Kaotični prizori iz Aten. Foto: Reuters
Kaotični prizori iz Aten. Foto: Reuters

Protestniki so na osrednjem atenskem trgu Sintagma pred parlamentom vihteli grške zastave in vzklikali "Politiki – izdajalci" ter "Makedonija je grška". V Atene so z več kot 320 avtobusi, trajekti in letali prispeli iz vseh delov države, med njimi največ iz severnega dela Grčije.

Po navedbah policije se je v središču Aten zbralo 100.000 ljudi, organizatorji pa ocenjujejo, da je bilo protestnikov okoli 150.000. Lani se je podobnih protestov udeležilo okoli 140.000 ljudi.

Na protestih so izbruhnili spopadi med policijo in okoli stotimi desničarskimi skrajneži, ki so skušali vdreti na območje parlamenta in v policiste metali kamenje in druge predmete. Policija je odgovorila z gumijevkami in solzivcem.

Glede na ankete spremembi imena v Severna Makedonija nasprotuje 70 odstotkov Grkov. Foto: Reuters
Glede na ankete spremembi imena v Severna Makedonija nasprotuje 70 odstotkov Grkov. Foto: Reuters

Zaradi nevarnosti izgredov so oblasti močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost je skrbelo okoli 2.000 policistov, v zraku so bili tudi brezpilotni letalniki in helikopterji. Središče Aten je bilo zaprto za promet, zaprte so bile tudi nekatere postaje podzemne železnice.

Številni Grki proti imenu

Ker je Makedonija tudi ime pokrajine na severu Grčije, številni Grki nasprotujejo temu, da bi se severna soseda imenovala podobno. Glede na javnomnenjske ankete spremembi imena v Severna Makedonija nasprotuje 70 odstotkov Grkov.

Številni se bojijo, da bi sosednja država s podobnim imenom v prihodnje lahko zahtevala zase njihovo severno pokrajino Makedonija ali se polastila helenske kulturne dediščine.

Sporazum o imenu, ki so ga Skopje in Atene dosegli junija lani, je po 13 letih zastoja zaradi blokade Grčije zaradi imena severne sosede odprl pot Makedoniji v EU in Nato.

Makedonski parlament je 11. januarja v skladu s sporazumom sprejel spremembe ustave, s katerimi se bo ime države spremenilo v Severna Makedonija, ko bo Grčija izpolnila svoj del sporazuma.

Grški parlament bo po napovedih v ponedeljek začel razpravo o ratifikaciji prespanskega sporazuma o imenu Makedonije, ratificirali pa naj bi ga konec prihodnjega tedna.

V Atenah hudi protesti zaradi Makedonije