Makedonski premier Zaev zdaj od Grčije pričakuje ratifikacijo sporazuma. Foto: Reuters
Makedonski premier Zaev zdaj od Grčije pričakuje ratifikacijo sporazuma. Foto: Reuters

"Naš parlament je našel moč, a ni bilo lahko. Prepričan sem, da bo tudi grški parlament našel moč za odločitev," je dejal Zaev dan po tem, ko je v skladu s sporazumom parlament v Skopju potrdil spremembe ustave.

Te so bile potrebne zaradi spremembe imena države v skladu s sporazumom v Severno Makedonijo. Sporazum bo postal veljaven, ko ga bo ratificiral grški parlament.

Zaev, ki je vodenje vlade prevzel maja 2017, tako zdaj čaka na grškega kolega Aleksisa Ciprasa, da izpolni svoj del obveznosti iz sporazuma, ki sta ga sklenila junija lani.

Cipras je napovedal, da bo glasovanje o sporazumu, če bo vse v redu, v parlamentu potekalo v desetih dneh. Ob tem je pričakovati težave, tudi zato, ker sporazuma ne podpira stranka Anel, desničarska koalicijska partnerica Sirize grškega premierja. Grčija naj bi v skladu s sporazumom po njegovi uveljavitvi nato odpravila ovire za članstvo Makedonije v Natu in EU-ju.

Zaev: Sporazum ima zgodovinski pomen

Zaev je na današnji novinarski konferenci v Skopju izrazil prepričanje, da bodo skupaj s prijateljico Grčijo zavrnili izolacijo in nerazumevanje in da bodo grški poslanci "prepoznali zgodovinski pomen sporazuma", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedal je, da bodo v uradnem listu ustavna dopolnila verjetno objavili že danes, nato pa bo zunanje ministrstvo Atene prihodnji teden seznanilo s končanjem postopka ustavnih sprememb v Makedoniji. "Nato bodo Atene začele proces ratifikacije sporazuma in protokola o članstvu Makedonije v Natu. Zatem bo sporazum začel veljati," je dodal.

Pojasnil je še, da podpis predsednika države Gjorga Ivanova za uveljavitev ustavnih sprememb ni potreben. Ivanov sporazumu namreč nasprotuje.

Opozicijski VMRO-DPMNE nasprotuje sporazumu z Grčijo. Foto: Reuters
Opozicijski VMRO-DPMNE nasprotuje sporazumu z Grčijo. Foto: Reuters

Opozicija zahteva predčasne volitve

Poslanci in poslanke opozicijskega VMRO-DPMNE-ja, ki nasprotuje sporazumu, so v petek bojkotirali glasovanje v parlamentu. Stranka je sicer v prejšnjih mesecih doživela odhod več poslancev prav zaradi nestrinjanja z nasprotovanjem sporazumu in je oslabljena, poroča AFP.

"VMRO-DPMNE zahteva razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev, skupaj s predsedniškimi, ki naj bi bile predvidoma spomladi," je dejal vodja do lani vladajoče stranke Hristijan Mickoski.

Meni, da bo konservativna stranka, ki je pred nastopom vlade socialdemokrata Zorana Zaeva vlado vodila več kot deset let, na volitvah zmagala. "Narod se bo izrekel, kakšno Makedonijo želi. Severno Makedonijo, ki je ponižana in zavita v črnino, ali ponosno, napredno in spoštovano Makedonijo," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal v parlamentu po potrditvi spremembe ustave.

Poudaril je, da so bile ustavne spremembe izglasovane v nasprotju z ustavo z uporabo nasilja, groženj in izsiljevanj. Podporo ustavnim spremembam je označil za izdajo. Zagotovil je, da bodo storili vse za popravo te krivice, a o konkretnih ukrepih ni govoril, poroča makedonska televizija Telma.

Zaev do podpore z dogovorom z albansko stranko

Glasovanje o sporazumu je potekalo šele po tem, ko je Zaev po dveh dneh pogovorov z majhno opozicijsko albansko stranko Besa dosegel dogovor glede njenih zahtev. Stranka je podporo pogojevala z vrsto zahtev, ki naj bi potrdile večetnični značaj države.

Ena izmed zahtev je bila tista o izbrisu zapisa iz ustave, da so državljani Republike Severne Makedonije Makedonci. Glede tega so našli kompromis in vlada se je zavezala, da bo na vprašanja odgovorila z dodatnimi zakoni, tudi o osebnih izkaznicah.