Evropsko sodišče je odločilo, da ima obraz veliko vlogo pri socialni interakciji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Evropsko sodišče je odločilo, da ima obraz veliko vlogo pri socialni interakciji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Francija ni kršila pravice do svobodnega izražanja vere

Francija ima največjo muslimansko manjšino v Evropi, po nekaterih ocenah naj bi v Franciji živelo pet milijonov muslimanov, in nekatere najstrožje zakone, ki urejajo vprašanje veroizpovedi. Oblačila, ki popolnoma prekrivajo telo, pa naj bi nosilo okoli 2.000 žensk.

Zakon o prepovedi zakrivanja obraza, kot se v Franciji uradno imenuje zakon, je bil prvi tovrstni v Evropi. Sprejet je bil leta 2010 v času predsedovanja konservativnega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Zakon sicer ne omenja islama, ga je pa takratna vlada predstavljala kot ukrep za zaščito muslimanskih žensk pred siljenjem k pokrivanju obraza s pokrivali, kot sta burka ali nikab.

Poleg prepovedi nošenja burk (muslimansko žensko oblačilo, pri katerem ima ženska prekrito celotno telo, tudi oči, ki jih zakriva gosto pletena tančica) in nikaba (ženska ima pokrito celotno telo, oči so vidne), za kršilke predvideva denarno kazen v znesku 150 evrov.

Na pritožbo 24-letne Francozinje, ki je trdila, da ji zakon krši njeno svobodo do izražanja veroizpovedi, je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu odgovorilo, da "ima obraz pomembno vlogo pri socialni interakciji". Pritožbo je vložila že leta 2011, pri tem pa je trdila, da je k nošenju nikaba ni prisilila njena družina, temveč kot muslimanka tako izraža svojo versko svobodo.

Evropsko sodišče je v preteklosti še enkrat odločilo v prid sekularnosti v Franciji, in sicer ko je odobrilo vladno prepoved nošenja naglavnih rut v šolo. Sicer pa je prepoved zakrivanja obraza na javnih mestih sprejela tudi Barcelona ter nekatera mesta v Italiji.

Francija ni kršila pravice do svobodnega izražanja vere