Svet
Facebook
Nove smernice delovanja naj bi predvidevale, da bo vsako politično sporočilo nosilo oznako "politični oglas" in ime osebe ali organizacije, ki plačuje zanj. Foto: EPA

Dodaj v

Facebook naj bi preverjal identiteto naročnikov političnih oglasov

Zuckerberg napoveduje ukrepe zoper zlorabo platforme v politične namene
7. april 2018 ob 14:48
Washington - MMC RTV SLO, STA

Družba Facebook je po razkritju o množični zlorabi podatkov njenih uporabnikov pred volitvami v ZDA leta 2016 sporočila, da bo preverjala identiteto naročnikov političnih oglasov.

Za vsak politični oglas na njihovi platformi naj bi Facebook zahteval podatke, kdo je njegov plačnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove smernice delovanja naj bi tako predvidevale, da bo vsako politično sporočilo nosilo oznako "politični oglas" in ime osebe ali organizacije, ki plačuje zanj. Naročniki bodo morali razkriti svojo identiteto in lokacijo.

"Ti ukrepi sami po sebi ne bodo ustavili vseh poskusov izigravanja sistema. Bodo pa močno otežili poskuse, da bi se ponovilo, kar so Rusi naredili med volitvami 2016 z uporabo lažnih profilov in strani za oglaševanje," je prek svojega računa na Facebooku sporočil ustanovitelj in glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

V ločenem uradnem sporočilu iz njegovega podjetja so navedli, da bodo spremembe izboljšale transparentnost in verodostojnost omrežja. "Verjamemo, da ko boš obiskal stran in videl oglas na Facebooku, boš takoj vedel, od kod ta prihaja," so zapisali. "Oglaševalci ne bodo smeli objavljati političnih oglasov, ne da bi prej dobili dovoljenje za to," so še dodali.

Nov način delovanja naj bi začel veljati še letos, pred delnimi kongresnimi volitvami novembra v ZDA. V ta namen bodo po besedah Zuckerberga morali "najeti več tisoč dodatnih ljudi".

Zlorabljeni podatki milijonov uporabnikov
Facebook se je znašel pod udarom kritik, ko je soustanovitelj podjetja Cambridge Analytica, ki se ukvarja z obdelavo podatkov, novinarju pod krinko razkril, da so informacije o več milijonih uporabnikov Facebooka prevzeli brez njihovega soglasja in jih nato uporabili v predvolilni kampanji za ameriške predsedniške volitve in britanski referendum o izstopu iz EU-ja.

Facebook je v sredo ocenil, da je britanski Cambridge Analytica prišel do podatkov okoli 87 milijonov njegovih uporabnikov. Po ocenah Evropske komisije naj bi bilo med njimi do 2,7 milijona prebivalcev EU-ja.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
J@st
# 07.04.2018 ob 15:21
Facebook se je znašel pod udarom kritik, ko je soustanovitelj podjetja Cambridge Analytica, ki se ukvarja z obdelavo podatkov, novinarju pod krinko razkril, da so informacije o več milijonih uporabnikov Facebooka prevzeli brez njihovega soglasja in jih nato uporabili v predvolilni kampanji za ameriške predsedniške volitve in britanski referendum o izstopu iz EU-ja.
----------------------
Cambridge Analytica je britansko podjetje. A sankcije za vmešavanje v volitve in Brexit nabijajo rusom.
Čisto zmećani so.
SF-SN
# 07.04.2018 ob 15:12
Haha in kaj, sedaj naj mu naj pa kar zaupamo na besedo?
Ker naj bi za nekaj 10 tisoč oglasov, večina tudi po volitvah, vplivalo na rezultat.
Še posebej, ker SuperPaci porabijo več 10 miljonov za oglase na Facebooku
RYAN
# 07.04.2018 ob 15:00
a je kaj čudnega
HOR
# 07.04.2018 ob 16:26
Facebook je itak samopostrežna mašina kavbojskih obveščevalnih služb...
drugo mnenje
# 07.04.2018 ob 15:25
Rusi naredili? sem mislil da je problem v neki angleški firmi... c c c
hafiks
# 07.04.2018 ob 15:09
Cim prej na zacnejo preverjat, da se odkrije kdo na slo sceni blati vse po vrsti.
Gledam da je JJ udaril po vseh.
Bakatigauturi
# 07.04.2018 ob 16:19
metoo
Snorky
# 07.04.2018 ob 15:22
Vprasanje za strokovnjake! Ali bo to res pomagalo pri preprecevanju pretoka dezinformacij po spletu? Drugo, kar me zanima, zakaj se o tem ubdamo. A ne bi bilo najbolj pametno, da se zacnejo druzbena omrezja bojkotirati. Mogoce je za neke zadeve druzbeni splet dober. No recimo 10%. Ostalih 90% nam unicuje zivljenja. Na svoje zadovoljstvo nimam FBja. Sicer sem ga imel do leta 2010. Potem pa izklop.In se pocutim SVOBODNO. Mi je pa smesno ko mi vsi tezijo: ti posljem na tvoj FB. In ko obrazlozim da nisem clan DISFUKCIONALNE druzine imenovane FB, me cudno gledajo. Ce ima clovek kaj komu za reci, naj uporabi navaden OLDTIME E NASLOV.
Radenm
# 07.04.2018 ob 17:20
"Preverjal identiteto"? Kaj, tak oglas se da naročiti anonimno, ali kdo tu koga farba??
richy
# 07.04.2018 ob 16:19
Ni samo JJ udaril po vsem, jaz imam polno tega na FB od ZL in nekaterih no name levih strank. Pa tudi JJ, da smo si na jasnem.
Kazalo