Primer, ki je razburil Indijo in svet, je razkril številne slabosti indijske družbe: zapostavljenost žensk, molk ob spolnem nasilju in zdaj tudi brezčutnost družbe. Foto: EPA
Primer, ki je razburil Indijo in svet, je razkril številne slabosti indijske družbe: zapostavljenost žensk, molk ob spolnem nasilju in zdaj tudi brezčutnost družbe. Foto: EPA
Protest proti nasilju nad ženskami v Indiji in vigilija v spomin umrle študetnke, ki je bila brutalno posiljena
Žrtvi sta na željo svojcev ostali anonimni. Dekle je zaradi hudih poškodb, nastalih ob posiljevanju s predmeti, umrla po dvotedenskem boju za življenje. Foto: Reuters

28-letni neimenovani moški, ki naj bi se februarja poročil z žrtvijo, je za televizijo Zee News spregovoril o dogodku, ki je ogorčil Indijo in sprožil val protestov in zahtev po ostrih kaznih proti spolnim prestopnikom.

Dve uri in pol najhujše more
Par je v nedeljo, 16. decembra, po koncu filma stopil na avtobus, nato pa se je njuno potovanje domov spremenilo v nočno moro. Šesterica moških ju je pretepla in oropala, dekle pa skupinsko posiljevala. Po večurni orgiji so nemočni par odvrgli v obcestni jarek v bližini letališča.

"Ko sva se vkrcala na avtobus, so naju napadalci za dve uri in pol vozili po mestu. Kričala sva, da bi naju ljudje slišali. Nato so ugasnili luči na avtobusu," je pripovedoval pretepeni moški, ki je bil večino napada v nezavesti, medtem ko je šesterica skupinsko posiljevala njegovo bodočo ženo.

Namesto pomoči birokratski prepir
Po fantovih besedah sta tam ležala tri četrt ure, preden je prišel prvi policijski kombi, nato pa so se policisti med seboj začeli prerekati, kam ju odpeljati in predvsem pod katero policijsko postajo naj vodijo postopek.

"Kričala sva na policiste: 'Dajte nama kakšna oblačila,' a so bili preveč zaposleni z odločitvijo, pod katero policijsko postajo naj vodijo najin primer," je dejal moški v hindiju, ob čemer je bila njegova podoba zakrita, saj se družina žrtev ne želi izpostavljati javnosti.

"Nihče ni ustavil, nihče ni pomagal"
Fant umrle študentke je še pričal, da se pred prihodom policije nihče ni zmenil za njuni izmaličeni telesi. Rikše, pešci in avtomobili so hiteli mimo, ne da bi se ustavili in ponudili pomoč, kar je sicer v skladu z indijsko neslavno "tradicijo". "Nekaj ljudi se je zbralo okoli naju, toda nihče ni pomagal. Kričal sem na avtomobile, rikše, a nihče ni ustavil," je skrušeno pripovedoval moški, ki se je premikal z berglami.

Delhijska policija zatrjuje, da je na podlagi GPS-izpiskov razvidno, da je prva patrulja na kraj dogodka prišla 4 minute po dogodku, moški in ženska pa sta bila v bolnišnici čez 20 minut.

Posilstvo in smrt dekleta sta razburkala Indijo, kjer zdaj spolno nasilje ni več tabu. Pripravlja se nova zakonodaja, na tapeti sta nesposobnost in podkupljivost policije, predvsem pa Indija noče več biti dežela zatiranih in zapostavljenih žensk, ki jih lahko posiljujejo.