Iračana so prijeli, ker naj bi sodelovala v pokolu t. i. Islamske države nad iraškimi kadeti leta 2014. Foto: EPA
Iračana so prijeli, ker naj bi sodelovala v pokolu t. i. Islamske države nad iraškimi kadeti leta 2014. Foto: EPA
false
V Ramadiju, zahodno od Bagdada, potekajo boji za prevzem nadzora nad mestom, v katerem naj bi bilo še okoli 300 džihadistov. Foto: Reuters

Preiskovalci 23-letna dvojčka sumijo, da sta v omenjenem pokolu ubila 11 ljudi blizu Tikrita. Kot je dejal glavni preiskovalec Jari Raty, osumljena v posnetku "nista bila zamaskirana". Na posnetku je prikazano, kako žrtve ležijo na tleh, storilci pa so jih ubijali drugega za drugim.

Na Finsko sta prišla septembra, je dejala policija, prijeta pa sta bila na jugozahodu države, v mestu Forssa. Policija je sporočila, da so osumljena izsledili s pomočjo finske obveščevalne službe, več podrobnosti pa ni znanih, poroča BBC. Rati sicer ni povedal, ali sta Iračana prišla na Finsko zaprosit za azil.

Omenjeni propagandni posnetek je nastal med pokolom IS-ja nad neimenovanimi kadeti iraških zračnih sil v vojaškem oporišču blizu Tikrita. V pokolu naj bi bilo ubitih do 1.700 ljudi, gre pa za enega najhujših zločinov v Iraku v zadnjem času. Potem ko so vladne sile v začetka leta spet zavzele Tikrit, so bila odkrita množična grobišča.

ZDA: Zadali smo močan udarec IS-ju
ZDA medtem sporočajo, da so njihove zračne sile konec novembra ubile domnevnega finančnega ministra IS-ja Abuja Saleha. Ameriški polkovnik Steve Warren je sporočil, da so ameriške sile v zadnjih dneh v Ramadiju v Iraku ubile 350 borcev IS-ja.

V letalskem napadu, v katerem je bil ubit Abu Saleh, sta bila po ameriških trditvah ubita tudi glavni izsiljevalec IS-ja Abu Mariam ter trgovec z ljudmi, orožjem in informacijami Abu Al Tunis. ZDA pravijo, da gre za močan udarec na finančno vodenje IS-ja.

V Ramadiju medtem še vedno potekajo boji za osvoboditev mesta, ki ga je IS zavzel maja. Okoli 300 džihadistov še vztraja v mestu, ki ga napadajo in zelo počasi zavzemajo iraške sile, ki štejejo 10.000 vojakov in policistov.