51-letni Robert Fico očitno ostaja na položaju predsednika vlade. Slovaška s 1. julijem prevzema predsedovanje EU-ju, zato je treba vlado oblikovati čim prej. Foto: Reuters
51-letni Robert Fico očitno ostaja na položaju predsednika vlade. Slovaška s 1. julijem prevzema predsedovanje EU-ju, zato je treba vlado oblikovati čim prej. Foto: Reuters

Ficova socialdemokratska stranka Smer naj bi novo, že tretjo vlado oblikovala skupaj z desno evroskeptično Slovaško narodno stranko (SNS), z liberalno stranko Siet in pa s stranko madžarske manjšine Most-Hid. Kot je dejal Fico, namerava koalicijski dogovor predsedniku države Andreju Kiski predložiti čim prej.

Koalicija ima 81 glasov v 150-članskem parlamentu
Koalicija bo imela v 150-članskem parlamentu večino 81 glasov, od tega Smer 49, SNS 15, Most-Hid deset in Siet sedem. Most-Hid ima sicer skupaj 11 poslancev in Siet deset, a so eden iz prve in kar trije iz druge stranke zavrnili vstop v koalicijo.

Smeri kot daleč najmočnejši koalicijski stranki bodo v skladu z dogovorom poleg položaja premierja pripadli še resorji za gospodarstvo, finance, zunanje in notranje zadeve, delo in socialo, zdravje in kulturo. SNS bo po poročanju AFP-ja prevzel ministrstvo za kmetijstvo, obrambo in šolstvo, Most-Hid bo dobil pravosodje in okolje, Siet pa promet.

V parlament se je prebilo osem strank
Na volitvah 5. marca se je sicer v slovaški parlament prebilo rekordnih osem strank, zaradi razpršenosti glasov pa ni bilo povsem jasno, ali bo komu uspelo oblikovati koalicijo ali pa bodo morda potrebne nove volitve.

Analitik: Koalicija "poroka iz koristoljubja"
Politični analitik Pavol Baboš je ocenil, da je napovedana koalicija predvsem "poroka iz koristoljubja", ki pa bo vseeno najverjetneje zdržala vsaj do konca slovaškega predsedovanja EU-ju. Slovaško predsedovanje EU-ju se začne 1. julija in traja do konca leta.