Švedski premier Stefan Löfven se poslavlja po nezaupnici. Foto: Reuters
Švedski premier Stefan Löfven se poslavlja po nezaupnici. Foto: Reuters

Levosredinski blok Löfvenovih socialdemokratov, Levice in Zelenih je na volitvah prejel 144 sedežev, desnosredinski blok pod vodstvom Zmerne stranke pa 143 sedežev. Na tretje mesto se je z 62 sedeži uvrstila protiimigrantska stranka Švedski demokrati, ki je tako prvič dobila pomembnejšo vlogo na švedskem političnem prizorišču.

Prav Švedski demokrati so podprli nezaupnico Löfvenu, premierju od leta 2014. 204 poslanci so glasovali proti njemu, 142 poslancev ga je podprlo, poroča BBC. Löfven je tudi po nezaupnici zatrdil, da bo poskusil vzpostaviti novo vlado. Desnosredinski blok je posvaril pred zanašanjem na podporo Švedskih demokratov – "stranke, ki so jo ustanovili nacisti".

Predsednik parlamenta, v ponedeljek je to postal Andreas Norlen iz Zmerne stranke, bo zdaj predlagal novega premierja. Po pričakovanjih naj bi predlagal vodjo desnega bloka in Zmerne stranke Ulfa Kristerssona.

Nadaljevanje politične negotovosti
Politična negotovost na Švedskem se tako nadaljuje. Löfvenova stranka je namreč napovedala, da ne bo podprla manjšinske desnosredinske vlade. Medtem sta dve izmed štirih strank v desnosredinskem bloku izrazili nestrinjanje s povezovanjem s Švedskimi demokrati, v tem primeru sta napovedali izstop iz koalicije. Če spodletijo štirje poskusi sestavljanja vlade, bodo razpisane nove volitve, kar se na Švedskem ni zgodilo še nikoli.