Niinistö je bil v svoji karieri že finančni minister, evropski poslanec in predsednik finskega parlamenta. Foto: EPA
Niinistö je bil v svoji karieri že finančni minister, evropski poslanec in predsednik finskega parlamenta. Foto: EPA
Pekka Haavisto skupaj s svojim partnerjem
Haavisto (desno) je že nekaj let v partnerski zvezi z Ekvadorcem Antoniom Floresom. Foto: Reuters
Mraz na Finskem
Na volilni dan na Finskem so temperature po vsej državi padle na minus 30 ali še nižje. Foto: Reuters

Konservativni Niinistö in liberalni Haavisto sta v prvem krogu premagala protievropske kandidate. Po prvih preštetih glasovih je Niinistö osvojil 66 odstotkov glasov in bo tako na predsedniškem položaju nasledil dozdajšnjo predsednico Tarjo Halonen, ki se umika s predvsem simbolične funkcije po dveh zaporednih mandatih.

Finci so se kljub polarnemu mrazu s temperaturami pod -30 °C v velikem številu odpravili na volišča. V Helsinkih so namerili kar 30 stopinj Celzija pod ničlo, na severu države pa še nižje temperature, vseeno pa je svoj glas do opoldneva oddalo že več kot 36 odstotkov volivcev.

"Res je zelo mrzlo, a je vsaj sončno. In želel sem zagotoviti, da bo moj kandidat zmagal," je dejal eden izmed volivcev. Skupno je lahko na današnjih volitvah sodelovalo 4,4 milijona volivcev.

V prvem krogu volitev 22. januarja je dobil Niinistö 37 odstotkov glasov, Haavisto pa nekaj manj kot 19 odstotkov.

63-letni Niinistö je bil finski finančni minister v času, ko je država prevzela evro, in za številne Fince še vedno predstavlja "avtoriteto na ekonomskem področju". Bil je tudi evropski poslanec in predsednik finskega parlamenta.

Deset let mlajši Haavisto, nekdanji okoljski minister, je deklarirani homoseksualec, ki uživa nekoliko večjo podporo med levo usmerjenimi volivci.

Po 12 letih slovo Halonenove
Za nov predsedniški mandat se po dveh zaporednih mandatih ni mogla potegovati zelo priljubljena zdajšnja predsednica Halonenova. Predsednik ima na Finskem sicer omejene pristojnosti, ki so se v zadnjih letih še zmanjšale, saj je večino pristojnosti s področja evropskih zadev prevzel premier.