Protestniki zahtevajo prepoved sečnje v pragozdu in opuščanje premoga. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo prepoved sečnje v pragozdu in opuščanje premoga. Foto: EPA
Hambach
Gozd Hambach, zbirališče protestnikov in za njimi RWE-jev premogovnik. Foto: Reuters
Hambach
Septembra je policija izvajala obsežno akcijo izgona aktivistov, ki v gozdu bivajo že več let. Foto: Reuters

Sodišče v Aachnu je v petek preklicalo prepoved demonstracij, ki je bila v veljavi zaradi varnostnih razlogov. Že v soboto zjutraj se je ob strogem varovanju v gozdu Hambach zbralo več sto protestnikov, skupno pa jih pričakujejo okoli 20.000, poroča nemški časnik Deutsche Welle.

Protestniki so pozdravili odločitev višjega upravnega sodišča v Münstru, ki je odredilo začasno prepoved sečnje v pragozdu – dokler se ne razsodi o pritožbi, s katero želi okoljska skupina BUND trajno zaščiti pragozd Hambach.

RWE želi širiti rudnik
Nemški energetski gigant RWE je po prvotnih načrtih nameraval posekati polovico 85 kvadratnih kilometrov velikega gozda, da bi pridobil prostor za širitev že obstoječega rudnika lignita na območju.

Protestniki trdijo, da je širitev rudnika premoga v času, ko Nemčija prehaja na okolju prijaznejša goriva, nepotrebna. Nemška "premogovna komisija" medtem razpravlja o strategiji opuščanja rabe premoga v Nemčiji.

Okoljske organizacije za protesti medtem poudarjajo, da ne gre le za ohranjanje gozda, temveč za "vprašanje, ali lahko preprečimo ekološko samouničenje človeštva," kot meni Michael Müller iz organizacije NaturFreunde Deutschland.

Izselitev dolgoletnih aktivistov
Nemška policija je sicer septembra pričela operacijo za izgon aktivistov iz Hambacha, v sklopu katere so iz gozda odstranili več deset hišic na drevesih. Nekateri aktivisti v gozdu bivajo že šest let, v tem času pa so v Hambachu ustvarili okolju prijazen kamp ter vsako nedeljo organizirajo pohod, s katerim protestirajo proti sečnji RWE-ja.