
# 21.10.2018 ob 12:32
Ne vem zakaj bi jim ga v prvi vrsti sploh že prodajali
drugo mnenje
# 21.10.2018 ob 12:26
btw...scena ZDA in SA ni tolko v nafti, kot je v SA naložbah v ZDA. Če SA potegne denar ven iz ZDA se ZDA gospodarstvo sesuje. Njihov denar v bankah financira kredite ZDA podjetij.
Alchemist
# 21.10.2018 ob 14:04
@TheMatrix

Oznanjati Blaira in Obamo za levičarja, je žalitev za levico. Samo toliko.
KLIPAN
# 21.10.2018 ob 13:47
@The Matrix
Z tvojimi komentarji tukaj težko pričakuješ odobravanje in pluse.
Si namreč eden redkih če ne celo edini simpatizer desnice, ki se pod temi članki sploh oglašaš.
Vsem ostalim je tako nerodno, da teh člankov sploh ne preberejo oz. jih sploh nočejo komentirati.
Resnica je namreč preveč kruta:)))
No, tebi vsekakor čestitke za pogum.
pacoman
# 21.10.2018 ob 13:10
@KLIPAN

"Se pravi, država ki jo vodi KRŠČANSKA nemška unija, tudi lepo prodaja orožje najhujši islamski državi na svetu.
Nič mi več ni jasno.

Leta poslušam kako so levičarji in islamisti največji prijatelji, sedaj pa se mi je v nekaj dneh vse sesulo:))))"

-----

When it is a question of money, everybody is of the same religion. Voltaire
KovacevaKobila
# 21.10.2018 ob 12:29
Iz Nemčije medtem prihaja razmislek o začasni ustavitvi prodaje orožja Riadu.

Zakaj pa le začasni? Mislite, da bo princu in prijateljem zadostoval le kratek tečaj anger managementa?

Čestitke samooklicanim 'svetilnikom demokracije', ki tiranu z diplomo iz sekanja prstov in glav prodajajo gore najsodobnejšega orožja. Morala, odgovornost in načela, da dol padeš.
HOR
# 21.10.2018 ob 15:56
Skratka zahodna vladajoča elita nam sporoča, da je savdski uboj enega od njih posvojenega novinarja večji problem od savdske (s koalicijo in podporo ZDA & Co..) morije množice otrok in civilistov v Jemnu z bombardiranjem in stradanjem ali izraelskih pobojev več neoboroženih civilistov, novinarjev in bolničarjev ter otrok na palestinskih demonstracijah...
(in Asad je kakopak menda večje zlo od ISIS press...)
Do Brasil
# 21.10.2018 ob 14:20
Nemški zunanji minister bi zaustavil prodajo orožja Savdski Arabiji

Jaz bi tudi reseval svet
Ramus
# 21.10.2018 ob 13:18
"Napovedal je, da naj bi se v kratkem pogovarjal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Riadu v vrednosti več kot 100 milijard dolarjev naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali tako naročilo," je dejal."

Dva vojna zločinca se bosta pe že razumela in zmenila kako in kaj, da ne bo prevelike škode za dobičke morilcev mar ne,.... ena odrezana glava in par prstov, no ja pa kakšen avtobus razmesarjenih otrok, pa res ne sme biti ovira za "delovna mesta" v ZDA, kjer se itak dnevno streljajo v šolah,.... pa Melanja tudi mora imeti za lepe oblekice in čevlje,....
stopeti
# 21.10.2018 ob 12:49
Končno poročilo bo zadovoljilo vse, tako, da se pretok denarja ne bo zaustavil. Občutek imam, da je vsem žal samo za to, da je umor prišel v javnost. Sploh se jim ne gre za človeka.
zeus-zengg
# 21.10.2018 ob 16:07
a pahor se je že kaj ogalsil?
----------------
A se je oglasil Janša?
----------------
a se je oglasil papež ?
kapljač
# 21.10.2018 ob 15:34
a pahor se je že kaj ogalsil?
----------------
A se je oglasil Janša?
HOR
# 21.10.2018 ob 14:58
@HOR
# 21.10.2018 ob 14:42

Popravek tiskarskega škrata...
...Tony Blair je salonski levičar in izdajalec britanske laburistične levice...
Ramus
# 21.10.2018 ob 13:23
"a pahor se je že kaj ogalsil?"

Ne more, ne najde hrbtenice,....
Ramus
# 21.10.2018 ob 13:10
"Čestitke samooklicanim 'svetilnikom demokracije', ki tiranu z diplomo iz sekanja prstov in glav prodajajo gore najsodobnejšega orožja. Morala, odgovornost in načela, da dol padeš."

