Warren Rodwell v spremstvu ameriških vojakov. Foto: EPA
Warren Rodwell v spremstvu ameriških vojakov. Foto: EPA

"Zdaj je v rokah policije v mestu Pagadian," je povedal poveljnik filipinske vojske Rainier Cruz. Pagadian je okoli sto kilometrov vzhodno od kraja Ipil, kjer je Rodwell živel s svojo filipinsko ženo. Na Filipine se je preselil iz Kitajske, kjer je delal kot učitelj.

Pripadniki skrajne skupine Abu Sajaf so Rodwella zajeli za talca 5. decembra 2011 in nato objavili najmanj štiri videoposnetke kot dokaz njegove ugrabitve. V enem izmed posnetkov so ugrabitelji zahtevali dva milijona ameriških dolarjev odkupnine.

Avstralski zunanji minister Bob Carr je potrdil, da je Rodwell na prostosti. "Filipinska vlada je v tem primeru igrala glavno vlogo in za to se ji zahvaljujem," je povedal. Za zdaj ni znano, ali je bila za talčevo svobodo plačana kakšna odkupnina.

Skupina Abu Sajaf je ena izmed številnih oboroženih islamskih skupin na jugu Filipinov. Ustanovljena je bila na začetku 90. let prejšnjega stoletja, sredstva pa naj bi dobivala tudi od teroristične mreže Al Kaida.

Skupina naj bi stala za vrsto smrtonosnih napadov in ugrabitev, katerih tarča so bili v večini primerov tujci, kristjani in ameriške sile, ki imajo na jugu Filipinov vojaško oporišče.