Francois Fillon se je zaradi obtožb o fiktivni zaposlitvi žene Penelope znašel pod velikim pritiskom. Fillon meni, da so afero zrežirali njegovi politični nasprotniki. Foto: Reuters
Francois Fillon se je zaradi obtožb o fiktivni zaposlitvi žene Penelope znašel pod velikim pritiskom. Fillon meni, da so afero zrežirali njegovi politični nasprotniki. Foto: Reuters
Uradna preiskava proti Fillonu

Fillon se je znašel pod hudim pritiskom zaradi domnevno fiktivne zaposlitve svoje soproge Penelope. Zaradi tega so proti njemu tudi uvedli uradno preiskavo, ki zajema sum poneverbe javnih sredstev in trgovanja z vplivom.

15. marca bo zaslišan
"Mojega odvetnika so obvestili, da me bodo preiskovalni sodniki 15. marca pozvali na zaslišanje,"
je na novinarski konferenci v Parizu dejal Fillon.

Naj odloči francosko ljudstvo
"Ne bom se predal, ne bom se umaknil, bojeval se bom do konca,"
je zatrdil Fillon in dodal, da bo odločitev "prepustil francoskemu ljudstvu". Po njegovih besedah morajo o prihodnjem predsedniku Francije odločiti splošne volitve.

Penelope Fillon naj bi zaslužila 900.000 evrov. Je delo opravila?
Penelope Fillon naj bi med letoma 1998 in 2012 zaslužila več kot 900.000 evrov kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije, pri čemer pa se postavlja vprašanje, ali je delo dejansko opravljala. Pozneje je prišlo na dan, da je Fillon tudi dvema od svojih otrok med letoma 2005 in 2007 plačal za odvetniške storitve 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta.

Fillon padel na tretje mesto
Fillon je pred razkritjem veljal za favorita predsedniških volitev, nato je v anketah zdrsnil na tretje mesto, za voditeljico skrajne desnice Marine Le Pen in neodvisnim kandidatom, sredinskim Emmanuelom Macronom. Glede na zadnje ankete je sicer ponovno pridobil nekoliko podpore.

Odhod pomembnega zaveznika
Fillonov tabor je dobil močen udarec z odhodom Bruna Le Maira, nekdanjega ministra za kmetijstvo in kandidata za položaj zunanjega ministra v primeru Fillonove zmage. Le Maire je obrazložil, da se od Fillona umika, ker ta ne bo odstopil od predsedniške kandidature. "Verjamem v spoštovanje danih obljub, to je ključno za kredibilnost politike," je povedal Le Maire in dodal, da se iz predvolilne kampanje umika v "skladu s svojimi prepričanji".

Prvi krog volitev naslednika predsednika Françoisa Hollanda bo 23. aprila, drugi krog pa 7. maja.

Uradna preiskava proti Fillonu