Policija je Marka Đurića po aretaciji odpeljala v Prištino, kjer se je pojavil pred sodnikom za prekrške. V večernih urah so ga nato izgnali s Kosova. Foto: EPA
Policija je Marka Đurića po aretaciji odpeljala v Prištino, kjer se je pojavil pred sodnikom za prekrške. V večernih urah so ga nato izgnali s Kosova. Foto: EPA
Aleksandar Vučić je zatrdil, da je Srbija spoštovala vse postopke in da so bile vse pristojne institucije Kosova pravočasno obveščene o obisku. Foto: EPA
Po besedah Hashima Thaci je bil vstop Marka Đukića na Kosovo nezakonit. Foto: EPA
Napeto na severu Kosova

V Beogradu sta se zvečer nenapovedano sešla srbski predsednik Aleksandar Vučić in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. V pogovoru je Mogherinijeva izrazila obžalovanje zaradi ponedeljkovih dogodkov na Kosovu in zatrdila, da "kar se je zgodilo včeraj, se ne sme več ponoviti".

Vučić je sejo Sveta nacionalne varnosti, ki bi prvotno morala biti v torek, sklical že dan prej. Kot piše N1 TV, je aretacijo označil za "brutalno provokacijo, brezumno in najtežje kaznivo dejanje, ki so ga prištinski organi naredili na Kosovu". Dodal je, da bodo odgovarjali vsi, ki so sodelovali pri – kot je označil aretacijo –"ugrabitvi Đurića", vključno z dvema osebama srbske nacionalnosti.

Srbski predsednik je medtem trdil, da je bila ta provokacija storjena ob očitni podpori nekaterih evropskih in drugih držav ter Eulexa. Policiste, kot je dejal, neobstoječe države Kosovo je označil za teroriste, ki so "želeli pokazati svojo moč", za Đurića pa je dodal, da je bil tam v skladu z dogovori. Vučić je zatrdil, da je Srbija spoštovala vse postopke in da so bile vse pristojne institucije Kosova pravočasno obveščene o obisku Đurića in generalnega sekretarja srbskega predsednika Nikole Selakovića.

"Pozivam jih, naj bodo mirni in brezskrbni, ker jim albanski teroristi ne morejo nič. Ne oni ne nalogodajalci z zahoda. To sem brez dvoma povedal tudi našim partnerjem na Zahodu. Srbija ne bo nikomur nikoli grozila. Srbija je doživela številna ponižanja, jih preživela, a ne bo nikomur nikoli pustila, da bi uničil njen narod," je Vučić sporočil Srbom na Kosovu.

Podobno je v prvem odzivu na dogodke danes dejal tudi Đurić. Kot je dejal, so "albanski separatisti v Prištini ob podpori mednarodnih zahodnih krogov, ki podpirajo samooklicano neodvisnost Kosova", v ponedeljek napadli srbski narod na severu Kosova s ciljem, da ga zasedejo z nasiljem in zastraševanjem. Dejal je, da so ga kosovski policisti tepli in mu grozili, da pa je zdaj dobro.

Direktor kliničnega centra v Mitrovici Milan Ivanović je medtem povedal, da je bilo v posredovanju policije ranjenih 32 ljudi, med njimi pet huje. 17 ljudi so v bolnišnici oskrbeli zaradi solzivca, so pa bile tudi hujše poškodbe zaradi udarcev s cevmi in puškinimi kopiti.

Thaci: Đurić je na Kosovo prišel nezakonito
Odzval se je tudi predsednik Kosova Hashim Thaci, ki je pozval k mirnosti in poudaril, da je policija ravnala v skladu z zakonom, s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo varovanja javnega reda in miru na Kosovu, saj je po njegovih besedah Đurić na Kosovo prišel nezakonito. Thaci je dodal, da ta primer ne bi smel ogroziti dialoga med Prištino in Beogradom, vseh prizadevanj za normalizacijo odnosov, prizadevanj za dobre sosedske odnose in spravo med državama. V telefonskem pogovoru je visoki zunanjepolitični predstavnici Evropske unije Federici Mogherini po aretaciji Đurića dejal, da je pozval državljane Kosova k ohranitvi miru in osredotočenju na prihodnost.

Federica Mogherini, ki je že v ponedeljek zvečer govorila tako s Thacijem kot Vučićem, je po pozivu, da je treba umiriti razmere in ohraniti dialog, v torek popoldne nenapovedano odpotovala v Beograd na srečanje z Vučićem.

Kot poroča RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin, je noč na Kosovu minila mirno. Kosovska policija je ob uporabi solzivca in dimnih bomb v ponedeljek aretirala Đurića in ga nato izgnala v Srbijo. Kosovske oblasti so mu že prej prepovedale vstop na Kosovo, a se je vodja srbskega urada za Kosovo kljub temu udeležil prireditve v Kosovski Mitrovici. Aretacija se je dogajala pred televizijskimi kamerami. Oboroženi policisti so s "šok granatami" razgnali prisotne, vdrli v dvorano, kjer je potekal t. i. srbski notranji dialog o prihodnosti Kosova. Kljub velikemu odporu so policijske enote izvršile odločitev pristojnih kosovskih institucij in vlade ter aretirale Đurića. Zaradi prepovedi prihoda na Kosovo, ki ga je izdala vlada, so ga izgnali z ozemlja Kosova, je sporočil predstavnik kosovske policije.

Srbska lista potrdila izstop iz vlade
Ob akciji se je v Kosovski Mitrovici oglasil alarm za preplah. Generalnega sekretarja srbskega predsednika Selakovića, ki je bil ob Đuriću, pa niso aretirali. "Marka so namerno privedli, ugrabili in ga poskušali ponižati. Njega, Srbijo in srbsko pogajalsko pozicijo," je po aretaciji Đurića povedal Selaković.

Srbska lista, predstavniki Srbov na Kosovu, je danes potrdila odhod iz kosovske vlade, kar bi lahko pomenilo tudi njen padec. Predsednik Srbske liste Goran Rakić je novico o izstopu potrdil po pogovorih z Vučićem. Stranka ima v kosovskem parlamentu 10 poslancev, v kosovski vladi pa tri minister in namestnika premierja. Deset večinsko srbskih občin na Kosovu pa bo 20. aprila vzpostavilo skupnost srbskih občin, kot to določa bruseljski sporazum, je še napovedal.

Povedal je, da se Vučić strinja z njihovimi stališči in da jim je ponovil, da Srbija ne bo dovolila nove Nevihte ali Bliska, vojaških operacij hrvaške vojske med vojno na Hrvaškem proti upornim krajinskim Srbom, s katerima je Zagreb leta 1995 osvobodil svoja ozemlja, a tudi privedel do odhoda več deset tisoč Srbov.

Srbi s severa Kosova medtem danes nadaljujejo blokado ceste med Zvečani in Mitrovico v kraju Rudare, ki so jo vzpostavili po ponedeljkovem incidentu v Mitrovici, poroča Tanjug.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se zaostrile po srečanju Vučića in Thacija prejšnji teden v Bruslju, po katerem je srbski predsednik opozoril, da Priština po petih letih še vedno ni izpolnila zaveze iz bruseljskega sporazuma o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin.



Napeto na severu Kosova