Le počakaj da njihov state department napiše letno poročilo o kršitvah človekovih pravic v Sloveniji,....
K_ris
# 21.10.2018 ob 19:26
Predlagam še en strog ukrep EU. Prepoved izvoza alkohola in svinjine.
Sula
# 21.10.2018 ob 18:54
@ti-ne
A se je Putin kaj oglasil?

Zakaj bi se Putin oglasil, dokler se sovražniki pobijajo med sabo? Kašokdži je bil terorist Al Kajde, Savdska Arabija pa je glavni sponzor Islamske Države in ostalih teroristov v Siriji in prej na Kavkazu. Putin sedi in je kokice medtem ko gleda mencanje Salmana in Trumpa.
HOR
# 21.10.2018 ob 14:42
@The Matrix
# 21.10.2018 ob 13:35
"...Da se šeriatska SA pri pojasnilih umora tega novinarja zapleta iz laži v nove laži ni nobeno presenečenje. Sploh, če vemo kateri levičarji ji svetujejo :) :)
Tony Blair is advising the Saudi government under a £9 million deal between the country and his 'institute'
Obama's National Security Advisor Continues To Work For The Saudis..."


To niso pravi levičarji, kot jih pojmujeno v Evropi.!
Tony Blair je salonski levičar in izdajalec britanske torijske levice, za katerega je neoliberalno konzervativna Margaret Thatcher izjavila, da je njen najvećji uspeh...
Sedaj pa so laburisti v Britaniji pod vodstvom Corbina, oziroma tisti večinski del, ki ga podpira spet resna levica.
Obama pa je predstavnik ameriških demokratov, in ima z levico, kot jo pojmujemo v Evropi toliko zveze, kot, kakšna stranka (desnega) centra v EU (če zamižimo pa mogoče s kakšno stranko levega centra) ne pa z levico...!
HOR
# 21.10.2018 ob 14:13
@NOPCBS
# 21.10.2018 ob 11:59
"...dajmo si ze enkrat naliti cistega vina, svet bi bil boljsi, ce ne bi bili odvisni od nafte in morali prenasati vsega kar je posledica:
od visanja CO2, segrevanja, sus/neurij, migracij in vojn za vodo
do Savdskega ekspanzionizma, financiranja skrajnezev, kulturnih centrov po Evropi..."


Ko ni bilo odvisnopsti od nafte svet ni bil nič bolši. Izraženo v % je bilo še več mrtvih zaradi vojn pa tudi več % lačnih in skrajno revnih. Ravno dostopna poceni energija iz premoga in nafte ter izdelki iz nafte (v medicini, farmaciji, tekstilni industriji, elektro industriji, kmetijstvu, itd.) so ca zadnjih sto let omogočili do prej nepredstavljivega blagostanja množic in ekspanzijo prebivalstva ter še vedno poganjajo in vzdržujejo civilizacijo.

CO2 je redki zračni plin esencialno potreben za rast ratlin in življenje na Zemlji in višanje CO2 samo po sebi ne prinaša nobene škode ampak korist ( zaradi višamja CO2 se je ca zadnjih 30 let zelena površina na Zemlji povečala za ca velikost Avstralije - študija s sodelovanjem NASA...).
V zgodovini Zemlje ni dokaza, da je CO2 sprožil rast temperatur ampak le obratno ( - CO2 je porasel z zamikom vsaj nekaj stoletji za naravno rastjo temperatur), dodatno imamo sedaj eno najnižjih koncentracij CO2 pa tudi višine temperatur zadnjih nekaj sto milijonov let na Zemlji!
In še vedno ni nedvomno znanstveno dokazano (po vsaj 30 letih raziskav...) kolikšen obseg vpliva na sedanjo rast temperatur ima v realnosti porast CO2 ali emisije CO2 tako, da je vse v območju ugibanja z verjetnostnimi ocenami, zelo malo znanstvenikov pa ob tem zanika nek (ne jasno znan!) vpliv CO2.
Razmišljanje, da se lahko množico klimatskih faktorjev na Zemlji oziroma celotno klimo Zemlje kontrolira samo z dvema postavkama - s CO2 in temperaturo pa koketira bolj z šamansko magijo za kontrolo vremena, kot pa z resno znanostjo. Vendar, ko je v igri dovolj oziroma preveč denarja pa se ("znanstveni") kriteriji spuščajo ravno tako, kot pri Saudovi Arabiji...
In ni dovollj kredibilnih znanstvenih podatkov za trditev, da se neurja in suše zadnja desetletja globalno povprečno (signifikantno) povečujejo oziroma se ne povečujejo in tako tudi niso pokazale odvisnosti od koncentracije in emisij CO2. Enako do nadalnjega velja za poplave...
Tudi napovedi OZN iz leta 2005, da bo že do lketa 2010 ca 50 milijonov klimatskih beguncev se niso uresničiule niti približćno in niti do sedaj ter so izpadle popolnioma nekredibilne saj se pojav klimatskih beguncev praktično ne povečuje...!
Torej tako klimatski begunci kakor tudi vojne za vodo nimajo povezave ne s klimo, ne z rastjo CO2 ne z nafto!

