Parlament je pričakovano zavrnil Ulfa Kristerssona iz desnosredinskega zavezništva. Foto: Reuters
Parlament je pričakovano zavrnil Ulfa Kristerssona iz desnosredinskega zavezništva. Foto: Reuters
Stefan Löfven
Nekdanji premier Stefan Lövfen še naprej opravlja tekoče posle. Tudi njemu ni uspelo sestaviti vlade, saj mu je parlament dva tedna po volitvah izglasoval nezaupnico. Foto: Reuters

Predsednik parlamenta Andreas Norlen je sporočil, da je za četrtek predsednike parlamentarnih strank povabil na nov krog posvetov. Vladni krizi na Švedskem tako ni videti konca.

Kristersson je upal, da mu bo uspelo sestaviti manjšinsko vlado v sestavi njegove Zmerne stranke in krščanskih demokratov. Podprli so ga tudi skrajno desni Švedski demokrati, a je s tem izgubil podporo dveh tradicionalnih zaveznic znotraj desnosredinskega bloka štirih strank, zato je bilo že vnaprej znano, da ima le majhne možnosti za izvolitev.

Proti njemu je glasovalo 195 od 349 poslancev. Podprlo ga je 154 poslancev. Za izvolitev bi moralo proti njemu glasovati manj kot 175 poslancev. "Škoda. To je izgubljena priložnost, da bi se lotili problemov na Švedskem," je po glasovanju medijem povedal Kristersson.

Švedska je tako prvič v sodobni zgodovini oz. prvič po letu 1971, ko je država dobila enodomni parlament riksdag, doživela zavrnitev premierskega kandidata, ki ga je predlagal predsednik parlamenta, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Še trije predlogi do predčasnih volitev
Norlen lahko zdaj še trikrat predlaga kandidata za premierja, nato bodo na vrsti nove parlamentarne volitve. Predsednik parlamenta je povedal, da je moral predlagati Kristerssona za prekinitev blokade v parlamentu.

Na parlamentarnih volitvah 9. septembra nobeden od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssonove Zmerne stranke je osvojilo 143 mandatov. Levosredinski blok treh strank, ki ga vodi nekdanji premier Stefan Löfven, je dobil 144 sedežev. Skrajno desni Švedski demokrati so zasedli 62 poslanskih stolčkov, a so vse stranke zavrnile sodelovanje z njimi.

Švedsko za zdaj še vedno vodi vlada, ki opravlja tekoče posle, pod vodstvom vodje socialnih demokratov Stefana Löfvena, ki konec septembra v parlamentu ni dobil zaupnice za vodenje nove vlade.

Nov proračun onemogoča izdatke
Dlje, kot bo na Švedskem trajal politični zastoj, več bo negativnih učinkov. V četrtek bo izvršna ministrica za finance Magdalena Andersson predstavila nov proračun, ki bo zamrznil nove izdatke in prizadel predvsem lokalne oblasti.