V primerjavi s prejšnjo tovrstno raziskavo, izvedeno novembra 2011, je sicer med Nemci in Francozi zaznati nekaj več popustljivosti. Novembra je bilo namreč izključitvi Grčije iz evrskega območja naklonjenih 81 odstotkov Nemcev in 73 odstotkov Francozov. Foto: EPA
V primerjavi s prejšnjo tovrstno raziskavo, izvedeno novembra 2011, je sicer med Nemci in Francozi zaznati nekaj več popustljivosti. Novembra je bilo namreč izključitvi Grčije iz evrskega območja naklonjenih 81 odstotkov Nemcev in 73 odstotkov Francozov. Foto: EPA
Antonis Samaras
Samaras je kot novi grški premier prisegel v sredo, potem ko je njegova Nova demokracija na nedeljskih predčasnih volitvah dobila največ glasov. Samo dva dni pozneje pa se je Samaras že znašel v bolnišnici zaradi težav z očesom. Foto: EPA

Denar, posojen Grčiji, je izgubljen denar, saj ga Atene nikoli ne bodo mogle odplačati, meni 85 odstotkov Francozov, 84 odstotkov Nemcev, 72 odstotkov Špancev in 65 odstotkov Italijanov.

Enako črnogledi so bili sodelujoči v raziskavi glede težav, ki bodo evrsko območje doletele, če Evropa ne bo zmogla rešiti vprašanja velikega grškega dolga. 84 odstotkov Francozov, 76 odstotkov Nemcev, 90 odstotkov Špancev in 88 odstotkov Italijanov namreč meni, da se bodo v tem primeru težave za Evropo "nevarno povečale".

Samaras ne more v Bruselj
Novi grški premier Antonis Samaras se ne bo udeležil vrha Evropske unije v Bruslju, saj še vedno okreva po sobotni operaciji očesa. Kirurg je Samarasu strogo prepovedal vsakršno potovanje. Za popolno okrevanje naj bi potreboval več dni ali celo tednov, zato njegov odhod v Bruselj ni mogoč.
Novi grški finančni minister Vasilis Rapanos za zdaj prav tako ostaja v bolnišnici, kamor so ga v petek prepeljali zaradi hudih bolečin v trebuhu, slabosti in omedlevice.

Brez pomoči EU-ja Grčiji ne bo uspelo
Da bo Grčiji z lastnim trudom in s pomočjo Evropske unije uspelo zmanjšati dolg in proračunski primanjkljaj, meni le 39 odstotkov Francozov, 27 odstotkov Nemcev in 44 odstotkov Špancev. Nekoliko bolj optimistični so le Italijani. V možnost pozitivnega razpleta jih verjame 56 odstotkov.

Če Grčiji ne uspe zmanjšati dolga, njeno izključitev iz evrskega območja podpira skoraj 80 odstotkov Nemcev, naklonjeni pa sta ji tudi dve tretjini Francozov in približno polovica Špancev ter Italijanov.

39 odstotkov Nemcev bi se odpovedalo evru
Popolnoma drugače so vprašani gledali na možnost izstopa svojih držav iz evrskega območja. Tej je bilo naklonjenih samo 26 odstotkov Francozov, 25 odstotkov Špancev, 28 odstotkov Italijanov in 39 odstotkov Nemcev.

Raziskavo, ki je potekala med 18. in 21. junijem in je zajela približno tisoč oseb v vsaki izmed sodelujočih držav, je pripravil evropski inštitut za javnomnenjske raziskave Ifop-Fiducial. V nedeljskih izdajah so izide raziskave objavili francoski časnik Le Journal de Dimanche, španski ABC, nemški Bild am Sonntag in italijanski Corriere della Sera.