ZDA so pred dnevi zagotovile, da Snowdnu v domovini ne grozi smrtna kazen. Foto: EPA
ZDA so pred dnevi zagotovile, da Snowdnu v domovini ne grozi smrtna kazen. Foto: EPA
Snowdna nagovoril oče

"Zavrnil sem jih z besedami, da si želim izvedeti več o njihovih namenih," je dejal Lon Snowden, ki je prek ruske televizije tudi nagovoril sina. Dejal mu je, da ga ne moti, da ostane v Rusiji, dokler je le varen.

"Najbolj si želim, da bi bil na varnem. Želim, da najdeš varno zavetje," je dejal starejši Snowden. "Edward, upam, da gledaš. Tvoja družina je dobro. Radi te imamo. Upamo, da si zdrav, da si dobro, in upamo, da te čim prej vidimo. A najbolj želim, da si na varnem," je dejal. Sina je opisal kot "pravega domoljuba, ki je Ameriko naredil bolj demokratično".

"Tudi sam bi ostal v Rusiji"
Lon Snowden je povedal, da bi sam, če bi bil na sinovem mestu, ostal v Rusiji. Ob tem se je zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je sinu zagotovil zaščito pred ameriškimi oblastmi. Rusija je s tem po njegovem mnenju pokazala svojo moč v odnosu do ZDA. Snowdnov oče je dodal še, da je na sina ponosen. Želi si, da bi se Edward nekoč vrnil domov, ob tem pa je dodal, da so dogodki zadnjih tednov pokazali, da mu v ZDA ni zagotovljeno pošteno sojenje.

Lon Snowden je še obžaloval, da s sinom nima nobenega stika, zato ga želi v kratkem obiskati v Moskvi. Meni, da mu bo pri tem pomagalo rusko veleposlaništvo v ZDA.

Negotova usoda
Edward Snowden še vedno ostaja na moskovskem letališču Šeremetjevu, kjer je pristal 23. junija. V Rusiji je zaprosil za začasni azil, ki ga je po enem mesecu tudi dobil. A čeprav ima listine, ki mu dopuščajo, da zapusti letališče in zakonito vstopi v Rusijo, se to v enem tednu še ni zgodilo. Sam bi si menda najbolj želel v kakšno izmed latinoameriških držav.

Kot je znano, ga ZDA iščejo, ker je razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom.

Snowdna nagovoril oče