Saudova Arabija vključno z njihovo vero vahabizmo je kolonialni in neokolonialni produkt zahoda in pod kontrolo ter odgovornostjo glavnih (neokolonialnih) sil zahoda!
Problem ni nafta ampak sistem hegemonije dolarja in ZDA (ter bankirjev in vojne industrije centrov globoke države zahoda) slonečega na (saudski) nafti...
Hegemonija (na zahodu) pa se lahko vzdržuje (hkrati) tudi z (visokimi) dajatvami na CO2 iz osnovne energije, ki z 80% poganja energijo civilizacije, kar so fosilna goriva. In to tako dolgo dokler ostali viri energije (sonce/veter sta nekaj več od 1%) ne morejo z veliko večino zamenjati nafte, plina in premoga - še vsaj do konca stoletja...
Napovedi bodočega klimatskega dogajanja pa so se doi sedaj izkazale za pretirane oziroma na spodnjih mejah rasti temperatur, glede rasti klimatskih extremov in stopnje rasti morja pa popoln oma zgrešene. Vztrajanje na podobnih zgrešenih osnovah za prepostavo bodočega dogajanja pa neresno in zato bolj napovedovanje iz steklene krogle z znanstveno avreolo (namesto politične), kot pa resna znanstvena napoved bodočega klimatskega dogajanja z realno osnovo.
Finančni viri za klima alarmizem pa prihajajo iz tega istega zahodnega establišmenta, ki se prekomerno in na račun ostalih redi z nafto in omogoča (takšno) Saudovo Arabijo...
Pač ne živimo v pravljici, zato je tudi ekološko klimatska pravljica vir manipulacij in orodje za vladanje...
Ramus
# 21.10.2018 ob 13:25
"Savdske oblasti so vendarle priznale smrt Hašokdžija, za katero so dolgo vztrajali, da o njej ne vedo ničesar. Foto: EPA"

Škoda da v Kuranu ni laganje greh,....
zeus-zengg
# 21.10.2018 ob 16:06
HOR
(in Asad je kakopak menda večje zlo od ISIS press...)
-------
budalam in koristnim idiotom je to pač pravo sporočilo ,. pustimo zdaj to kar je pravi problem po strani ...
štamprle
# 21.10.2018 ob 12:52
Pahor jim bo dal še eno priložnost in pri tem poudaril, da se je potrebno konstruktivno pogovarjati. Sicer pa je to Hard scena v katero mi ne spadamo oz. nas nihče niti za mnenje ne bo vprašal.
moj komentar
# 21.10.2018 ob 19:31
Bruselj spet glumi in zavaja javnost.
lemur
# 21.10.2018 ob 19:11
Medtem savdski zunanji minister trdi, da Savdijci ne vedo, kje je truplo, Mnuchin pa se bo kmalu udeležil - pazi to - konference na temo antiterorizma v Riadu. Good times.
zeus-zengg
# 21.10.2018 ob 14:46
Mi zna kdo povedat zakaj savdijci sploh tako na veliko kupujejo orožje?
-------------
v zadnjih letih opremljanje teroristov v Libiji , Siriji , trenutno bolj vojna v Jemenu pa seveda opremljanje za evtl. napad na Iran ...
darkwader
# 21.10.2018 ob 12:41
Kaj pa če bi nehali kupovat njihovo nafto? To pa ne ane...

Nafta neposredno ni uporabljena za ubijanje, orožje pač. Prodajat orožje takim klavcem se mi pa zdi, naravnost norost. Tale poteza je sicer všečna, se mi pa dozdeva, da ni ravno iskrena.
oliva
# 21.10.2018 ob 13:12
Itak, the colour of money....
planet1
# 21.10.2018 ob 12:54
Samo da smo si na jasnem. Levi politik nasprotuje prodaji. Zdaj pa pocakajmo kaj bodo odlocili kolegi ki prisegajo na "religijo miru" in bentijo nad migranti.
cairns
# 21.10.2018 ob 18:36
Evropski poziv Riadu: Primer Hašokdži zahteva takojšnja pojasnila

Kakšna pojasnila neki. Odpoklicat diplomate, uvesti sankcije, zaseg premoženja savdskih klavcev.....

