Slogan AfD-ja je bil 'Pogum za resnico'. Foto: Reuters
Slogan AfD-ja je bil 'Pogum za resnico'. Foto: Reuters

Po izidih vzporednih volitev nemške televizije ARD so zmagovalci volitev vladajoči Krščanskodemokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel in socialdemokratska SPD. V deželi Turingija je CDU osvojila 34 odstotkov glasov. V Brandenburgu, ki obdaja Berlin, pa so zmagali socialdemokrati z 32,5 odstotka glasov.

Uspehi stranke Alternativa za Nemčijo, ki nasprotuje evru, škodujejo Merklovi, ki ji je po prihodu na oblast leta 2005 uspelo združiti desnosredinske volivce. Največ volivcev AfD-ja je prav nekdanjih volivcev CDU-ja.

AfD so ustanovili šele lani. Na splošnih zveznih volitvah ni osvojila nobenega sedeža v parlamentu, a je nato letos s sedmimi odstotki na majskih volitvah v Evropski parlament dosegla prvi uspeh. Prejšnji mesec je na deželnih volitvah na Saškem dobila deset odstotkov glasov.

Zdaj naj bi po izidih vzporednih volitev v Turingiji dosegla deset odstotkov, v Brandenburgu pa 12 odstotkov glasov. Uradni izidi naj bi bili pozneje.

AfD temelji na zahtevah po izstopu Nemčije iz evrskega območja in promociji "družinskih vrednot" ter koketira s populističnimi stališči pri vprašanjih priseljevanja in javnega reda. Predsednik stranke Bernd Lucke je dejal, da jim bosta dobra izida še v dveh deželah dala nov veter v jadra. "Ne bomo obstali in čakali, da nas drugi skušajo očrniti."

Turingijo in Brandenburg zdaj čakajo pogajanja za oblikovanje nove zakonodajne večine. Do zdaj je v Turingiji vladala koalicija CDU-ja in SPD-ja, v Brandenburgu pa koalicija SPD-ja in Levice.