FBI verjetno ne bo priznal svoje taktike. Foto: EPA
FBI verjetno ne bo priznal svoje taktike. Foto: EPA

"Daleč od tega, da bi ščitila Američane pred terorizmom. Politika zvezne policije je preusmerila pozornost od pregona dejanskih groženj. FBI je v določenih primerih ustvaril teroriste iz navadnih ljudi, ko jim je predlagal načrte za napade," je sporočil Human Rights Watch, ki je z univerzo Columbia pregledal 27 primerov pregona od preiskave do konca sojenja.

V študiji piše, da so posamezniki izrazili nestrinjanje z ameriško politiko oziroma rekli kaj napačnega, to pa je slišal policijski informator, ki si je želel odpustkov za svoja kriminalna dejanja. O tem je obvestil nadrejene, s pomočjo katerih je nato osumljenca prepričeval o potrebi po terorističnem napadu in mu celo zagotovil lažna sredstva za napad.

V trenutku, ko bi se moral namišljeni napad zgoditi, se je pojavila policija in aretirala posameznika, ki brez njene pomoči ne bi nikoli prišel od želje do možnosti za izvedbo napada. Sodišča so prijete posameznike kot po tekočem traku pošiljala v dolgoletni zapor, pri čemer so imela podporo ameriške javnosti, med katero še vedno vlada strah pred terorizmom.

Škandal pri dobavi orožja mafijcem
Kot piše v poročilu, ameriški organi pregona navedb zagotovo ne bodo komentirali. Je pa ameriški pravosodni minister Eric Holder že branil takšno taktiko, ki je po njegovem mnenju pomembna v boju proti terorizmu.

Holder je najprej zagovarjal tudi neslavno operacijo zveznih policistov, ki so mehiškim kartelom prodajali orožje, da bi temu orožju sledili in tako prišli do mafijskih šefov. Operacija se je končala klavrno, saj so se pripadniki kartelov z dobrim orožjem še bolj pobijali, škandal pa je izbruhnil, ko so s tem orožjem ubili ameriškega mejnega stražnika.

Med primeri ustvarjanja teroristov iz nič poročilo navaja štiri muslimane iz Newburgha v zvezni državi New York, ki so bili obsojeni načrtovanja napadov na sinagoge in vojaška oporišča. Celo sodnik, ki je obravnaval primer, je zapisal, da si je vlada zločin izmislila, priskrbela sredstva za izvedbo in odstranila vse ovire. "V procesu je iz butastega človeka naredila terorista," navaja sodnikove besede Human Rights Watch.