Ups. Pozabil sem da imajo nafto, tako da ne bo nič od zgoraj napisanega.
kapljač
# 21.10.2018 ob 15:38
Jnaša pa bi kot opozicija lahko zarobantil, saj predstavlja zgolj svojo stranko in ne vse Slovenije! Pa Jelinčič se je tudi že odzval? Oziroma še čaka Janševa navodila?
gorcin
# 21.10.2018 ob 14:46
Zakaj pa? Je en razsekan novinar bolj vreden od vseh mrtvih v Jemnu?
Alchemist
# 21.10.2018 ob 13:31
Ta novinar je bil zgolj povod, oz. še najbolj verjetno zelo priročen izgovor za nek proces, ki ima globlje razloge.

Zelo zelo očitno je, da je Savdska Arabija postala nek regionalni hegemon z zelo očitnimi imperialističnimi tendencami.

Očitno je tudi to, da zaloge nafte v Perzijskem zalivu so očitno omejene, in da ZDA (ki s sistemom petrodolarja - nafta se lahko kupuje in prodaja na našem planetu zgolj in samo v dolarjih, to je dogovor med Savdsko obvladanim OPEC in ZDA - vzdržujejo svojo valuto kot svetovno rezervno valuto in imajo zaradi tega ogromen ekonomski privilegij), so s frackingom ne samo pridobili svoj lasten zanesljiv vir nafte, ampak želijo tudi prevzeti vlogo Savdijcev kot glavnega dobavitelja za svet.

Če je to res tako, kakor sumim in zgoraj opisujem, bo zahod Savdijcem dokončno obrnil hrbet. To pomeni, da vse kršitve človekovih pravic, ki so bile do sedaj sistematično ignorirane, bodo sedaj postale zelo pomembne, SA bo kmalu začela pridobivati podobno avro kot Iran in Severna Koreja.

Za savdijce je to slabo seveda, za bližnji vzhod morda dobro, ker bodo ZDA od tod umaknile svoje kremplje. Sprašujem pa se, kaj to pomeni za svet. ZDA bodo skušale celemu svetu vsiljevati prodajo svoje nafte in še bolj na veliko lobirati proti obnovljivim virom energije, enostavno zato, ker jim bo to še bolj neposredno prinašalo ekonomkso dominanco sveta. Prej so izvajali to indirektno prek OPEC, sedaj pa bo direktno.

Sprašujem se, kat to pomeni za bodoče odnose z Evropo in kako se bomo lahko izvili iz njihovih groženj, lobiranj in vsiljevanj. Počasi bo to tlakovalo dokončen konec zavezništvu med EU in ZDA.
oliva
# 21.10.2018 ob 13:02
No, ampak nekaj pa vendarle je.
Vsaj rekel je. Na glas pa to.
Eni so pa kar tiho.
Tudi če glas nekoga nič ne pomeni, se lahko vseeno oglasi, kadar misli, da je to prav.
V bistvu pa je to tudi povezano; tudi zato kdo kdaj nič ne pomeni, ker je skoz tiho in priden in ubogljiv in upogljiv.

Kot je rekel Benjamin Franklin:
"Kdor se plazi, bo pohojen. Kdor se previsoko nosi, se bo z glavo udaril v tram."
HOR
# 21.10.2018 ob 20:36
Ko je pred 4 leti v Turčiji v sumljivih okoliščinah ( njen avto je zadel tovornjak, ki je vozil v nasprotno smer, peljali so jo v ca 2,5 ure oddaljeno bolnico, kolegico iz iste nesreče pa v ca 15 minut oddaljeno bolnico...) ob prometni nesreči umrla (beri bila umorjena) ameriška novinarka Serena Shim niso ZDA niti resno aziskovale okoliščin smrti. Serena je pač objavljajla novice s katerimi je razgaljale delovanje ZDA, Turčije in zaveznikov. Malo pred smrtjo jo je turška obveščevalna služba obtožila celo vohunjenja...
Med drugim je poročala o prevozu orožja teroristov ISIS iz Turčije v Sirijo v kamionih s simboli raznih nevladnih organizacij ( celo od UN WFP - "World food programme" - OZN Svetovni program za prehrano...), itd...
klik...
klik...
klik...
Kazalo