Vučić je v Kosovski Mitrovici dejal, da rešitve ni na vidiku, vendar moli, da jo bodo našli v
Vučić je v Kosovski Mitrovici dejal, da rešitve ni na vidiku, vendar moli, da jo bodo našli v "naslednjih desetih ali dvajsetih letih". Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Vučić je na dvodnevnem obisku Kosova, katerega državnosti Srbija ne priznava. Foto: EPA
Vučićev obisk
Vučićev obisk spremljajo zapleti in protesti. Foto: EPA

Kot je dejal Vučić, si želi zgolj kompromis, s katerim bi zagotovili večje pravice za kosovske Srbe. "Srbija nima nikakršnega načrta rešitve za Kosovo in niti ni blizu njega," je dejal.

"To je notorična laž in naj nikomur od nas ne pade na pamet sodelovati v takšnem poslu, vse, kar si želimo, je zagotoviti večje pravice za vas," je sporočil zbranim kosovskim Srbom v pretežno srbskem severnem delu mesta.

Kot je dejal, rešitve ni na vidiku, vendar moli, da jo bodo našli v "naslednjih desetih ali dvajsetih letih". Dodal je, da bo takrat, ko bo lahko kaj sporočil o dogovoru, to sporočil v Kosovski Mitrovici, ne v Beogradu, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Prav tako je zatrdil, da si ne želi spreminjanja meja, temveč večje pravice za kosovske Srbe. "Želimo vam zagotoviti vse pravice, ki vam pripadajo. Želim, da imate pravico do življenja, svobode, dela, učenja, gibanja. Zaradi teh pravic želimo skleniti kompromis," je poudaril.

Vučić Srbom: Nihče vam ne sme groziti
Zagotovil je, da ne bo okleval pri zaščiti srbskega naroda, če bo v katerem koli delu Kosova napaden. "Vsem, ki mislijo, da lahko srbskemu narodu grozijo, da lahko jemljejo tisto, kar je naše, sporočam, da Srbija tega ne bo nikomur in nikoli dovolila," je dodal.

Srbski predsednik je v soboto obiskal kraj Zubin Potok in območje akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom, ki si ga lastita obe državi. Udeležil se je tudi poslovnega foruma v kraju Leposavić in se sešel s političnimi predstavniki kosovskih Srbov.

Onemogočen obisk vasi
Danes je imel namen obiskati nekaj krajev v osrednjem delu Kosova, obisk v vasi Banje, kjer je med večinskim albanskim prebivalstvom tudi 300 srbskih gospodinjstev, pa so mu preprečili veterani Osvobodilne vojske Kosova, ki so dostopne poti do zaselka zaprli z barikadami.

Kosovske oblasti so se iz varnostnih razlogov odločile odpovedati obisk. Vučić se je kljub napetim razmeram odpravil proti tej vasi južno od reke Ibar, vendar ga je na poti ustavila kosovska policija. Nato se je s tamkajšnjimi srbskimi prebivalci slišal po telefonu.

Po poročanju srbskih medijev je več sto veteranov Osvobodilne vojske Kosova blokiralo ceste z gradbenimi stroji, tovornjaki, podrtimi drevesi in skalami. Protestniki so zažigali avtomobilske pnevmatike, slišati naj bi bilo tudi strele iz orožja.

Vučić je na novico o blokadah dejal, da je treba stvari reševati z besedami in pametjo, ne pa z orožjem. Ob tem je zatrdil, da si bo še močneje prizadeval za mir in zaščito Srbov na Kosovu.

Srbska javna radiotelevizija RTS je poročala, da so ceste proti Banjam zaprte na petih mestih in da za protesti stoji predsednik kosovske skupščine Kadri Veseli.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je sporočil, da sta na preizkušnji mednarodna misija Kfor in kosovska policija, ki da morata zaščititi srbskega predsednika med obiskom na Kosovu.

Vučić nagovoril množico v Kosovski Mitrovici
Vučić nagovoril množico v Kosovski Mitrovici